Egyéb

Új dokumentumok az áfacsalásról

Új dokumentumok az áfacsalásról
Az Átlátszó friss dokumentumokat mutatott be arról, hogy igen változatos indokok alapján akadályozták meg az adóhatóság egyes vezetői az áfacsalások felderítését az ún. kapcsolódó vizsgálatok segítségével. Azon esetleg lehet vitatkozni, hogy a központosított ellenőrzésért felelős főigazgató túllépte-e hatáskörét akkor, amikor a NAV elnöke helyett személyesen döntött bizonyos vizsgálatok megtagadásáról. De előfordult az is, hogy egy szimpla főosztályvezető döntött ilyen ügyekben a NAV elnöke helyett. Az ilyen bonyolult ügyekre szakosodott igazgatóság felszámolása körüli időkben szinte napi gyakorlattá vált, hogy az elnök helyett egy főosztályvezető döntött egyes vizsgálatokról.

Eltűnt 5,6 milliárd közpénz?
vs.hu írt arról, hogy átlagon felüli képességek kellenek az egyszázalékos adófelajánlásokból működtetett Nemzeti Tehetség Program elszámoltatásához. Azt fillérre lehet tudni, hogy az adózók az elmúlt öt évben mennyit (5,6 milliárd forintot) ajánlottak fel személyi jövedelemadójukból a program támogatására. Azt azonban csak hozzávetőlegesen sikerült kiderítenie a lapnak, hogy ebből végül is mennyit költöttek és mire.

Bebizonyosodott a trágyalopás Felcsúton
Egyelőre nem jogerősen, de pert nyert egy felcsúti juhász Mészáros Lőrinc polgármester és vállalkozó ellen. A Népszabadság írása szerint a juhász azért pereskedett, mert állítása szerint a felcsúti polgármester két embere ellopta a trágyáját, amit aztán beledolgoztak a milliárdos főnökük földjébe. A bíróság százezer forintnyi trágyakárt ismert el, bár a juhász félmillió forintot követelt, de az igazságügyi szakértő lealkuldta. Róla azt kell tudni, hogy  2010-ben a Fidesz herendi polgármesterjelöltje volt, sőt máig a párt önkormányzati képviselője.

Mégsem utal Brüsszel
Büszkén jelentette a Miniszterelnökség, hogy ismét jönnek az uniós pénzek Brüsszelből, miután a heteken át dúló vita megoldódott: máris 150 milliárd forint érkezett a bizottságtól, hamarosan pedig újabb számlákat rendeznek. A Bruxinfo információi szerint viszont igaz, hogy jött pénz, de az EU csak a régebben benyújtott számlák ellenében fizetett, a lap szerint tehát a mostani fizetésnek közvetlenül nincs köze a vitához.

Átverés Rogánra hivatkozva
A Belváros polgármesterét is meghallgatják tanúként a Pesti Központi Kerületi Bíróságon abban a 250 millió forintos kárt okozó ingatlancsalási ügyben, amelyben a vádlottak – az ügyészség szerint – hamis önkormányzati igazolásokkal több tucat embert vertek át olcsón megszerezhető önkormányzati lakásokat ígérve nekik. A becsapottak között van többek között egy államtitkár, a közmédia egyik volt vezetője és egyéb hírességek.

A Vatikán a pénzmosás ellen
Egyik évről a másikra jelentősen megugrott azoknak a tranzakcióknak a száma a vatikáni bankban, amelyeket pénzmosás gyanúja miatt állítottak le. 2012-ben csupán hat, míg tavaly már 202 ilyen eset volt. A pénzintézet most nyilvánosságra hozott jelentése azt mutatja, hogy a pápai államban elindított reformok felszínre hozták a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi előírásait megkerülő tranzakciókat.

Mi tuti nem építünk stadiont az 1%-os szja-felajánlásodból, de kinyomozzuk, hova ment a 99 százalék. Köszönjük, ha idén az Átlátszót támogatod!

További érdekességek itthonról és külföldről:

Videó a kémvádban. Kép- és hangfelvételek igazolhatják a jobbikos képviselőt ért kémvádat – derült ki  a parlament Nemzetbiztonsági bizottságának üléseután, ahol elhangzott, az ügyészség szerint alapos a gyanú, hogy Kovács Béla kémkedett az oroszoknak. Négy évig nyomoztak utána, az ügyet 2043-ig titkosították.

Meghalt Mudura. Meghalt az egyik leggazdagabb romániai magyar üzletember, Mudura Sándor, akinek a nevét a K&H botrányban ismerhette meg a magyar közönség. Hozzátartozói szerint nagyon megviselték az ellene nemrégiben felhozott korrupciós vádak.

Arab luxusszállodásoké a Párisi Udvar. Az Origo értesülései szerint a  Buddha Bar luxusszállodaüzemeltetői állnak a Párisi Udvart megvásárló cég mögött. A két jordániai üzletember 12 szállodát működtet Budapesten, a fejlesztési minisztertől állami kitüntetést is kaptak.

Pénzt csaltak ki a NAV-tól. 14,5 milliót csalt ki a NAV-tól egy magánszemély és egy könyvelő, akik éveken át mások személyes adatait felhasználva, nevükben, jogosulatlanul igényeltek vissza személyi jövedelemadót. A csalókat végül az adóhatóság nyomozói buktatták le.

Ötmilliós óbudai betonizé. A Hír24 szerint a III. kerületben a múlt hónapban átadott, az önkormányzati újságban agyondicsért építmény (egy pad, egy kuka és némi beton) tervezése félmillió, kivitelezése 4,5 millió forintba került. Ugyanitt elbénázott magyar fejlesztések a negyvencentis kilátótól a világ legdrágább lépcsőjéig.

Tüntetés a menedékkérőkért. Az Átlátszón a hét videója azt a debreceni tüntetést mutatja be, amelyen az ellen tiltakoztak, hogy Nyírbátorban, Békéscsabán és Debrecenben is bűncselekmények elkövetése nélkül tartanak fogva menedékkérőket. A tüntetést azután rendezték meg, hogy a Magyar Helsinki Bizottság legutóbbi jelentésében a fogvatartottak bántalmazásáról számolt be.

India választások után. A korrupció valóságos párhuzamos rendszerként működik Indiában, ezért a parlamenti választásokon győztes ellenzéki párt sem lesz képes igazi változást előidézni. Egy érdekes cikk a politikai változások utáni helyzetet tekinti át korrupciós szempontból.

Dominika „üres üvegei”. Üres üvegeknekbotellas vacias”-nak hívják a Dominikai Köztársaságban azokat a diplomatákat”, akik csak a fizetést markolják fel, valójában semmit sem dolgoznak. Százával vannak ilyenek, csak az ENSZ-ben 77 diplomatát jelentettek be, ami jóval több, mint akár a Dominikánál sokkal nagyobb országok diplomata-állománya.

Megosztás