Cikkek

Oligarchaélet a G-nap után: Zsolt Nyerges, a madeirai hitelező

Hová tűnt Nyerges Zsolt? – akinek hiányzik a reflektorfényből a Közgép elnöke, alighanem felüthet egy térképet a Portugáliához tartozó Madeira szigetéről. Bizonyos „Zsolt Nyerges” neve tűnik fel legalábbis egy csődbe jutott helyi ingatlanberuházó hitelezői között – értesült az Átlátszó. Több jel is utal arra, hogy az egyezés több mint névazonosság. Az oligarchaháború nyomán Magyarországon háttérbe szorult ügyvéd-nagyvállalkozó megtartotta itthoni érdekeltségeit, de a jelek szerint jobbára sportügyekben aktív.

 

tamogatoi_rontgen_jav2

 

Magyarra a Visszafordulás fokának szokás fordítani a Madeira déli részén, a szigeti autonóm régió fővárosától, Funchaltól húsz kilométerre található turistalátványosság, a világ második legmagasabb, tengerbe szakadó sziklafala, a Cabo Girao nevét. A szirtet jelentő portugál cabo kifejezés angol fordítása (cliff) alapján kapta nevét a környék rengeteg turistacsapdája: számos hotel, apartman, vendéglő.

Ocean Cliff Residence néven kezdett például nagy ívű fejlesztésbe a Nanab Lda ingatlanberuházó: luxusapartmanház építésébe fogtak 2012-ben az óceánparton. Csakhogy a Nanab 2014-ben csődbe ment, megindult az egyezkedés a hitelezőkkel.

Márpedig ők egy interneten keringő  beszámoló szerint számosan vannak, köztük bankok, építőipari vállalkozások, a helyi vámhatóság, közüzemi szolgáltatók, illetve magánszemélyek. Utóbbiak körében, a sok portugál között akad egy magyar név is: Zsolt Nyergesé.

 

nyergescredit

 

Hogy az illető bizonyossággal azonos-e Nyerges Zsolttal, Simicska Lajos kegyvesztett fidesz-közeli oligacha évtizedes szárnysegédjével, a Közgép Zrt. elnökével, igyekeztünk tisztázni magával az érintettel: szolnoki ügyvédi irodája titkárságán üzenetet hagytunk, illetve a Közgép címén email-ben is érdeklődtünk, várjuk jelentkezését.

Korábbi portrénk Nyergesről

Kis Oligarchatározó: Nyerges Zsolt

Egy a sok hitelezőből

Az, hogy Nyerges a turisztikai közhelyszótárban az örök tavasz szigeteként emlegetett Madeirán gyarapítja érdekeltségeit, nem különösebb titok, az Átlátszó munkatársának legalábbis többen jelezték Fidesz-közeli berkekből – történetesen éppen ezért kezdtünk internetes keresésbe a nyomok után, s így bukkantunk a Nanab hitelezői listájára.

Mások is hallhatták a hírt. Az Oltyán József kecskeméti médiavállalkozó által bejegyzett domainen futó Magyar Építők iparági hírportál tavaly őszi írása legalábbis erősen utal erre. A cikk voltaképpen nem kapcsolódik madeirai ügyekhez, a Közgép és a Közbeszerzési Döntőbizottság emlékezetes viaskodásának aktuális állását ismerteti. Csakhogy a bevezető szövegben – zsurnálszlengben lead-ben – akad egy árulkodó mondat, miszerint

„Talán a madeirai fények vakították el a dúsgazdag párost, hiszen amire tudomást szereztek a felfüggesztésről, addigra a Közbeszerzési Döntőbizottság megtámadta a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság eltiltást felfüggesztő végzését”

Dúsgazdag páros = Nyerges és Simicska. Ráadásul a cikk illusztrációja hatalmas képeken a szépséges portugál sziget fényképalbuma – márpedig ez csak a beavatottak számára dekódolható üzenet.

Az impresszumban közzétett telefonszámon elérhető szerkesztő készséges volt, de mint elmondta, a cikket a „főnökük” jegyezte, akinek azonban – ez egy újabb körös egyeztetés után derült ki – sajnos nem volt mondanivalója az írás hátteréről. Oltyán amúgy különös figura Bács-Kiskun megyében, valaha MSZP-közelinek ismerték, a volt megyei pártelnök, az utóbb csalás miatt ült Zuschlag János köreibe tartozónak mondták, aki a jelek szerint képes volt a rugalmas váltásra, s került közel forrásaink szerint a helyi Fideszhez. Jelenleg médiabirodalmához tartozik a régió nem hivatalos honlapja, a Bácsmegye.hu is.

Ha a pletykát megpendítő szakújságot nem is izgatja már a madeirai sztori, nem érdektelen, hogyan lett „Zsolt Nyerges” a bedőlt funchali ingatlancég hitelezője. Például eleve őneki tartozott a vállalkozás vagy faktorálta mások a követelését, mennyivel jön neki a Nanab, s az mekkora aránya az összes követelésnek?

Kérdéseket írtunk a csődelejárásban illetékes funchali bíróságnak és a csődbiztosnak is. Válasz egyelőre nem érkezett, a csődbiztost, Napoleao de Oliveira Duartét ugyanakkor elérte telefonon munkatársunk. Ő azonban csak annyit árult el:

„Nyerges úr egy a sok hitelező közül”

Így legalább tudható, hogy az interneten fellelhető lista ebből a szempontból még aktuális -, a csődegyezség azonban közel, már csak egyetlen hitelező tiltakozik a megállapodás ellen. Hogy az illető Nyerges-e vagy más, egyelőre nem tudtuk meg a csődbiztostól, aki azonban azt ígérte, rövidesen írásban válaszol a többi kérdésünkre is.

A Nanab egyébként ígéretes befektetés lehetett kezdetben, a cég egy ismert helyi építész, Norberto Melim érdekeltségébe tartozó Melim Holdinghoz tartozott, akárcsak az Ocean Cliffet is tervező iroda, az Atalier Melim Lda. Utóbbi jelenleg szintén csődeljárás alatt áll, a Nanabhoz hasonlóan a hitelező Novo Banco kérésére. Kevés információ szedhető össze az internetről az Oceans Cliffről, ezekből több mint valószínű, hogy a luxusapartmanház egyelőre nem készült el, nyilván nem függetlenül az anyagi nehézségektől.

15,5 milliárd osztalék háború idején

A madeirai liezon dacára sem mondható azonban, hogy Nyerges, ahogy az elhíresült G-nap idején hírlett, végleg lelépett volna, s főképp, hogy feladná magyarországi céges érdekeltségeit. Ellenkezőleg, Nyerges jelenleg is a Simicska-birodalom kulcsembere mind a reklám-média, az infrastruktúra-beruházás és az agrárium területén (lásd táblázatunkat).

 

nyergestabla

 

A tavalyi céges beszámolók még nem hozzáférhetőek, a 2014-re vonatkozókon az látszik, hogy nagy gond azért a jövedelmezőséggel továbbra sincsen. Csak a Közgép 11 milliárd forint tiszta osztalékot fialt abban az évben, az összes pedig 15,5 milliárdot, holott akkor már állítólag tartott a hadviselés.

Ahogy az Átlátszó megírta annak idején:

Na ki kapta a legtöbb közbeszerzéses megbízást 2014-ben is? Szeretnénk így háborúzni Orbán Viktorral!

Időközben persze fölnőtt a B-válogatott is:

Garancsihoz köthető cégek nyerték a legtöbb kormányközeli közbeszerzést tavaly – itt a toplista

Mágnások a G-nap után – Mészáros, Vajna, Szemerey, Spéder és Garancsi az oligarchatározóban

A duónak az oligarchaháború okozta eddigi teljes vesztesége kalkulásához azonban meg kell várni a májusban esedékes mérlegzárást.

Ami a nem túl távoli jövőt illeti, komoly gondjaik akadhatnak Nyergeséknek az agrárszektorban. A Simicska-házaspár többségi, Nyerges kisebbségi érdekeltségében lévő Mezort-csoport – amelynek központi cégében tavaly felügyelőbizottsági titulust kapott Vida Ildikó volt NAV-elnök is – vállalkozásai tavaly összesen 735 millió forint területalapú támogatást kaptak, ami 10,5 ezer hektáros birtokot feltételez.

Az Origó ennél többet, 18 ezer hektárt írt cikkében – a lényeg azonban nem is annyira a pontos méret, hanem a konstrukció: a Mezort-birtok zöme állami föld, amit a Simicska-cég rendkívül jutányos módon, a piaci ár kevesebb, mint a feléért bérel 2051-ig.

Lex Simicska

Az agrárpiacon jártas forrásaink szerint voltaképpen az egész mostani állami földárverés-sorozat fölfogható egy Simicska-ellenes akcióként is. Lex Simicskaként híresült el például a T. Házban az a törvénymódosító javaslat, amely alapján a földforgalmi törvény 2013-as elfogadása előtt bérbe adott állami földek bérleti díja megemelhető lett volna – ez az indítvány azonban nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást. A második nekifutás azonban átment: e szerint a földárveréseken nyertes új tulajdonosok elkérhetik a piaci bérleti díjat.

A Nyerges-Simicska páros kezére játszik ugyanakkor, hogy csekély az érdeklődés a Mezort-csoport Vas és Győr-Moson-Sopron megyékben található földjei iránt. Maga Nyerges például egyelőre nem fekteti saját pénzét a Mezort-földekbe, a Nemzeti Földalap nyilvántartása szerint legalábbis nem szerepelt a neve az észak-nyugat-dunántúli nyertesek között a földárverések első, téli ütemében.

A szolnokiak – túl a fénykoron

„Beleállt a kihívásba” – így kommentálták most az Átlátszónak kormányközeli források, hogyan fordulhatott elő, hogy az a Nyerges is a kegyvesztettek közé került, akit annak idején, a kétezres évek elején sokak szerint voltaképpen Simicska ellenőrzésére, komisszárként delegált a pártvezetés az akkoriban még elsősorban a Mahir-csoportból álló fidesz-közeli cégbirodalomba.

Nyerges kötődése ugyanis a fideszes pártelithez ha annyira nem is erős, mint Simicskáé volt, de azért gyengének nem mondható. Az évtizedeken át a párt betonbiztos hátországának számító Szolnokról származik, jelenleg is ott él a Tabán nevű kertvárosrészben, s a városban működteti ügyvédi irodáját. Barátja, a helyben ismert vállalkozó Ökrös Imre, a Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub egykori társadalmi elnöke révén került közel a tűzhöz: Ökrös a szintén szolnoki származású Lévai Anikó testvérének élettársa.

Voltaképpen maga a Közgép is szolnoki segítséggel került Fidesz-közelbe. Az egykori szocialista nagyvállalat, a Közúti Gépellátó részvényeit az Inter-Európa Bank 1998-ban átadta a szolnoki Axon-csoport két cégének. A jelenleg felszámolás alatt álló Axon frontembere, Kun Zoltán hetedrendű vádlott volt a volt polgármester, későbbi pártigazgató, Várhegyi Attila büntetőperében, ahol is tiltott pártkampány-finanszírozást róttak a terhére, ügyvédje Nyerges volt (Kunt, Várhegyivel ellentétben utóbb felmentették).

Az Axon egy évvel később túladott az akkor még koránt sem szárnyaló Közgépen Nyerges két érdekeltsége számára – a tulajdonviszonyok több mint egy évtizedig kuszák voltak, egészen addig, amíg a Népszabadság 2012-ben meg nem szellőztette, hogy voltaképpen Simicska a gazda.

Az első Fidesz-kormány idején a „szolnoki csapat” mintegy megszállta a gazdaságot: Nyerges mellett Pomázi Csaba (akinél tartja magát a helyi mondás, hogy rokonságban áll Lévaiékkal, az biztos, hogy Lévai Anikó édesanyja Pomázi-lány) és Baji Csaba állami nagyvállalatok topmenedzserei lettek – Pomázi előbb, Baji utóbb távolodott el a közvetlen kormány-közelből.

Az Átlátszó a szolnoki csapat többi tagjáról

MVM: Baji Csabát is pénzelte Kocsis és Kapolyi offshore-mágusa

Az MVM is havi 1 millióval honorálta Baji Csabát a szocialista panamák idején

Megint pert nyertünk az MVM ellen: nem titok Baji Csaba tanácsadói díja

Eltávolodott Nyergestől, be is dőlt a dunaújvárosi távhőmágnás ingatlanvállalkozása

Nyerges pedig maradt Simicska szárnysegédje. Aligha független ettől, hogy mintha az utóbbi időben befolyása visszaszorult volna a szolnoki sportélet színterére. Ott ellenben jelenleg is megkerülhetetlennek tűnik. A vállalkozó fiatalon vízilabdázott és kosarazott is, jelenleg mindkét csapat az ő alapítványa tulajdona, és ott van a helyi futball mögött is.

Nem meglepő, hogy éppen a sportsikerekről kérdezte tavaly nyáron a Szoljon.hu és a cikk címe is arra utalt, hogy keringenek egy ideje a Nyerges külföldre költözésével kapcsolatos pletykák. „Jövőre is itthon szurkol majd dr. Nyerges Zsolt” – írták, és a vállalkozó arról beszélt, hogy nem tudna huzamosabb ideig külföldön élni.

„Biztosan itthon szurkolok majd! A pletykákból csupán annyi az igazság, hogy a terveink szerint gyermekeim egy esztendeig az Egyesült Államokban fognak tanulni” – hangzott a cáfolat.

Nyerges a sportérdekeltségei közül zászlóshajónak mindenképp a Szolnoki Olaj kosárlabdaklub számít. A bajnokságot először 1991-ben nyert és a városban hagyományosan nagyon népszerű „Olaj”-nál 1997 óta vállal szerepet. Az elmúlt öt évben a kosárcsapaton is meglátszott a Közgép felfutása. Egyértelműen a legmeghatározóbb kosárklubbá nőtte ki magát a Szolnok, amely amellett, hogy a legutóbbi öt bajnokságból négyet megnyert, nemzetközi szinten magyar csapattól rég nem látott eredményeket ért el.

Nem verte végig Európát a csapat, de a magyar férfi kosár helyzetét tekintve az is nagyszerű dolog volt, hogy kétszer is legjobb négy közé került a harmadiknak rangsorolt európai kupában, idén pedig eggyel magasabb szinten is megállta a helyét.

A klubot működtető kft.-ben Nyerges nem vállal vezető szerepet. Tavaly őszig a felügyelőbizottságban foglalt helyet, de az fb novemberben megszűnt, pár héttel azután, hogy a tulajdonos a Nyergeshez kötődő Szolnoki Kosárlabda Jövőjéért Alapítvány lett.

A vállalkozó olyannyira itthonról szurkol, hogy amikor februárban már idén másodszor edzőt váltott az Olaj, akkor az erről szóló közleményt is ő jegyezte – mint a csapatot működető kft. felügyelőbizottsági elnöke (miközben ekkor már nem volt felügyelőbizottsága a cégnek).

Az adott sportágon belül még nagyobb durranás lett az, ami a vízilabdázóknál történt: a fél magyar válogatottat – például a Varga-testvéreket, Madaras Norbertet – és szerb klasszisokat gyűjtöttek a csapatba. A pólósok 2015-ben 51 év után újra bajnokok lettek és bejutottak Bajnokok Ligája hatos döntőjébe. A három érdekeltség közül itt a legegyértelműbb a Közgép megjelenése, miután Szolnoki Dózsa-Közgép néven szerepel a csapat.

A csapat már 2013-ban jelentős kormányzati segítséget kapott: ekkor adták át a szolnoki Vízilabda Arénát, amelyet több mint 800 millió forintért húztak fel.

Nyerges itt is egy alapítványon, a Szolnoki Vízilabdázás Jövőjéért Alapítványon keresztül érdekelt a klubban.

A harmadik sportos érdekeltség a helyi futballcsapat. A Szolnoki MÁV nincs olyan magasságokban, mint a másik két gárda, 2010-ben ugyan feljutott az NB I.-be, de csak egy szezont töltött el ott és kiesett. Nyerges megjelenése ez utánra tehető, 2011-ben a Szolnoki MÁV Utánpótlás Kft.-n keresztül.

A Szolnok azóta is NB II.-es középcsapat, jelenleg nem fenyegeti a feljutás veszélye. Taós forrásokból tavaly stadiont építettek, a tervek szerint kétmilliárd forintért, de a beruházás részleteiről elég keveset beszéltek az érintettek. A több mint kétezer férőhelyes stadiont a közeli napokban adják át hivatalosan.

Ha a jelek szerint a Nyerges-család – miközben Floridától, ha igaz, Madeiráig építi ki bázisait – Magyarországon be is szorult kicsit Szolnokra, ott azért jelenleg is potentátnak számítanak, s nem csak Nyerges. Az üzletember feleségével közösen tulajdonos a helyi teniszklubban, s Nyergesné Farkas Gabriella a Közgép SE Szolnok Kajak-Kenu Klub elnöke is, miközben s emelett fb-tag a helyi szimfonikus zenekart működtető, városi érdekeltségű cégben. 2009-ben Nyergesné még a területi választási bizottságba is bekerült az EP-választás előtt – efféle politikai funkciója azonban jelenleg már nincsen.

Mintha maga a város is vesztett volna politikai-gazdasági jelentőségéből az elmúlt időben – amióta például a súlypont áttevődött Felcsútra és környékére. Illetve a feltörekvő, második generációs Fidesz-vezetők kedvenc városaiba.  Erre utalhat például, hogy a MÁV Dunakeszi Járműjavítója – a Szijjártó Péter és Tuzson Bence szűkebb pátriájában honos vállalat – végzi a zsíros, ám megkérdőjelezhető szükségességű – alvállalkozói munkát az orosz Metrovagonmasnak az M3-as metrószerelvények felújításában, holott a MÁV-nak Szolnokon is van járműjavítója.

Rádi Antónia

Közreműködött: Csepregi Botond

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás