Egyéb

Boldogság Buborékai és magasélet

Magasélet az MNB-nél
Az üdültetésre megvásárolt kastély után a Magyar Nemzeti Bank megvette a főváros egyik legdrágább irodaházát is. Az V. kerületben található irodaházért az Index szerint akár több mint tízmilliárd forintot is fizethetett a bank offshore cégek mögött rejtőző tulajdonosoknak. Az Eiffel Palace ügyvezetője azt nyilatkozta, hogy már megtörtént a tranzakció. Az Index azt írja, hogy a szövevényesen összekapcsolodó céghálóból nem lehet kideríteni, hogy az MNB végül melyik offshore paradicsomban bejegyzett cégnek fizetett.

Államilag támogatott fesztiválok
A kormány azt jelentette be, hogy több mint 400 millió forint állami támogatást kap a Sziget, a Volt, a Balaton Sound és a Nagyon Balaton fesztivál. A fesztiválok arra hivatkozva kaptak újabb támogatást, hogy évente százmilliárdos bevételhez juttatják a gazdaságot, ezért az eredeti több mint 300 millió forintos kereten felül jár nekik még összesen több mint négyszáz millió. A HVG közben arról ír hogy a Red Bull Air Race-t is támogatni fogja a kormány, mégpedig 2015 és 2017 között évente közel kétmilliárd forinttal.

Visszakérik a repteret
Napi.hu szerint kétmilliárd forintot kap Székesfehérvár a magyar államtól arra, hogy visszavásárolja a börgöndi reptér területét, amelyen korábban regionális központot akartak létrehozni. A város két éve döntött úgy, hogy visszakéri a befektetőcégtől a repülőteret, mert semmilyen érdemi előrelépés nem történt az Alba Airport megépítésével kapcsolatban. A lap szerint egyébként a regionális repterek nem túl sikeresek Magyarországon, például, ami megvalósult és nem csak tervszinten maradt, a debreceni reptér jelentős veszteséget termel, annak ellenére, hogy közlekedik oda fapados járat.

Médiatudósok
Az RTL Klub is készített saját elemzést hírműsorairól miután tudomásukra jutott, hogy a kormány vizsgálatot rendelt el, hogy tanulmányozza, mennyire elfogult a csatorna a híradásaiban. A HVG szerint míg a kormányzati elemzés arra jutott, hogy az RTL Klub elfogult vagy ellenséges a kormánnyal szemben, az RTL úgy találta, hogy ezek a vádak alaptalanok. A médiaelemzési csatározás újabb fordulójában az is kiderült, hogy az RTL nehezen tudta nyilatkozatra bírni a kormányzat tagjait, nem kaptak háttérinformációkat sem, valamint a sajtótájékoztatókról egyszerűen túl későn értesítették őket. A honlap emlékeztet arra, hogy a Magyar Telekom és a kormány között folyó tárgyaláson Lázár János miniszterelnökségi államtitkár egy összehasonlító elemzéssel jelent meg, amiből az derült ki, hogy az Origo túlzottan ellenzéki.

Szorul a nadrágszíj
Már 83 milliárd forintot elköltött a kormány a 113 milliárd forintos költségvetési tartalékból. A Napi.hu szerint példátlanul keveset hagytak az év végére, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig nem nyilatkozik a pótlással kapcsolatos tervekről, és a tartalék állapotáról sem közölnek információt. A legutóbbi költések között szerepel a Miniszterelnökség átköltöztetése a budai Várba, a bíróságok devizaperekkel kapcsolatos többletköltségei és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ingatlanvásárlásai is.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Pénz pénz, nem? Indonéz rúpiával fizetnek a taxisok a turistáknak Budapesten, ezt állítja a 444.hu egyik olvasója. A levélíró szerint nem egyszer fordult elő hogy a városnézésre érkező turisták rúpiával próbáltak fizetni. A turisták állítása szerint taxisofőröktől kaptak indonéz bankjegyeket visszajáróként.

Hosszabbítás. A Magyar Nemzet arról ír, hogy hat 2010 előtt indult korrupciós ügy nyomozását hosszabbította meg az ügyészség. A honlap három baloldali politikus ügyét emeli ki: vizsgált ügyek között van a Kopaszi-gát melletti ingatlan átjátszása, a Budapest Music Centerhez kapcsolódó ingatlanügyek és Rácfürdő beruházásához kapcsolódó állami hitelek ügyei is.

BB. Óriásplakátokon hirdetik a Boldogság Buborékait, amivel a Magyar Turizmus Zrt. próbálja rávenni a fiatalokat arra, hogy fogyasszanak magyar pezsgőket és gyöngyöző borokat. A kampánynak van Facebook alkalmazása és egy pályázatra beküldött fotóval a szerencsések italt nyerhetnek.

Seszták-saga. A Népszabadság szerint Seszták Miklós fejlesztési miniszter autós cégének telephelye mögött saját maga, kisebbrészt pedig egy átláthatatlan hátterű offshore társaság van. A miniszter sajtóosztálya korábban azt írta alapnak, hogy a kisebbségi tulajdonos nem offshore jellegű, ugyanakkor a Népszabadság szerint a cég egy ismeretlen Seychelle-szigeteki vállalkozás tulajdonában áll.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás