Egyéb

Vállalkozói kisokos és vasárnapi mutyi

Egy Magyarországon működő amerikai cég már korábban jelezte a kormánynak, hogy komoly áfacsalás zajlik a hazai élelmiszeriparban. Még korrupcióellenes szövetséget is felállítottak, és tanulmányt írattak arról, hogyan lehetne csökkenteni az áfacsalást, de a panaszukat nem hallgatták meg. Az Index írta meg, hogy egy étolajat gyártó cégről van szó, amelyet kormányzathoz közel állók kerestek meg azzal a korrupt ajánlattal, hogy ha a cég egy adott alapítványnak nyújt támogatást, akkor elintézik, hogy ne legyen náluk adóhatósági vizsgálat. Azt, hogy a csaló cégek ellen indult vizsgálatokat felső utasításra állíthatták le, Horváth András, a NAV-botrány kirobbantója erősítette meg az Átlátszónak.

7750
Jancsics Dávid korrupciókutató arra hívja fel a figyelmet, hogy az amerikaiak az ún. 7750-es proklamációt alkalmazták az Egyesült Államokból kitiltott, korrupciós ügyekbe keveredett személyeknél. A 7750-esről azt lehet tudni, hogy leginkább afrikai diktátorok, dél-amerikai drogkereskedők és a velük kapcsolatban állókkal szemben vetették be. Jancsics szerint a proklamáció azt írja elő, hogy a kitiltással kapcsolatos információkat tartsák titokban, ebből gyanítható, hogy nem az Egyesült Államok szivárogtatta ki a hírt, vagy a sajtóban megjelent neveket.

Voksturizmus a fürdőtelepen
Lemondott a frissen megválasztott polgármester a Vas megyei Borgátán, mert úgy látta, hogy a képviselőtestületbe olyanokat választottak meg, akik ismeretlenek a helyiek számára. Az Átlátszó önkormányzati választásokkal kapcsolatos tudósítása szerint a borgátai szavazók számát átjelentkezéssel duzzasztották fel. Több mint ötven százalékkal több helyi szavazó lett, mint kiderült, azért, mert a borgátai fürdőtelep tulajdonosai így próbálták saját érdekeiket bevinni a helyi döntéshozásba.

Rombolás és bánat a magyar ég alatt
Hvg.hu közölt részletes cikket arról, hogyan mutyiznak Magyarországon a távol-keleti országokból érkezett kereskedők. A kérdés amiatt vetődik fel – és nem először –, mert nemrég a XVII. kerületben raboltak ki ismeretlenek két kínai kereskedőt, akik félmilliárd forintnak megfelelő euróval indultak áruért. A lap szerint a Magyarországra Kínából érkező áru nagyrészt feketén áramlik be, másrészt az import folyamatot olyan fantomcégeken keresztül bonyolítják, amelyek végül elfelejtenek adót fizetni. A távol-keleti árukkal illegálisan kereskedők ráadásul számlát sem adnak, vagy ha adnak, az nem felel meg a hivatalos előírásoknak. A Hvg.hu például talált olyan kereskedőt, aki évek óta képeslapok hátuljára jegyzi fel a számla összegét.

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

A lomisokra lecsapnak. Népszava szerint a felsőszintű korrupció visszafogása nem megy, de a lomisokat sikerült a rendőrséggel együtt ellenőriznie az adóhatóságnak. Az adóhatóság a Facebook oldalán számolt be a nagy fogásról.

Vállalkozó. Blikk szerint a bíróság elrendelte a volt Fradi-vezér Berki Krisztián cégének kényszertörlését, a cég rajta van a NAV végrehajtásos listáján.

Másik vállalkozó. Végrehajtás alatt áll az a cég, amelyik az új Fradi stadion avatóünnepségét bonyolította le közel százmillió forintért. Az Mfor.hu írta meg, hogy a Cégközlöny szerint is elindították a végrehajtást.

Vasárnapi mutyi. A Gazdasági Versenyhivatal több mint kétmilliárd forintra bírságolt meg lapkiadókat a vasárnapi lapok árazásával és piaci terjeszkedésével kapcsolatos, versenykorlátozó szerződések miatt. A Napi.hu szerint ezek a megállapodások 2000-től 2010-ig álltak fenn.

Toronyóra lánccal. Nem tudta fizetni a rezsit, ezért adta volna el a nagyszakácsi templom toronyóráját a helyi plébános. A Sonline szerint az adásvételt a felháborodott helyiek akadályozták meg.

Szomszédolás. A Pepita Croatia blog írja, hogy a helyi sajtó szerint korrupció gyanúja miatt letartóztatták Zágráb polgármesterét. Ugyanekkor letartóztatták egy hulladékhasznosító cég és a városüzemeltetési cég vezetőit is. A polgármester ellen hónapok óta folyt nyomozás, és megpróbált külföldre szökni.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2