Egyéb

Ő, akit nem nevezünk nevén

Örkény egypercesek a tankönyvellátásban
Az idén sem zajlik teljesen akadálymentesen a tankönyvek kiszállítása a közoktatási intézményekbe. Bár a tankönyvterjesztést végző Kello Könyvtárellátó az idén nem akart hibázni, a HVG arról ír, hogy a feladatba bevonták a postát, a rendőrséget és a közmunkásokat is. Ugyanakkor még így is előfordultak galibák: volt olyan budai iskola, ahova az előre megjelölt időpontban nem érkezett meg a szállítókocsi, ezért több órán át várta a teherautót egy postás, két rendőr, négy közmunkás, az igazgató, a gondnok és a tankönyv-felelős pedagógus. A rendőrök végül focizással ütötték el az időt, a közmunkások megittak egy üdítőt, majd elmentek. A postás és az igazgató próbálta kideríteni, hogy mikor érkezik a tankönyv-szállítmány. A HVG szerint nem ez volt az egyetlen eset, amikor Örkényi novellába illő jelenet zajlott le. A Kello csak annyit nyilatkozott, hogy a tankönyvek kiszállítása az eredeti ütemtervnek megfelelően folyik, igaz, volt olyan eset, amikor módosítaniuk kellett az eredeti terveken.

Ő, akit nem nevezünk nevén
Soha nem beszélt Simicska Lajossal és nem is ismeri személyesen – ezt mondta Seszták Miklós fejlesztési miniszter az Atv-nek a hét elején. Időközben a Figyelőben is megjelent a miniszter nyilatkozata, amelyben arra a kérdésre, hogy keresték-e az Orbán-közeli oligarcha környezetéből, azt válaszolta, hogy senkivel nem folytat konkrét beszélgetést. Sajtóhírek szerint azért állították Sesztákot a fejlesztési minisztérium élére, hogy visszafogja Simicska Lajos érdekeltségeit. A fideszes holdudvarban emiatt kialakult csatározásra utalt Kövér László is, amikor azt mondta a Heti Válasznak, szomorú látni, hogy néhányan úgy reagálnak erre, mintha Biberachként azt vallanák: ott a haza, ahol a haszon.

Értetek tettük
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a rezsicsökkentés miatt volt szükség az Eon államosítására. A cégcsoport, amelynek a megvásárlásáról szóló dokumentumokért az Átlátszó.hu másfél éven keresztül pereskedett, a papírok alapján többszörösébe került az eredeti árnak. Ráadásul a megvásárolt tárolók egy részét valószínűleg be fogják zárni. Az Index szerint a minisztérium nemcsak azzal érvelt, hogy így a magyar kormány a rezsicsökkentés eredményeit tudja megvédeni, hanem arra is hivatkozott, hogy ezáltal Magyarország kevésbé lesz külföldi érdekeknek kiszolgáltatva. A Radio Free Europe oldalán megjelent infografika szerint Magyarország közel 50 százalékban függ az Oroszországból érkező gáztól.

A gazdagok még gazdagabbak lesznek
Elképesztő haszon hullik a magyar milliárdosok ölébe a Napi.hu szerint. Még nem üzemelnek az Andy Vajnához és Szima Gáborhoz köthető kaszinók, de már létrejöttek az üzlet elindításához szükséges cégek. A filmipari kormánybiztos a meglévő kettő mellett még három kaszinót nyithat Budapesten és Pest megyében. A DVSC tulajdonosa a Nyír és a Debrecen Plazában nyithat kaszinókat. A honlap szerint a tavalyi évben nagyon jó évet zárt Andy Vajna kaszinója, az árbevétele közel duplájára nőtt, tavaly több mint másfél milliárd forintot fizetett ki adózott osztalékként. Szima Gábor esetében pedig a kaszinók nyereségéből helyi foci is részesedhet majd, hiszen az új kaszinós cégekben a koncessziót elnyert kft mellett 40 százalékban a DVSC Futballszervező Zrt. a tulajdonos.

Nemcsak Magyarországon
A Transparency International szerint a korrupció büntetlenül marad Szlovákiában. A szervezet 239 korrupciós pert vizsgált meg, ebből kiderült, hogy évente 120 ezer eurónyi megvesztegetés ügyében születik ítélet, de a ténylegesen korrupcióra fordított összeg ennek akár az ezerszerese is lehet. A legalacsonyabb kenőpénz 2 euró volt, a legmagasabb 50 ezer. A Parameter.sk azt írja, hogy több feltétel nélküli büntetést szabtak ki néhány eurós megvesztegetésért, mint tenderekkel kapcsolatos korrupciós ügyekben, és a büntetés mértékének kiszabásánál nagyobb szerepet játszik a vádlott beismerő vallomása, mint az ügy társadalmi súlya.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Pénzosztás. 175 millió forint támogatást kap a Felcsúti Akadémia. A Hír24 szerint a támogatások mostani elosztásánál figyelembe vették egy belga auditáló cég nyáron megjelent jelentését is. Eszerint a Debreceni Akadémia volt tavaly a legeredményesebb, miközben a Felcsút, Kaposvár és Békéscsaba hátul kullogtak. A legjobban teljesítő Debrecen 148 milliót kap.

A Lánchidat hagyjuk békén. Ezt kéri a Vastagbőr blog. A BKK azt tervezi, hogy a híd műszaki felújítása után kiszélesítik a járdákat és emiatt arrébb kerülhetnek az oroszlánszobrok. A blog azt ajánlja, hogy zárják le a hidat a járműforgalom elől és legyen belőle gyalogoshíd.

Rolex a földön. Az esküdtek megtekinthették, milyen ajándékokat kapott a virginiai kormányzó és felesége egy üzletembertől, aki arra akarta rávenni a házaspárt, hogy a termékét népszerűsítsék hivatalos eseményeken. Louis Vuitton cipők, Oscar de la Renta ruhák, golfütők és egy Rolex is feltűntek a tárgyalóteremben. Az ügyész az egyik tárgyaláson leejtette az órát, amikor azt átadták az esküdteknek megtekintésre.

 

Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! 

Tudnivalók itt!

Megosztás