Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Harmincezer dollárt fizetett az MCC a nyári fesztiválján fellépő konzervatív amerikai médiacelebnek

9,4 millió forintnak megfelelő összeget (30 000 dollárt) fizetett a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) az amerikai jobboldal médiacelebjének, Dennis Pragernek tavaly augusztusi fellépéséért az MCC Feszten Esztergomban, ahol a magyar kormányt dicsérte és a nyugati kultúra megmentőjeként tüntette fel – tudta meg a Southern Poverty Law Center. A cikkben az Átlátszó főszerkesztője és egyik szerkesztője is megszólalt, a magyar médiapiac helyzetéről kérte ki a szervezet a véleményüket. 

Az amerikai emberi jogi szervezet, a Southern Poverty Law Center (SPLC) Hatewatch nevű blogja – ami az amerikai szélsőjobboldal tevékenységét monitorozza –  közérdekű adatigénylés útján jutott hozzá a szerződéshez, amely szerint a 2021. augusztus 5–7. között zajló MCC Fesztet szervező Mathias Corvinus Collegium (MCC)  30 000 dollárt, azaz jelenlegi árfolyamon közel közel 9,5 millió forintot fizetett az amerikai konzervatív médiacelebnek, Dennis Pragernek egy egyórás beszédért.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Habony Árpád hitelezőjeként is elhíresült Tombor András szerelemprojektjének indult, később rengeteg pénzzel szállt be a kormány – 2020-ban például több százmilliót kapott, majdnem annyit, mint amennyi a teljes felsőoktatás éves büdzséje –  ezért sokan csak kormányközeli elitképzőként emlegetik. Jelenleg Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az intézmény kuratóriumának elnöke.

A szerződés szerint Dennis Prager – aki egy népszerű rádióműsor házigazdája és a jobboldali PragerU  társalapítója –  két részletben kapta meg a pénzt:

  • 15 ezer dollárt fizettek neki a fesztiválon mondott, nagyjából 30 perces Média és szólásszabadság címmel elhangzott beszédéért;
  • szintén 15 ezret kapott egy fél órás podcast-műsorért, amiben az oktatás helyzetéről volt szó.

Az SPLC szerint ez az összeg négyévi magyar minimálbérnek felel meg.

A Hatewatch megkeresésére Prager közölte, hogy a honorárium harmadát, nagyjából hárommillió forintot business class repülőjegyre költötte, így valójában csak húszezer dollárt kapott. A szerződés szerint emellett szállás is járt neki, amit az MCC „saját költségén” biztosított.

Az esztergomi eseményen a Fox News-ból ismert Tucker Carlson is felszólalt, mindketten a médiával, a bevándorlással és az LMBTQ kérdésekkel kapcsolatos nézeteiket ismertették, továbbá a magyar kormány intézkedéseit dicsőítették.

Bevándorlás, LMBTQ lobbi és sajtószabadság

Prager a rendezvényen többek között arról beszélt, hogy az LMBTQ témák propagandaként jelennek meg az iskolákban, nem oktatási céllal, továbbá úgy emlegette Magyarországot, mint a „nyugati kultúra megmentőjét”. De a sajtószabadság kérdése is terítékre került: Prager szerint semmi probléma nincs ezen a területen hazánkban, azon kívül, hogy a jobboldali hangokat megpróbálják elnyomni.

A valóságban ugyanakkor a kormánypárti sajtó térfoglalása egyre erőteljesebb, hazánk pedig évről évre lejjebb csúszik a Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadság indexén. Tavaly pedig a sajtószabadság ellenségei közé is bekerült Orbán Viktor, egyedüli európai vezetőként. Ráadásul a hirdetési piacon is nő a politika befolyása, ma már látványosan a Fidesz-közeli média hátországának építését, fenntartását szolgálják az állami reklámköltések.

Állami reklámköltés 2006-2018

A Mérték Médiaelemző Műhely és az Átlátszó évek óta figyelemmel kíséri az állami reklámköltés alakulását. Az adatvizualizáció frissült a tavalyi…

A téma kapcsán a Southern Poverty Law Center az Átlátszó két újságíróját is megkereste. Bátorfy Attila, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének mestertanára – aki egyben az Átlátszó adatvizualizációs csapatának, az Átlónak a vezetője is –  kifejtette a lapnak, hogy „a kormány szép lassan felvásárolja a nyilvánosságot”, és állami pénzeket fordít reklámokra „azzal a céllal, hogy felerősítse az aktuális kormányzati üzeneteket”.

„Az ellenzék egyszerűen nem tud versenyre kelni ezzel a hatalmas mennyiségű közpénzzel.”

Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője a Hatewatch-nak elmondta: „A kormány médiapolitikája teljesen ellentétes azzal, amit nyitott médiakörnyezetnek nevezhetünk, őszintén szólva inkább totalitáriusnak mondanám”.

Korábban is volt már példa hasonló meghívásra

Nem ez az első eset egyébként, hogy amerikai szélsőkonzervatív körökben ismert szereplőket hív meg Magyarországra a kormány. 2018-ban hazánkba látogatott Milo Yiannopoulos, aki a budapesti Bálnában tartott előadást. Steve Bannon ugyanebben az évben a Várkert Bazárban lépett fel – ami egy, az Átlátszó birtokába került szerződés szerint szintén több millió adófizetői forintba került.

Húszezer dollárért lépett fel Steve Bannon Budapesten, a számlát az adófizetők állták | atlatszo.hu

Húszezer dollárért lépett fel Steve Bannon Budapesten, a számlát az adófizetők állták.

Carlson és Prager meghívása is illeszkedik ebbe a trendbe, hiszen Orbán Viktor erőfeszítéseinek része, hogy átvegye, valamennyire finomítsa, majd beemelje a mainstream médiába a jobboldali radikális üzeneteket, így sorakoztatva fel maga mögé a jobboldalt – mondta el Hunyadi Bulcsú, a Political Capital Radikalizmus és extrémizmus programjának vezetője a Hatewatch cikkében.

A szakértő szerint a meghívás célja az volt, hogy jó színben tüntesse fel a magyar miniszterelnököt a nemzetközi porondon, de hazai szinten sem maradt hatástalan az, hogy a szavazók azt látták, hogy fontos konzervatív amerikai közszereplők éljenzik a miniszterelnök intézkedéseit.

Szopkó Zita összefoglalója. Az eredeti, angol nyelvű cikk szerzője Creede Newton, az írás itt érhető el. Címlapkép: Dennis Prager az MCC Feszten (forrás: mccfeszt.hu)

Megosztás