határhelyzet

Jó fizetéssel kecsegtetik a leendő határvadászokat – az ukrán határ menti toborzáson jártunk

Döcögősen halad a frissen meghirdetett Határvadász Ezred toborzása Beregsurányban, az ukrán-magyar határ egyik legforgalmasabb átkelőjénél. A mintegy 600 fős településen csupán egy tucat ember jelent meg az esemény helyszíneként megjelölt iskolai tornateremben, ahol fix fizetéssel és munkaruhával kecsegtették az érdeklődőket.

Nagy zöld plakát hirdette a napokban az ukrán határ menti kis település, Beregsurány egyetlen élelmiszerboltjának ajtaján, hogy határvadászokat toboroz a rendőrség. Az első pillanatban meglepőnek tűnhet, hogy itt is verbuválnak, hiszen az Orbán-kormány kommunikációja kizárólag a déli határ vonatkozásában említette a mintegy 2200 főt számláló Határvadász Ezred felállítására vonatkozó ambiciózus elképzelést.

A Készenléti Rendőrség alá rendelt határvadász egységekkel kapcsolatos terveket először a július elsején megtartott NATO-csúcs után említette a kormányfő: Orbán Viktor a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy a déli határra nehezedő egyre súlyosabb migrációs nyomás miatt meg kell erősíteni a védelmet. A tervek szerint az ezred felállítása augusztus elején kezdődik majd, de a szerződéses határvadászok toborzása már több megyében folyik. Dél-Magyarországon három, Kelet-Magyarországon pedig két toborzóiroda várja a jelentkezőket, a határvadászok összesen 16 helyszínen fognak majd szolgálatot teljesíteni.

A szerződéses határőrök a tervek szerint az ukrán határ mentén két kirendeltségen is jelen lesznek. 

Kíváncsiak voltunk, hogy menyire lelkes a határmenti lakosság, és mi motiválja a helyi jelentkezőket, ezért ellátogattunk a beregsurányi toborzásra.

Az esemény nem volt túlhirdetve: a faluban egy plakátot sem láttunk, ami megjelölte volna a pontos helyszínt és időpontot. A helyi kisboltban és a mellette lévő kocsmában azonban gyorsan terjedt a hír, és már reggel élénk beszélgetés alakult ki a dologról.

Nem volt sok érdeklődő

A toborzásra kijelölt tornaterem előtt viszont csak egy tucat ember gyűlt össze 10 órakor. A legtöbben közmunkások voltak, de a létszámot gyarapította az önkormányzatnak besegítő három lány, valamint a kisbolt egyik dolgozójának gyereke is. Az esemény kezdetén az egyik toborzótiszt meg is jegyezte, hogy sokkal több érdeklődőre számítottak.

A hallgatóság így nem tudta megtölteni a tornateremben felállított két hosszú padsort. A toborzók meg is kérték a résztvevőket, hogy csússzanak kicsit közelebb az előadók asztalához.

A toborzáson az is kiderült: összesen csupán

12 szerződéses határvadászt terveznek foglalkoztatni a beregsurányi határrendészeti kirendeltségen.

Ez a tervezett 2200 fős létszám elenyésző része, a toborzóknak azonban a helyi szóbeszéd szerint ezt az egy tucat embert is nehezen sikerül összegyűjteniük.

A Határvadász Ezred tervezett eloszlása (forrás: police.hu)

A pénzügyi biztonság ígérete

A toborzás jelentős részét a pénzügyi kilátások (fizetés 300 ezer bruttó + juttatások), valamint a könnyített feltételek ecsetelése tette ki, a munkavégzés menetéről alig esett szó.

„Ráadásul nem fogjátok – ezt csak így viccesen mondom – koptatni a saját ruhátokat, ugye egyenruhában jártok”  – győzködte a hallatóságot az egyik toborzó az anyagi juttatások felsorolása közben.

A helyi toborzóiroda elnöke még azoknak is ajánlotta a 3 éves határozott időtartalomra kötendő szerződést, akik nem szerepeltek jól az érettségin, így kihagynak egy évet az egyetemi jelentkezés előtt, hogy újrapróbálkozhassanak.

„Ez alatt az idő alatt amíg szolgálatot teljesítetek, végig tudtok keresni, ami nyilván a szülőknek is nagy segítség, meg önmagatoknak is. Akár egyéves időtartalomra gondolkodva sem rossz lehetőség” tette hozzá.

A toborzó azt is kiemelte: ezekben a nehéz időkben fő a pénzügyi biztonság, nem elhanyagolható az a tudat, hogy az ember minden hónapban fixen megkapja a bérét.

A fizetés részletes ismertetése azonban nem érte el a kívánt hatást: amikor megkérdezték, kinek sikerült felkelteni az érdeklődését, csak két ember tette fel a kezét – egy fiatal fiú (aki már korábban beadta a jelentkezését) és egy középkorú hölgy.

A környékbeli pletykák szerint nem csak Beregsurányban halad rosszul a toborzás: a rendőrök állítólag már az egész környéket végigjárták, de két-három főnél többen egy településről sem jelentkeztek eddig.

Rédl Boglárka

Címlapkép: Határvadász-toborzóplakát a beregsurányi bolt ajtaján (forrás: Rédl Boglárka/Átlátszó)

Megosztás