dataviz

Úgy tűnik, a turizmus még mindig nem tért magához Magyarországon

Habár tavaly nyáron úgy tűnt, a magyarországi turizmus átlendült a mélypontján, és az előző évhez képest jóval több éjszakát töltöttek magyar szálláshelyeken, összességében még kevesebben látogatták a magyar üdülőhelyeket mint 2020-ban. A „több Balaton, kevesebb Adria” szlogen pedig, úgy tűnik kevés volt ahhoz, hogy a magyarok pótolni tudják a kiesett külföldi turistákat. Mutatjuk az adatokat! 

Miután a pandémia miatt 2020-ban sokkoló mélységekbe zuhant, sok országban 2021-ben csak tovább fokozódott a turizmus mélyrepülése – és sajnos, Magyarország is ezek között az országok között van. Európában nem vagyunk ezzel egyedül, és nem is mi tapasztaltuk a legnagyobb visszaesést a 2020-as évhez képest. Az Osztrák Turisztikai Ügynökség (Tour MIS) adatai szerint Ausztriában csökkent a legtöbbet (32,2%-al) az idegenforgalom a korábbi évhez képest. Ezt követi Lettország (24,2%), Szlovákia (23,4%) és Németország (19,7%). 

Magyarország ehhez képest viszonylag a középmezőnybe tartozik. Itt a turizmus nem csökkent olyan jelentősen a tavalyelőtti évhez képest, mint Ausztriában, de nem is nőtt, mint Európa olyan szerencsésebb országaiban (például Horvátország, ahol a 2020-as év másfélszeresét tette ki a horvát szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma). 

Leszállóágban

Magyarországon 2021-ben még tovább – az előző év több mint 10%-ával – csökkent, a magyar szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma. Ezt a visszaesést viszont elsősorban az év első felének gyenge teljesítménye okozza, ami nem csoda, hiszen 2020 áprilisáig – amikor a járvány első ízben éreztette a hatását –  még a hagyományosan erős számokat produkáltuk

A későbbi, pandémiától terhelt 2020-as hónapokat viszont mind felülmúltuk 2021-ben.

A csúcsszezonban, augusztusban például 3,2 helyett, 2021-ben 3,55 millió éjszakát töltöttek el magyar szálláshelyeken. 

2019-hez képest persze még sehol sem járunk. Ezt jól mutatja az augusztusi magyar szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma is: 2019-ben ugyanis ez még 4,7 millió volt. Ez 2020-ban másfél milliós visszaesést jelent. Ehhez képest a 350 ezer éjszakás növekedés 2021-ben sajnos elenyészőnek mondható. 

Mindezt elsősorban a külföldi turisták számának jelentős csökkenése okozza, a magyar belföldi turizmust stabilan hozzuk: 2020-ben és 2021-ben a belföldi turizmus szintje szinte megegyezett a 2019-esével. Azt az áttörést azonban, amit a „több Balaton, kevesebb Adria” szlogen igyekezett elősegíteni, nem tudta elérni az ország. Habár a csúcsszezonban 2020-ban és 2021-ben is több magyar szállt meg Magyarországon belül, mint korábban, a számuk közel sem érte el azt a szintet, amely pótolni tudná a külföldi turisták hiányából fakadó kiesést. 

Szémann Tamás—Redl Boglárka

Megosztás