Egyéb

Eltávolodott Nyergestől, be is dőlt a dunaújvárosi távhőmágnás ingatlanvállalkozása

Újabb csata zajlott a jelek szerint a Nagy Oligarcha-háború vidéki, céges mellékfrontján: a bíróság fizetésképtelenné nyilvánította és elrendelte a dunaújvárosi Energo-Haus Ingatlankezelő Kft. felszámolását.

A 2004-ben létrehozott kft Pomázi Csaba energetikai nagyvállalkozóhoz kötődik: ő alapította régi üzlettársával, Neszmélyi Györggyel, jelenleg kettejük lányaié: Pomázi Anna többségi tulajdonosé, Neszmélyi Vandáé, valamint az osztrák címen élő Kiss Sándoré. A cég, amelynek 2011 óta nem található mérlege, s amely számos, igaz, azóta törölt adóhatósági eljárással volt megterhelve, kényszertörlés alatt állt 2012 óta, ezt a procedúrát szakította meg a felszámolás mostani jogerős elrendelése.

Pomázit egykor a Fidesz másodvonalbeli oligarchái közé sorolták: Nyerges Zsolt Közgép-elnökkel együtt származott el Szolnokról, ahol még az is elterjedt róla, hogy szegről-végről rokona Lévai Anikónak, Orbán Viktor miniszterelnök szintén szolnoki feleségének (ennek az lehetett az alapja, hogy Lévai édesanyja Pomázi-lány).

Pomázi és Nyerges az első Fidesz-kormány idején az akkor állami tulajdonú Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.-ben (jelenleg ISD Dunaferr néven orosz-ukrán érdekeltség) kezdték a párt-közeli karriert, Nyerges a zrt igazgatóság tagja, Pomázi vezérigazgató-helyettes volt a kétezres évek elején. Később Nyerges a Fidesz gazdasági hátországát fémjelző Simicska Lajos jobb keze lett, Pomázi viszont maradt az energiaiparban: elsősorban önkormányzatok távhő- és melegvíz-ellátására szakosodott, s miután az ellenzéki „nyolcévben” is szépen keresett, egyre inkább a „pénzközeli” titulust aggatták rá ismerői.

Cégcsoportja központi vállalkozása, az Energott Kft. 2013-ban 10 milliárd forint árbevétel mellett 1 milliárdos eredményt ért el. Az üzletember Nyergeséktől való távolodását mutatja például, hogy az Energott 2013-ban kiszállt a Közgép-érdekeltség Közgép-Energia Kft.-ből, amelyet addig az ideig Neszmélyi vezetett.

Megmaradt viszont a kötődés a fideszes vezetésű Dunaújvároshoz: a városi tulajdonú DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt.-vel közösen működtetik például a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna, Hőszolgáltató  Kft.-t (DVCSH). A kapcsolat ugyanakkor nem zökkenőmentes, a Castellum.do helyi portál például tartozások miatt „áramtalanított” uszodáról, a zavarosnak tűnő gazdálkodás miatt pedig helyi oligarchia-háborúról írt cikksorozatot.

A DVCSH-ban nem csak az Energott, de a most felszámolás alá került Energo-Haus osztrák testvércége, az olasz határoz közeli Spittal an der Drauban bejegyzett Energo-Haus Tourismus GmbH. is tulajdonos. Az osztrák cég – amelynek kézbesítési megbízottja a DVCSH-ban az Energott – háromcsillagos, negyven férőhelyes apartmanházat működtet Haus Anna néven Bad Kleinkirchheim karintiai síparadicsomban.

 

Rádi Antónia

A céginformációt az Opten és a Céginfo.hu szolgáltatta. A cikksorozat többi része itt olvasható.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Támogatás SZJA 1% felajánlásával

Ha 1%-át az atlatszo.hu érdekében kívánja felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásán az Asimov Alapítvány adószámát tüntesse fel, ami a következő: 18265541-1-42

Megosztás