infografika

Infografika: így süllyed nyolc éve Magyarország az egyik nemzetközi sajtószabadság-index szerint

Április 17-én jelent meg a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Sans Frontières) 2021-es nemzetközi sajtószabadság-indexe, amely szerint az előző évhez képest újabb 3 helyezést rontott Magyarország. A nemzetközi újságíró-szervezet 2002 óta évente 180 országot és régiót rangsorol a pluralizmus, a média szabadsága, a jogszabályi keretek minősége és az újságírók biztonsága alapján.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

 

A rangsor megalkotásához a szervezet egy kérdőívet hoz létre médiaszakemberek, jogászok és szociológusok számára. Olyan kritériumok szerepelnek benne, mint a pluralizmus, a média függetlensége, a média környezete és az öncenzúra, a jogszabályi keret, az átláthatóság, valamint a hírek és információk előállítását támogató infrastruktúra minősége. Ennek a kvalitatív elemzésnek az eredményét kombinálják az újságírók ellen elkövetett visszaélések és erőszakos cselekmények mennyiségi adataival. Mindezek alapján határoznak meg országonként egy 0-tól 100-ig terjedő indexet – 0 a legjobb, 100 pedig a lehető legrosszabb eredmény. Magyarország idén 31,76-os pontszámot kapott. A kapott index segítségével állítják rangsorba 1-től 180-ig az országokat.

Vonaldiagramon ábrázoltuk, hogy 2013-tól 2021-ig nézve más országok mellett hogyan teljesítettünk. Mivel az RSF eltérő politikai berendezkedésű országokat vizsgál ugyanazzal a módszertannal, így értelmetlen lenne Magyarországot világszinten hasonlítgatni. Sokkal beszédesebb viszont a V4-hez és a környező országokhoz viszonyított kedvezőtlen helyezésünk, ami a diagramon is jól látható. Bár európai szinten jellemző volt az elmúlt pár évben a sajtószabadság-index romlása, Magyarország 2013 óta évről-évre kizárólag lefelé csúszott a rangsorban.

Magyarország és más európai országok helyzete az RSF rangsorban 2013 óta

A Riporterek Határok Nélkül oldalán olvasható értékelésben az EU alternatív, elnyomó modelljeként” jellemzik hazánkat. Az elmúlt év értékelésében kiemelték, hogy 2020. május óta olyan új intézkedések léptek érvénybe a veszélyhelyzetre hivatkozva, amelyek a koronavírussal kapcsolatos álhíreket” kriminalizálják, ezzel pedig az újságírókat öncenzúrára kényszerítik, továbbá ellehetetlenítik a járvánnyal kapcsolatos információk megszerzését.

A világ országainak kategorizálása a 2021-es RSF indexük alapján

A kördiagram azt mutatja, hogy a Riporterek Határok Nélkül által meghatározott 5 kategórián belül (jó, kielégítő, problémás, nehéz, nagyon súlyos) a vizsgált országok hány százaléka esik az adott besorolás alá. Azt, hogy egy ország milyen kategóriába tartozik, az országokhoz rendelt index szerint határozza meg az RSF. A diagram alapján az látható, hogy az országok többsége (köztük Magyarország is) a középső kategóriába, vagyis a „problémás helyzet” besorolás alá került. A tavalyi összesítéshez képest 0.25%-kal csökkent a „jó” kategóriába helyezhető országok száma, azonban a nagyon súlyos kategóriába eső országok számában megfigyelhető valamennyi csökkenés.

Pete Luca – Szabó Krisztián

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

 

Megosztás