Egyéb

Veszélyben a Barátok közt!

A Parlament elé került a reklámtörvény módosított tervezete. A netes hirdetésektől kezdve a hirdetőoszlopos reklámokig, semmilyen reklámot nem kímél az új tervezet. Az Index szerint azok a cégek járnak igazán pórul, amelyek 15 milliárd forintnál több reklámbevétellel rendelkeznek. A lap úgy tudja, hogy a jelenlegi tervek szerint az RTL Klubot sújtaná a legjobban az új tervezet, mert már semelyik cég nem esik abba az adózási sávba, amely a módosított javaslatban szerepel. Az RTL Klub a döntést kritizáló riportnak is helyet szorított a tegnap esti hírműsorban. A nézőknek a független média elleni támadásként mutatták be a tervezetet, amely akár a „Barátok közt!” sorozat műsoron tartását is veszélybe sodorhatja. A kormány tervezi egyébként azt is, hogy a külföldi internetes cégeket is megadóztatja, így a Google-nak és a Facebooknak is fizetnie kellene a magyar nyelvű hirdetések után.

Offshore cégnek fizetett a Kehi
A két éve hatályban lévő alaptörvény tiltja, hogy az állam nem átlátható hátterű cégnek fizessen közpénzből. AzÁtlátszó a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ingatlan-szerződéseit vizsgálta meg, ezekből kiderült, hogy az állami elszámoltató szerv több százmillió forintot fizetett ki irodabérletként egy offshore hátterű cégnek. Az irodaépület bérletéről 2010-ben a Kehi akkori vezetője döntött. A Közbeszerzési Hatóság oldalán közzétett információ szerint ezen az irodabérleti pályázaton két, ugyanarra a budapesti címre bejelentett cég indult. Az egyik a már említett offshore hátterű cég.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Maradjon titok
Május végén a TASZ több pert is megnyert, miután a választási irodák nem akarták megmutatni a választópolgároknak, mely szervezet ajánlóívén szerepel az aláírásuk. A pereskedésre azért került sor, mert az ajánlások gyűjtésénél több pártnál is felmerült, hogy másolt ajánlóíveket adtak le. A választási csalások leleplezését most egy újabb lépéssel igyekszik megnehezíteni a Fidesz, írja a 444.hu. A Parlament már tárgyal arról a törvénytervezetről, amely mindössze néhány napot hagy meg az állampolgároknak arra, hogy ellenőrizzék, ki használta fel a személyes adataikat a jelöltállításnál. Így örökre titokban maradhat, kik éltek vissza az adatainkkal.

Iskola könyvek nélkül
Volt olyan tankönyv, amit a félévi bizonyítványosztás után kapott meg a diák az új, állami tankönyv-ellátó cég, korábban kormányzati tisztviselők által sikeresnek mondott tevékenységének köszönhetően. A 444.huutánajárt annak, pontosan hány embert érintett a tankönyvek vásárlásának átszervezése. Közel negyvenezer tankönyvre kellett várniuk a diákoknak országszerte, több mint ezer szülő panaszolta be a tankönyv-ellátót. A helyzet annyira súlyossá vált, hogy még a sokat kritizált, szintén új központi szerv, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ is tett panaszt a késések miatt.

A hetedik te magad légy
Hatodjára utasította el az ügynöktörvény tervezetét a kormány. Az LMP által benyújtott javaslat mindenki számára megismerhetővé tenné, hogyan befolyásolták a politika, a gazdaság és a média működését a Kádár-korszakban az állambiztonsági szolgálatok. Az ügynöktörvénnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról az Index készített egy GYIK útmutatót.

A Válasz 
A Roma Sajtóközpont arról kérdezte a Miniszterelnökséget, mi alapján listázzák a civil szervezeteket. A válaszlevél szerint a kormány jól végzi a dolgát, és valójában a civilek listáznak. Már a norvég Aftenposten napilap is cikkezik a Norvég Alap körüli vitáról, közben a Reuters hírügynökség külön kiemelte, hogy a kormány feltehetőleg az olyan nemkívánatos civil szervezetek pénzforrásait igyekszik elvágni, mint az atlatszo.hu.

Üzenj Lázár Jánosnak egy jót és támogasd az Átlátszót havi rendszeres összeggel! 

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Itt rend lesz. Kirúgták az Origo.hu főszerkesztőjét, a444.hu szerint az esetnek köze lehet ahhoz, hogy a lap szolidaritást vállalt azokkal a sajtóorgánumokkal, amelyeket nem engedtek be a Fidesz választási eredményváró rendezvényére. Ráadásul a lap kihúzta a gyufát azzal is, hogy leleplezte, Lázár János kétmillió forintot költött tavaly összesen hét nap külföldi utazásra.

Egy vicc. Az Index szerint a fél környék a pilisvörösvári aluljárón röhög, amit kiástak, építettek fölé egy hidat, majd félig betemették, most pedig áll benne a víz. Már a helyi giroszos sem mer nyilatkozni az ügyről, pedig ő állítólag sok mindent látott.

„Bevettem valamit.” Állítólag ezt mondta a rendőröknek Welsz Tamás, amikor letartóztatták. A Blikkazt írja, az orvos szakértői vizsgálat megerősítette, hogy a Simon Gábor ügyében érintett budapesti vállalkozó méreggel vetett véget az életének.

Meg lehet nézni a borítékot. Az Átlátszó megtekintheti Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatát. De csak kívülről, a felcsúti jegyző szerint ugyanis a nyilatkozat személyes adatokat tartalmaz, amelyeket ő nem oszthat meg, különösen azért nem, mert azok a végén még felkerülnének „adatbázisként értelmezhető online hírportálokra”.

Még hír Felcsútról. A Magyar Narancs arról ír, hogy alig volt valaki Mundiavocat bajnokság döntőjén, amit a Pancho Arénában rendeztek meg. A jogászoknak rendezett világbajnokság brazil-török meccsét pár százan nézték meg, azok is főként a játékosok rokonai és felebarátai voltak.

Veszélybe kerülhet a katari focivébé. A Sunday Times szerint ötmillió dollárba került Katarnak a 2022-es futball világbajnokság rendezési jogát elnyerni. A lap dokumentumokkal bizonyítja, hogy egy katari sportvezető kenőpénzt fizetett afrikai sportszövetségek vezetőinek, hogy támogassák a katari pályázatot. Még az is lehet, hogy a FIFA újra szavazni fog a rendezésről.

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Megosztás