Egyéb

Lázár pénztárbizonylata és a korrupciós térkép

Miért kell azért perre menni, hogy kiadjon a Miniszterelnökség egy semmi titkosat nem tartalmazó bizonylatot? – kérdezi az Átlátszó. A lap azért perelte a Miniszterelnökséget, mert nem akarták kiadni azt a pénztárbizonylatot, ami igazolja, hogy Lázár János tényleg visszafizette az állami kasszába kétmillió forintos utazásainak költségét. A hivatal végül úgy döntött, hogy még a tárgyalás előtt nyilvánosságra hozza a dokumentumot. Ezzel Lázár utazási ügyének még nincsen vége, továbbra is zajlik az a per, amelyet az Origo volt tényfeltáró újságírója indított azért, hogy kiderüljön, mit is csinált Lázár olaszországi és svájci kiküldetései során.

Kinek áll ez érdekében?
Nagyon úgy tűnik, hogy félresiklott lobbitevékenység eredményeként ragadt meg kormányzati döntéshozók fejében az internetadó ötlete. A Portfolio.hu szerint egy mobilszolgáltató segítette a kormányt ötletekkel arról, hogyan tudják növelni a távközlési szektorból érkező bevételeket. Az „ötletvihar” eredménye végül az lett, hogy éppen ez az egy szolgáltató lesz az, amelyik megússza az adót. Az Index meg is írta, hogy szerintük a Telenorról van szó, amely a társasági adókedvezmény révén a legkisebb veszteséget szenvedi el a netadó bevezetése esetén. A szolgáltató tagad, a legújabb hírek szerint pedig előfizetésenként fogják bevezetni az új adót. A magánszemélyeknél 700 forint, a cégeknél pedig 5000 forint lesz a felső határ. A Fidesz állítólag már arra a törvénymódosításra készül, amellyel megakadályozzák, hogy a szolgáltatók a felhasználókra terheljék az adó megfizetését.

Elő az útlevelekkel!
Az Index arról kérdezte a külügyi tárcát, hogy van-e diplomata útlevele az amerikai kitiltási botrányban hírbehozott miniszterelnöki tanácsadónak, a Századvég elemzőintézet elnökének és az adóhivatal két vezetőjének. Az egyik közösségi oldalon a miniszterelnök sajtósa tett közzé egy fotót a miniszterelnöki tanácsadóról amint Washingtonban egy lépcsőn ülve újságot olvasgat. A lap ezért kérdezett rá a diplomata útlevélre, de a külügy megtagadta a válaszadást, pedig a Társaság A Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint közérdekből nyilvános adat, hogy kinek ad ki Magyarország diplomata útlevelet.

Korrupciós félelem
Korrupciókutató Intézet tanulmánya szerint megalapozott a korrupciós félelem a paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatban, mert Magyarországon a közbeszerzések nagyon sokszor nem a nemzetgazdaság hasznát figyelembe véve kerülnek kiírásra. A magyar-orosz megállapodást ráadásul úgy írták meg, hogy az orosz kivitelező nem lesz érdekelt a munka mihamarabbi elvégzésében, és nem szabályozták az sem, hogy mi történik, ha pótmunka elvégzésére vagy hibajavításra van szükség.

Térképen a korrupció
Közpénz-figyelő mobil alkalmazást tett közzé a K-Monitor. Az okostelefonokra letölthető alkalmazással térképen lehet rákeresni az utóbbi évek legfontosabb korrupciós ügyeire és vitatott közpénz-költéseire. A civil szervezet adatbázisában szereplő cikkek révén pedig egy-egy személyről, településről és intézményről is elolvashatjuk, milyen korrupciógyanús ügyekről szóló hírek jelentek meg róla a médiában. A készítők hangsúlyozzák: az, hogy valaki benne van az alkalmazásban, még nem jelenti, hogy korrupt. Azt már mi tesszük hozzá, hogy: persze-persze.

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 
További érdekességek itthonról és külföldről:

Napi infografika. A VS.hu összehasonlított a költségvetési pénzek eloszlását 2010-ben és 2015-ben. Oktatásra és egészségügyre kevesebb, az állam működtetésére és presztízsberuházásokra is több jut.

Stadion-költségvetés. A nemzeti stadionfejlesztési program keretében közel 7,5 milliárd forintot fordít az Emberi Erőforrások Minisztériuma stadionok felújítására és fejlesztésére. A Hungaroringre is jut közel tízmilliárd forint, írta meg az Origo. Mindeközben az mfor.hu szerint Kisvárdára, a fejlesztési miniszter hinterlandjára nemcsak új stadion, de még Szerencsejáték Zrt-s támogatás is jut.

Lobbi találat. A 444.hu találta meg az AugustaWestland helikoptergyártó hirdetését a Heti Válaszban. Csak a véletlen műve lehet, hogy épp október elején került terítékre egy százmilliárdos helikopter-beszerzés.

Tisztogatás. Eltávolították Nyerges Zsolt egyik emberét egy állami cég éléről, értesült a HVG.hu. A lap szerint a Nyerges-Simicska-körhöz tartozó vezérigazgató egy állati hulladékot feldolgozó céget irányított, és nem tudni, miért távozott pozíciójából.

Nem és nem. A norvég kormány nem fogadja el a Kehi-vizsgálat eredményét, erről az itteni nagykövetség oldalán írnak, és hangsúlyozzák, hogy a kormány szegte meg a támogatásokkal kapcsolatos megállapodásokat. A vizsgálat koncepciós per jellegéről itt írt korábban az Átlátszó.

Ingyen internet. Na nem Magyarországon, hanem Azerbajdzsánban. Ilham Alijev elnök írja Twitteren, hogy náluk van ingyenes internet és a lakosság 70 százaléka internetfelhasználó.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

Megosztás