Egyéb

5 milliárdba került a vízminőségjavító program Baján, aminek lezárultával a minőség csak romlott

Több tízmillió forintért küldték el külföldön élő nyugdíjasoknak az Erzsébet-utalványt; plagizált tanulmányt vett az önkormányzat Szécsényben; ihatatlan a víz Baján az ivóvízjavító-program lezárása után.

Ezekről ne maradj le!

Az elmúlt nyolc év Obama elnöklése alatt (Átlátszó)

Tanulmánymutyi Szécsényben (Magyar Narancs)

Rozsda- és sárszínű az ivóvíz Baján (HVG)

Ha van 3 perced:

Az elmúlt nyolc év Obama elnöklése alatt
Pénteken hivatalosan is az USA elnöke lett Donald Trump, aki kampánya során több olyan ígéretet tett, amiben a helyzet pozitív változásáért valaminek a csökkentéséről beszélt. Ilyen volt az illegális bevándorlók száma vagy a munkanélküliség is, azonban arról kevesebb szót  ejtett, hogy mennyire is van rossz helyzetben az országa ezekben az ügyekben. 7 interaktív grafikon arról, hogy hogyan szerepelt az említett kérdésekben Obama vezetése alatt az USA. (Átlátszó)

Ennyibe kerültek a külföldi nyugdíjasok Erzsébet-utalványai
A kormánynak az volt a célja, hogy mindenki, lakcímtől függetlenül megkapja az utalványt, mondta a Kormányzati Tájékoztatási Központ a botrányos előéletű nyugdíjasoknak szóló karácsonyi ajándékról. A több mint 32 ezer, nem Magyarországon élő nyugdíjas ugyanis megkapta az utalványokat, azonban azokat csak itthon tudná elkölteni. A kormány 52 millió forintot költött az adófizetők pénzéből, amiből 71 országba küldött ki, ott helyben használhatatlan papírokat. (HVG)

Tanulmánymutyi Szécsényben
A nógrádi Szécsényben 15 millió forintért rendelt az önkormányzat 2 tanulmányt, amelyek gyönyörű fotókat tartalmaznak köztéri lámpákról és villanyoszlopokról, de fontosabb, hogy mindkettőben plagizáltak az írók. A drágább tanulmány például 370 ezer forintba került oldalanként, ráadásul ez a másik tanulmányból is tartalmaz részeket ennyi pénzért. A fideszes vezetésű városban a szálak az MDF utódpártjához vezetnek. (Magyar Narancs)

Rozsda- és sárszínű az ivóvíz Baján
Miután 2015-ben befejeződött egy ivóvízminőség-javító program Baján 5 milliárd forintból, arról panaszkodnak az ott lakók, hogy még tisztálkodásra is alkalmatlan a víz, nem hogy fogyasztásra. A probléma a program után merült fel, a polgármestertől többször próbálták helyi képviselők kérdezni az ügyben, de ő elzárkózott a válaszadás elől. A szolgáltató nem tudta megmondani, mikor lesz újra iható a víz. (HVG)

Ha van még két perced:

Mészáros Lőrinc ezúttal árvízvédelmi munkákra nyert el tízmilliárdos közbeszerzést a Felső-Tiszán – erről beszél az Átlátszó újságírója a Klubrádióban. (Átlátszó)

Első körben 282 millióért szerzett be a Miniszterelnökség 5 darab festményt az új Várban lévő székhelyének díszítésére.(Átlátszó blog)

Sokan tartottak tőle, hogy leginkább közéleti szereplők fognak élni a “felejtés jogával”, azaz hogy ne jelenjen meg a keresőben a nevüket beírva a már nem releváns vagy kínos tartalom, de nem ez történt (Átlátszó)

A 4-es metróról szóló OLAF-jelentést csak az OLAF hozhatja nyilvánosságra, ha akarja (ATV)

Nincs közszereplő a 4-es metró korrupciós ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség elmondása szerint. (Privát Kopó)

A korrupció súlyától roskadozik az egész dél-koreai rendszer, amely Japánnal együtt emelkedett ipari nagyhatalommá a második világháború után. Az elnök után a Samsung vezérét is le akarják tartóztatni. (444)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás