szolgálati közlemény

Átlátszós újságírók külföldi tanulmányútjait is megfigyeltette a Külügyminisztérium a nagykövetségekkel

Magyar diplomaták jelentettek újságírók, köztük kollégáink külföldi szakmai útjairól a Külügyminisztériumnak. A jelentéseket egy közadatigényléses pert követően adták ki, a dokumentumokból pedig több részlet is kiderült az újságírók megfigyeléséről.

Csütörtök reggel jelent meg a Direkt36 cikke arról, hogy az európai országokba delegált magyar diplomaták rendszeresen monitorozzák az Orbán-kormány ügyeiről beszámoló külföldi lapok tevékenységét. Emellett független magyar újságírók külföldi útjairól is információkat gyűjtenek, miközben a kormánypárti médiához kötődő sajtómunkások külföldi látogatásait aktívan segítik. Mindez azokból a jelentésekből derül ki, amelyeket a Direkt36 és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egy közérdekű adatigénylési per során szerzett meg.

Minderre azután került sor, hogy egy, a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által küldött levél nyilvánosságra került. Ebben azt állt, hogy a Minisztérium utasította az Európai Unióban működő magyar nagykövetségeket, nézzenek utána, szervezett-e az országuk az elmúlt években szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, és ha igen, „milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”.

A 2020. június 2-án kelt levelet a külügy egyik helyettes államtitkára jegyezte, de az utasítást valójában Szijjártó bizalmi embere, Menczer Tamás Tájékoztatásért és Magyarország Nemzetközi Megjelenítéséért Felelős Államtitkára adta ki, aki később ezt el is ismerte. A Direkt36 ezután közérdekű adatigényléssel kikérte a KKM-től az összes, az utasításra válaszul írt diplomáciai táviratot, majd miután a kérésüket elutasították, a TASZ segítségével pert indítottak.

A kiperelt dokumentumokban 11 magyar nagykövetség válasza található meg: Athéné, Berliné, Hágáé, Helsinkié, Koppenhágáé, Ljubljanáé, Madridé, Párizsé, Varsóé, Zágrábé és Londoné.

A felsorolt országokba szervezett tanulmányutak az Átlátszó két újságíróját is érintették.

Szakmai programokon vettünk részt

Szopkó Zita 2019-ben vett részt a Transparency International Magyarország (TI) oknyomozó újságírói mentorprogramján. A program zárásaként az öt mentorált három napot Helsinkiben töltött a budapesti finn nagykövetségnek köszönhetően. Meglátogatták többek között a Helsingin Sanomat napilap és Finnország legnagyobb közszolgálati médiuma, az YLE szerkesztőségét, sőt, a külügyminisztérium kommunikációs csapatával is találkoztak.

A TI oknyomozó újságíró mentorprogramjának mentoráltjai a  Helsingin Sanomatnál tett látogatásuk során Esa Mäkinen, a lap felelős szerkesztőjének társaságában, 2019-ben.

„Finnország egy olyan hely, ahol valóban jó lehet újságírónak lenni” – idézi a Direkt36 Szopkó Zita élménybeszámolóját a tanulmányútról, ami a TI oldalán jelent meg. A lap cikkéből ugyanakkor kiderül, hogy az utazásáról egy másik beszámoló is készült: a Helsinkiben működő magyar nagykövetségen is figyelemmel követték a fiatalok útját. A finnországi magyar nagykövet 2020 júniusában diplomáciai táviratot küldött Budapestre, amelyben tételesen felsorolja, merre jártak a mentorprogram résztvevői, kiemelve, hogy egy olyan finn doktorandusszal is találkoztak, aki „alapvetőn a magyar kormánnyal kritikus véleményeket szokott megfogalmazni”.

Katus Eszter szerkesztő-újságíró egy, a holland állam által szervezett, oknyomozó újságíróknak szóló úton vett részt a Debreciner és a Direkt36 munkatársával együtt 2020 elején. Az erről szóló hágai jelentés végigveszi, hogy az újságírók milyen holland szerkesztőségekbe látogattak el, azokról mit kell tudni – „külön kitérve arra, milyen, az Orbán-kormány számára kellemetlen témákról szoktak írni”.

Kollégánk a Follow the Money szerkesztőségében cseh, lengyel, magyar és szlovák újságírókkal 2020-ban

A dokumentumból az is kiderül, hogy a hágai magyar diplomaták egy-egy konkrét holland újságírónak is alaposabban utánanéztek. Így például Marijn Kruk újságírónak (De Groene Amsterdammer), aki Kovács Zoltán államtitkárral tervezett interjút készíteni és Eric Smitnek (Follow The Money), aki „a holland közszolgálati rádió 2018. április 14-i műsorában Orbán Viktor szembeköpésére biztatta Judith Sargentini EP-képviselőt”.

Volt még egy jelentés június 3-án, amelyben visszautaltak az oknyomozó újságíróknak szervezett útra, kiemelve, hogy mely szerkesztőségeket látogatott meg a delegáció, és hogy „a szakmai úton Magyarországról a direkt36.hu, az atlatszo.hu és a Debreciner képviselői vettek részt”. A jelentés linkeli a Direkt36 újságírójának, Panyi Szabolcsnak a Twitter-bejegyzését is, amely fotókat tartalmazott a szerkesztőségekben tett látogatásokról.

Részlet az egyik prezentációból a holland Follow the Money oknyomozó újság szerkesztőségében; hasonló szakmai programok voltak minden szerkesztőségben

A táviratok tanúsága szerint az Orbán-kormányt magasabb szinteken is érdekelték a kormánykritikusnak tekintett újságírók utazásai és programjai, ugyanis a hágai magyar nagykövet által jegyzett 2020. február 18-i jelentést elküldték Orbán Viktor szóvivőjének, Havasi Bertalannak, valamint Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárnak is – írja a Direkt36.

Még a Pegasus-ügy sem zárult le

Persze, a kormánynak egyéb módszerei is vannak, hogy megfigyeljen újságírókat. Tavaly nyáron egy nemzetközi újságírói együttműködés feltárta, hogy az izraeli Pegasus kémszoftverrel Magyarországon újságírókat, fotóriportereket, kormánykritikus médiatulajdonosokat és egy szakértőt is megfigyeltek.

 

Amikor ez a kép készült, éppen Pegasus kémprogrammal figyeltek minket | atlatszo.hu

A fenti kép idén július 3-án készült a Dunakanyar egyik falvában, ahol mint évente szoktuk, az Átlátszó nyári összetartására jöttünk össze egy napra. Ilyenkor a szervezet legszűkebb magjánál szélesebb körben jövünk össze: például kevésbé rendszeres szerzőinket vagy a munkánkhoz valamilyen formában személyesen kapcsolódó, „külsős” vendégeket is meg szoktuk hívni. Az idei összetartás különlegessége volt, hogy az Átlátszó tízéves fennállását is ünnepeltük.

Az ügynek – bár nagy visszhangott keltett – egyelőre semmilyen jogi következménye nem lett. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos januári jelentésében mindent rendben talált, a folyamatosan bővülő, nem nyilvános változat pedig 2050. december 31-ig titkos. Az Európai Parlamentben ugyanakkor külön vizsgálóbizottság alakult, hogy feltárja: sértettek-e uniós jogot a tagállamok, mindenekelőtt Magyarország és Lengyelország a kémszoftver felhasználása során.

Megosztás