médiaszereplés

A felcsúti focira 3-3 milliárd forint TAO-pénzt adtak állami cégek és Fidesz-közeli magánvállalkozások

A TI által az EMMI-től kiperelt, és az Átlátszó által kereshetővé tett TAO-dokumentumokból az RTL Klub kigyűjtötte, hogy 2011 és 2016 között kik mennyi pénzt adtak a felcsúti focicsapatnak.

Kedden publikáltuk azt az adatbázist (taokereso.hu), amit a Transparency International Magyarország (TI) által az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) kiperelt TAO-iratokból készítettünk. A dokumentumokból kiderül, hogy mely cégek melyik látványcsapatsport-egyesületnek (foci, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, vízilabda) mennyi TAO-pénzt juttattak 2011 és 2016 között.

 

Kereshető adatbázist készítettünk a TI által kiperelt, 2011-2016 közötti TAO-támogatásokról

A Transparency International Magyarország (TI) 2017-ben pert nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, amelynek a jogerős ítélet értelmében ki kellett adnia az arra vonatkozó adatokat, hogy mely cégek melyik sportegyesületnek mennyi TAO-pénzt juttattak 2011 és 2016 között.

Várható volt, hogy Felcsútra fognak keresni legtöbben az adatbázisban, mert az évek során a legtöbb TAO-pénz a focikluboknak ment, és közülük a felcsúti csapat kapta a legnagyobb összeget.

Cikkünk nyomán az RTL Klub kigyűjtötte a keresőből, hogy kik támogatták leginkább az Orbán Viktor által alapított, és Mészáros Lőrinc által igazgatott Puskás Akadémiát.

A csatorna csütörtöki híradójának riportjából kiderül, hogy állami tulajdonú cégek 2,7 milliárd forintot, kormányközeli vállalkozások (Mészáros Lőrinc, Szíjj László, Orbán Győző cégei és az Elios) pedig 3 milliárd forint TAO-támogatást küldtek az államkassza helyett Felcsútra.

 

Megosztás