Egyéb

Luxemburg Leaks és magyar szerver

Luxemburg Leaks
28 ezer oldalnyi kiszivárogtatott adómegállapodási dokumentumot tett közzé egy nemzetközi oknyomozó újságíró szervezet. A dokumentumok bizonyítják, hogy közismert, nagy multinacionális vállalatokat segített hozzá Luxemburg az adóelkerüléshez. Az adócsökkentő törekvéseket egy nemzetközi könyvvizsgáló cég is kiszolgálta, ők vettek részt az adóelkerüléshez szükséges jogi és pénzügyi mechanizmusok kidolgozásában. Egyes cégek akár 1 százalék alá is csökkentették a Luxemburgba menekített haszon után fizetett adót, mások a rossz szabályozások révén a működésük országában és Luxemburgban sem fizettek semmit. A kis ország fantomcégein keresztül több százmillió dollár ment át úgy, hogy ott helyben szinte semmilyen gazdasági tevékenységet nem végeztek. Egy sűrűn lakott székhelyre, a luxemburgi Guillaume Kroll utca 5-be több mint 1600 céget jegyeztek be.

Korrupciós kockázat Szlovákiában
A Korrupcióellenes Európa Tanács szerint magas a korrupció kockázata Szlovákiában. A tanács jelentése szerint a kockázatot a lobbitevékenység, az ajándékok és egyéb nyalánkságok elfogadása jelenti a parlamenti képviselők számára. A szervezet kiemelte, hogy átláthatóbbá kell tenni a képviselők vagyonosodását, és nyilvánossá kell tenni a bírók és az ügyészek vagyonnyilatkozatait is. A vizsgálat olyan szigorú, hogy két év múlva azt is ellenőrzik, mennyit sikerül a törvényhozásnak a felvetett problémák közül korrigálnia.

iWiW és magyar felhő
A kormányzati infokommunikációs konferencián L. Simon László államtitkár kritizálta az IT ipar jelenlegi működését, amely miatt a magyar nemzeti kincsek valahol a felhőben vannak, és nem magyar földön, magyar szervereken tároljuk őket. A Népszabadság szerint az államtitkár a nyáron bezárt iWiW magyar közösségi oldalt is dicsőítette a Facebookkal szemben. Deutsch Tamás pedig, aki az internet-irányításról szóló nemzeti konzultációt fogja vezetni januártól, csak annyit mondott, hogy ez most nem fog sokba kerülni, mert jövőre már a neten konzultálunk arról, hogy mi tetszik.

KDNP-s ötletvihar
Az Index szerint a KDNP-től jönnek a hipermarket-ellenes javaslattervezetek, amelyek többek közt például megszüntetnék az áruházakhoz közlekedő ingyenes buszjáratokat, és bezáratnák a világörökségi területen működő diszkontokat. Az igazi nagy csapás a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak fizetendő, sávos felügyeleti díj, a diszkontláncok egy része viszont akár meg is úszhatja ennek a befizetését. A vasárnapi zárva tartással kapcsolatban a legújabb fejlemény, hogy az intézkedést márciustól vezetnék be, de az évben lenne öt vasárnap, amikor nyitva tarthatnának a nagyobb áruházak is, nemcsak a családi vállalkozások.

Makaó megsínyli a korrupcióellenes harcot
Visszaesett a luxuscikkek iránti kereslet a speciális státuszt élvező Makaóban miután a kínai kormány meghirdette óriási korrupcióellenes harcát. AVilággazdaság azt írja, hogy több mint 20 százalékkal csökkent a kaszinók bevétele a pekingi kezdeményezés hatására. A kínai kormány azt állítja, hogy hivatalnokok százezrei kerültek bíróság elé pénzmosás és kenőpénz elfogadása miatt. A makaói kaszinóipar 2014-ben könyvelhet el először visszaesést azóta, hogy beengedték a nemzetközi szerencsejátékos cégeket is.

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Gratulálunk! Oroszi Babett, az Átlátszó újságírója Junior Prima-díjat kapott oknyomozó újságírói munkájáért. Oroszi Babett cikkeit az Átlátszón itt és itt lehet olvasni.

Debreceni körkép. Az Átlátszó közöl körképet a debreceni helyi választások erőviszonyairól és eredményéről. Itt sem maradhattak ki a civilek és a helyi közmédia a kampányból.

Vida vizsgálja Vidát. Vagyis inkább: ne Vida vizsgálja már Vidát, ezt kéri a Transparency International és a K-Monitor az adóhatóságtól. A két korrupcióellenes civil szervezet független hatóság vizsgálatát követeli a NAV-elnököt ért korrupciós vádak ügyében.

Mobilfényt vet a korrupcióra. A netsemlegességért fognak tüntetni Amerikában, és a tüntetők magyar mintára emelik majd a levegőbe a mobiljukat, hogy így hívják fel a figyelmet a szövetségi kormányban elburjánzott korrupcióra.

Szólásszabadság. 500 ezer forintot fizettettek Bayer Zsolttal azért, mert az EchoTv-n ótvar, hazug idiótának minősítette az egyik osztrák EP-képviselőt. A képviselő polgári pert indított ellene becsületsértésért Magyarországon, írja a 444.hu.

Megosztás