PODCAST

„A háború köde itt van, mindenki ködösít” – Podcast az orosz és ukrán dezinformációról

Az Átlátszó legújabb adásában a Magyarországon érvényesülő háborús dezinformáció témáját jártuk körbe. Német Szilvi, Jójárt Krisztián és Krekó Péter segítségével arra kerestük a választ, hogy mi a különbség az orosz és ukrán dezinformáció között, arányosan kéne-e idéznie a sajtónak az ukrán és orosz állami szereplők megszólalásait, és mi az a dezinformációs narratíva, amelynek közvetítése mindkét fél érdekében áll? 

Az Átlátszó november 28-i podcast-adásának vendégei különböző szemszögből foglalkoznak nap mint nap a Magyarországon érvényesülő dezinformációs hatásokkal. Német Szilvi, a Lakmusz újságírója tényellenőrző munkája során gyakorlati szemmel elemzi a hamis híreket és dezinformációs tartalmakat, Jójárt Krisztián, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutatóintézetének munkatársa az orosz stratégiai gondolkodás szemszögéből közelíti meg a kérdést, míg Krekó Péter, a Political Capital igazgatója évek óta kutatja és tanítja a témát. A szakértőket Rédl Boglárka kérdezte.

Az adásban szó esett az ukrán és az orosz fél részéről terjesztett dezinformáció közötti különbségekről, valamint a magyar kormányközeli média szerepéről az orosz dezinformáció terjesztésében. Azt a kérdést is feszegettük, hogy igaza van-e abban a fideszes megmondóembereknek, hogy a független média elfogultan tájékoztat és nem ad elég teret az orosz szempontoknak.

„Magyarország, mint EU- és NATO-tagország nem biztos, hogy ugyanazzal a mércével kell mérje az orosz agressziót, mint az ukrán védekezést” – jelentette ki az egyik vendég.

A másik meghívott arra mutatott rá, hogy

a nyugati szerkesztőségek „hallgattassék meg a másik fél is” gyakorlatára önmagában fel lehet húzni egy dezinformációs gépezetet.

„Ezt a gyakorlatot az oroszok pontosan ismerik és ki is használják.” – tette hozzá.

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Apple Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

 

Kövess minket Anchor.fm-en, hogy ne maradj le a további adásokról!

SHOW NOTES:

Mitikus hősök és túlzó statisztikák: hogy igazodjunk el a háborús hírek közt, miközben mindkét fél dezinformál? https://www.lakmusz.hu/mitikus-hosok-es-tulzo-statisztikak-hogy-igazodjunk-el-a-haborus-hirek-kozt-mikozben-mindket-fel-dezinformal/.

Így jelennek meg a magyar nyelvű hírmédiában az orosz dezinformációs propagandagépezet trükkös hazugságai: https://atlatszo.hu/kozugy/2022/11/07/igy-jelennek-meg-a-magyar-nyelvu-hirmediaban-az-orosz-dezinformacios-propagandagepezet-trukkos-hazugsagai/.

A Fidesz-szavazók fele szerint a kormány nem szavazta meg a szankciókat – kutatás az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos attitűdökről: https://www.politicalcapital.hu/hirek.php?article_read=1&article_id=3107.

Trollgyanús követők lájkolták be a különös álhírportál cikkét a legnépszerűbbek közé: https://atlatszo.hu/kozugy/2022/07/21/trollgyanus-kovetok-lajkoltak-be-a-kulonos-alhirportal-cikket-a-legnepszerubbek-koze/.

Orosz propaganda a magyar állam támogatásával: hazai dezinformáció az orosz-ukrán háború és a választások idején: https://www.lakmusz.hu/orosz-propaganda-a-magyar-allam-tamogatasaval-hazai-dezinformacio-az-orosz-ukran-haboru-es-a-valasztasok-idejen/.

Egy nyáron át terjesztette megalapozatlanul a kormánypárti média, hogy az ukrajnának juttatott fegyverszállítmányokat szétlopják: https://www.lakmusz.hu/egy-nyaron-at-terjesztette-megalapozatlanul-a-kormanyparti-media-hogy-az-ukrajnanak-juttatott-fegyverszallitmanyokat-szetlopjak/

 

Lakmusz: https://www.lakmusz.hu/

NKE SVKK: https://svkk.uni-nke.hu/

Political Capital: https://www.politicalcapital.hu/

Az Átlátszó Facebook-oldala: www.facebook.com/atlatszo.hu/

Az Átlátszó Instagram-oldala: www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu

Az Átlátszó Twitter-oldala: twitter.com/atlatszo

Az Átlátszó YouTube-oldala: www.youtube.com/c/Atlatszovideo

Az Átlátszó Tumbrl-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás