villáminterjú

Jó munkát kívánt a miniszterelnök politikai igazgatója az Átlátszónak

Miután a kormánypárti Magyar Nemzetben azt írták, hogy az Átlátszó nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, kíváncsiak voltunk arra, hogy mit gondol rólunk Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár. Megkérdeztük.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója tartotta a Mathias Corvinus Collegium által rendezett kétnapos médiakonferencia nyitóbeszédét szerdán reggel. A Miniszterelnökségen dolgozó államtitkár arról beszélt, hogy „a média szuverenitási kérdés. Aki uralja egy adott ország médiáját, az eldönti, hogy ki uralja az adott ország gondolkodását és ezen keresztül, hogy ki uralja az adott országot”.

Orbán Balázs szerint kulcskérdés, hogy minél magasabb legyen a magyar tulajdon részaránya a hazai médiaszektorban. „Eljutottunk odáig, hogy most már ötven százalék fölött vagyunk. Nyugat-európai médiapiacon nem is tudunk hetven-nyolcvan százaléknál alacsonyabb számot mondani. De dolgozunk rajta”.

Az államtitkár szuverenitási kérdésként említette azt is, hogy „a külföldi vagy magyar finanszírozás nagyon nem mindegy”. Ez a kitétel kicsit emlékeztet azokra az alaptalan vádakra, amikor a Magyar Nemzet című kormánypárti napilapban a minap arról cikkeztek, hogy az Átlátszó szerkesztősége nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet.

A Magyar Nemzet is volt már nemzetbiztonsági kockázat, amikor a kormánynak nem tetsző dolgokról írt | atlatszo.hu

Az atlatszo.hu finanszírozásának forrásait soha nem titkoltuk, azok nyilvánosan elérhetőek a honlapunkon és a beszámolóinkban, nem kell utána sokat nyomozni. Költségvetésünknek csak egy része származik külföldi intézményi donoroktól, és az is több forrásból, míg büdzsénk több mint felét mikroadományozók és szja 1 százalék felajánlók, több ezer magánszemély állja.

Kipróbáltuk, hogy mekkora a kockázat, egyáltalán közel tudunk-e férkőzni az államtitkárhoz a szünetben. Sikerült.

 

Orbán Balázs az Átlátszó kérdésére azt mondta, hogy a külföldi finanszírozást akkor látja problémának, „ha aki adja a pénzt, az rendeli a zenét”. „Ha valaki nem ért egyet Magyarország kormányával, vagy azzal a jobboldali konzervatív gondolkodással, aminek jelen pillanatban demokratikus többsége van, azzal semmi baj nincsen. Csak ne azért tegye, mert a külföldi finanszírozó ezt rendeli meg” – mondta az államtitkár, aki szerint ez egy szuverenitási kérdés.

Az Átlátszó esetében Orbán Balázs azt tartja fontosnak, hogy „ha van külföldi finanszírozás, akkor az átlátható legyen, ha ez megvalósul, akkor jó munkát kívánunk önöknek” – nyilatkozta.

Sarkadi Nagy Márton

Videó: Sebő Ferenc

Megosztás