Egyéb

Mikola azt hitte, nem jönnek a végrehajtók, aztán így járt

Ezekről ne maradj le!

A Tisza-tónál terjeszkedik a Kékessy-Lipcsey família. (Átlátszó)
Civilek dolgozták fel a vagyonnyilatkozatokat. (HVG)
Mikolánál mindent lefoglalt a végrehajtó. (Index)
Még többet kereshetnek Rogán ismerősei. (Index)

Ha van 3 perced:

Egy Orbán-közeli család tündöklése
Az Orbán Viktorral közeli kapcsolatot ápoló Kékessy-család érdekköreiből álló szövevényes hálózat fonja át Tiszafüred környékét. Az Átlátszó egy átfogó cikkben mutatja be Garancsi István mezőgazdászt, és azt, ahogy a Fidesz a Hunvald-per egyik el nem ítélt vádlottjából magas rangú állami vezetőt csinált.

A civilek az állam helyett
K-Monitor korrupcióellenes civil szervezet felhívására több tucat lelkes fiatal gyűlt össze a szervezet Damjanich utcai irodájában a Vagyonnyilatkozatok Hajnalán. Néhány óra leforgása alatt adatbázisba rendezhető, egységes formában feldolgozták a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatait, így a kézzel írt dokumentumok jóval átláthatóbbakká váltak, a képviselők vagyonosodása is ellenőrizhetőbb lesz.

Miért jártak Mikolánál a végrehajtók?
Az Országgyűlés honlapján immár az állami tisztségviselők, így az ÁSZ vagy az MNB elnökének vagyonnyilatkozata is elolvasható, az Index pedig azt bányászta ki a dokumentumokból, hogy Mikolánál végrehajtók jártak. A Vastagbőr blog a vagyonnyilatkozati rendszer abszurditásait emeli ki. A miniszterelnök úr kézzel kitöltött vagyonnyilatkozata, pdf-ben, jobbra elforgatva például a blog szerint valóságos műalkotás.

Kinyílt a kormányzati pénzes zsák
Napi.hu szerint egy hónapig bírta kormány, ám január 30-án elfogyott a türelem és mélyen belenyúlt a mézes bödönbe: két kormányhatározattal 8,8 milliárd forintot kanyarítottak ki különféle projektekre a költségvetés általános tartalékából. Megy pénz olyan előre nem látható kiadásokra, mint a Liget Budapest, az Állatkert fejlesztése vagy Szijjártó Péter tárcájának ötletei.

Haveroknak jár továbbra is a kaszinó
A Napi Gazdaság cikke szerint továbbra sem lesz kaszinókoncessziós pályázat, de a haverok ezentúl is kaphatnak – ez derül ki a lapnak küldött minisztériumi válaszból. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a pályáztatás csupán elvi lehetőség marad, vagyis a koncesszióköteles szerencsejáték-jogok szétosztása továbbra is történhet „megbízhatósági alapon” is.

Ha van még két perced:

Még többet kereshetnek Rogán ismerősei. Az Átlátszó blogja szerint egy egykori Bibó-kollégista árulja a letelepedési kötvényeket Máltán. Az Index szerint pedig még a korábbinál is nagyobbat kaszálhatnak ezenegyesek.

Milliárdos kölcsönt vesz fel Pécs Orbán vejének cége miatt, miután immár Baranyában is megkezdte a munkáját a közvilágításra szakosodott vállalkozás.

Folytatódik az Átlátszó Erdély blogjának sorozata a Neptuni-találkozók titkairól. Mi történt a zárt ajtók mögött, tényleg eladták-e a magyarság érdekeit „egy tál lencséért”?

Zuglóban térne vissza az MSZP bukott kommunikációs igazgatója, akinek a vállalkozásával az Index szerint egy kerületi cég köthet szerződést.

Újabb 190 millió forintot fialhat az útdíjrendszer a tanácsadóknak. A közbeszerzésen nyertes cég 2010 óta sorra nyeri az ilyen megbízásokat.

Vastagbőr blog arról a fideszes képviselőről ír, aki emlékezetes módon állította, hogy 47 ezer forintból is simán meg lehet élni. Kényelmes állása lett egy állami cégnél.

Korrupció miatt 22 év börtönre ítéltek egy román bírót. Szőnyeggel lehetett befolyásolni az ítéletet.

 

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás