2022

Trollhálózatok, álhírbirodalmak, fantomhírügynökség – ezeket derítettük ki a hamis hírek terjesztőiről az elmúlt évben

„Az álhírterjesztő portálok idén még minket is megleptek: napszemüveges, ballonkabátos KGB ügynökök helyett egy egyszerű kollégiumi nevelőtanárt azonosítottunk be egy orosz dezinformációt terjesztő hálózat mögött, Habonyék „nemzetközi hírügynökségének” londoni címén pedig csupán egy „nagypresztízsű londoni címet” kínáló cégregisztrációs szolgáltatót találtunk. 

A KESMA és Habony Árpád cégének tulajdonában lévő V4NA „hírügynökség” látszólag első kézből szállít információkat a hanyatló Nyugatról: az oldalon fellelhető bemutatkozás szerint a V4NA központja Londonban található. A „hírügynökség” innen egy több mint 50 fős tudósítói hálózatot működtet: „London, Brüsszel, Párizs, Berlin, Prága, Budapest, Belgrád, Varsó. Ott vagyunk a nap 24 órájában” — áll a szervezet honlapján.

A bemutatkozásból úgy tűnik, hogy a V4NA által a Fidesszel szövetséges médiának szállított, a kormány propagandáját alátámasztani igyekvő, migránsbűnözésről és genderdiktatúráról beszámoló anyagok (amelyekre csak az elmúlt egy évben több mint 3000 újságcikk hivatkozott) egy nemzetközileg beágyazott szerkesztőség megbízható helyszíni értesülései alapján íródtak. Azonban, mint kiderítettük, a V4NA „nemzetközi hírügynökség” finoman fogalmazva hamis tollakkal ékeskedik, a londoni címükön nem fellelhetők.

Kevésbé V4NA-kompatibilis falragaszok a “hírügynökség” állítólagos elérhetőségén, az Aviation House-ban Londonban. Fotó: Horn Gabriella / Átlátszó

A V4NA egy volt munkavállalójával folytatott beszélgetésünkből az is kiderült, hogy az 50 fős szerkesztőség is enyhe túlzás. Számításai szerint a „hírügynökségnél” nem dolgozhattak többen 20 főnél. Szerinte a V4NA hírügynökségnek címkézése sem felel meg a valóságnak. Elmondása szerint se ő, se munkatársai nem a terepen gyűjtötték össze az első kézből származó információkat, hanem otthonról fordították és csinosították ki az interneten máshol már megjelent anyagokat.

Reptiliánok és holdnácik

A Kreml érdekeinek megfelelő álhírek magyar nyelvű forrásai jellemzően olyan oldalak, amikről gyakorlatilag semmit sem lehet tudni. Általában sem finanszírozási hátterük, sem szerkesztőik, tulajdonosaik kilétével kapcsolatban nem közölnek információt. Augusztusban azonban sikerült beazonosítanunk, hogy ki áll az egyik Kreml-párti dezinformációt és összeesküvés-elméleteket terjesztő hálózat mögött: a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium egyik nevelőtanára.

Ottohál Lászlót volt diákjai kedves, barátságos, jó humorú oktatóként írják le. A diákok csak azt furcsállották, hogy a kötelezően ajánlott jelleggel tartott filmvetítéseken a nevelőtanár szcientológus dokumentumfilmeket és MLM kampányfilmet nézetett velük, valamint olykor holdnácikról, reptiliánokról szóló összeesküvés-elméleteket magyarázott nekik. Ha nem reklámozza diákjainak, nem feltételezték volna a tanárról, hogy dezinformációs szájtok és Facebook oldalak egész hálózatát működteti. Pedig Otthohál saját elmondása szerint munkája mellett napi 10 órát foglalkozik a dezinformációt terjesztő oldalai menedzselésével.

A Világ Helyzete szerkesztője, Ottohál László (forrás: Youtube/Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium)

Ottohál intenzív munkája nyomán 11 év alatt több mint 2400 cikk jelent meg a nevelőtanár által SBG Buddha álnéven működtetett, Világ Helyzete névre hallgató „híroldalon”, valamint annak testvéroldalán, az Alternatív Híreken. Az Ottohál által működtetett hálózat évek óta önti magából a Kreml érdekeinek megfelelő álhíreket, valamint fordítja és teszi közzé az EU-ban betiltott orosz propagandaoldalak tartalmait.

Koordinált trollhálózat

Júliusban annak jártunk utána, hogy hogyan válhatott a hónap egyik legnépszerűbb cikkévé egy noname weboldal valóságtól jelentősen elrugaszkodó állításokat megfogalmazó anyaga. A QAnon mitológiába illeszkedő, enyhén szólva is döcögős magyarsággal megfogalmazott „hír” tartalmáról a részletes cáfolatokba való belekezdés helyett elég annyit megemlíteni, hogy orosz katonák biztosan nem szabadíthattak ki ketrecbe zárt gyerekeket az ukrán elnöki hivatal két háztömbnyi szomszédságából, elvégre az orosz hadsereg még a háború elején, az azóta visszavert meglepetésszerű támadás során sem jutott soha ilyen mélyre az ukrán fővárosban.

Ezt az abszurd „hírt” összesen közel 24 ezren osztották meg, kommentelték és lájkolták a Facebookon. Vagyis jóval nagyobb népszerűségnek örvendett, mint a legnagyobb hírportálok cikkei általában. A lájkok és kommentek forrása azonban a cikk valódi népszerűségét cáfolja: nagy részük ugyanis a „híroldalhoz” kapcsolódó Facebook-oldal követőitől származott. Feltételezhetően ugyanazoktól a profiloktól, amelyek a háború kitörése előtti évben átlagosan csupán 0,03-szor reagáltak valamilyen módon a Facebook-oldal által közzétett bejegyzésekre. A háború kitörését követően az oldal lájkolói hirtelen „felébredtek”, az egy követőre jutó átlagos havi interakció száma egyenesen kilőtt. Mindebből úgy tűnik, hogy a korábban inaktív, majd vadul lájkolni kezdő követők egy koordinált viselkedésű online trollhálózat részét képezik.

Venezuelai orosz hadgyakorlat

Az orosz dezinformációs tartalmak gyártásának módszerét elemző cikkünkben bemutattuk, hogy hogyan söpört végig egy, a valósággal köszönőviszonyban sem lévő cikk a magyar média jelentős részén: hatalmas hadgyakorlatra készül Oroszország Latin-Amerikában – tudósított az Index nyomán a Mandiner, az Origo, a Magyar Nemzet és a Blikk.

A hírből gyakorlatilag egy szó sem igaz: az Index által „hatalmas hadgyakorlatként” emlegetett esemény egy katonai „játék határok nélkül”, amit Oroszország évek óta arra használ, hogy megmutassa: vannak még barátai. A ’Nemzetközi Hadijáték’ Venezuelában megrendezett versenyszámára – amelynek idejére az Index állítása szerint „Oroszország, Kína és Irán is a tengerentúlra telepíti hadseregét” – 11 fős csapatokkal lehetett benevezni.

Az Átlátszó podcast adásában Jójárt Krisztán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutatóintézetének munkatársa elmondta, hogy a „hírrel” kapcsolatban sajtómegkereséseket kapott: „Engem is hívtak a magyar média képviselői, hogy kommentáljam ezt a hadgyakorlatot, és hát utána kellett néznem, hogy konkrétan miről is van szó” – mesélte nekünk hüledezve.

„A háború köde itt van, mindenki ködösít” – Podcast az orosz és ukrán dezinformációról

Az adásban szó esett az ukrán és az orosz fél részéről terjesztett dezinformáció közötti különbségekről, valamint a magyar kormányközeli média szerepéről az orosz dezinformáció terjesztésében. Azt a kérdést is feszegettük, hogy igaza van-e abban a fideszes megmondóembereknek, hogy a független média elfogultan tájékoztat és nem ad elég teret az orosz szempontoknak.

Rédl Boglárka

Címlapkép: Átlátszó montázs

Megosztás