budapest

Itt a BKM: bejegyezte a cégbíróság a főváros új, egyesített közműcégét

A FŐTÁV új neve 2021. augusztus 31-től BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt., amelybe beolvadt a fővárosi távhőcég mellett az FKF, a Főkert, a BTI és a FŐKÉTÜSZ is. Információink szerint a FŐTÁV jogai és kötelezettségei szempontjából ez csak névváltoztatás, a többi cégnél pedig jogutódlás történik, a változást tegnap jegyezte be a cégbíróság. Karácsony Gergely főpolgármester már tavaly novemberben bejelentette a közműcégek összevonását, mert a járvány okozta gazdasági válság és a kormány elvonásai miatt „Budapest rendkívül nehéz helyzetben van”, ezért spórolásra van szükség.

2020. november 20-án a 24.hu írt arról először, hogy takarékossági okokból Budapest egyetlen közös vállalatba egyesít öt fővárosi közszolgáltató céget. A hírt még aznap este Karácsony Gergely főpolgármester is megerősítette: Facebook-videójában arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági válság és az Orbán-kormány elvonásai miatt Budapest rendkívül nehéz helyzetben van, ezért szükséges a spórolás, amelynek egyik eleme a közműcégek összevonása.

Nagyon jelentős átalakítást jelent, hogy 5 fővárosi cég fog összeolvadni, a Bécsben és német nagyvárosokban is jól működő Stadtwerke-modelljéhez hasonlóan. Így a Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, az FKF és Főtáv, valamint a Budapesti Városüzemeltetési Holding ezentúl egy közös közműcéggé olvad össze. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az átszervezések nem érintik a szakmai dolgozókat. Érintik viszont a vezetői, politikai pozíciókat. 21 felügyelőbizottsági helyet szüntetünk meg, kevesebb vezetői poszt, kevesebb szolgálati autó, racionálisabb és hatékonyabb működés – ez a cél. Az átalakítást Walter Katalin dolgozta ki, készítette elő, a végrehajtás az új közmű cég vezérigazgatóként január elsejétől Mártha Imre feladata lesz, aki állami vállalat élén, az üzleti szférában és a fővárosi városüzemeltetésben is bizonyította rátermettségét mondta Karácsony akkor.

2021 februárjában a Népszava arról írt, hogy a közműcégek összevonásával évi 700 millió forintot takaríthat meg a főváros. A lap ezt egy közgyűlési előterjesztésből tudta meg, januárban ugyanis közadatigénylésekkel fordult az érintett vállalatokhoz az átalakulás részletei iránt érdeklődve, és ezt a dokumentumot kapta válaszul. Azóta nem volt hír a fővárosi közműcégekről egészen mostanáig.

2021. augusztus 31-én a cégbíróság bejegyezte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.-t.

Az új vállalat a FŐTÁV Budapesti Távhőszolgáltató Nonprofit Zrt. átnevezésével jött létre, és jogutódlással beleolvadt a Budapesti Temetkezési Intézet Nonprofit Zrt. (BTI), a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF), a Fővárosi Kertészeti Zrt. (Főkert) és a Fővárosi Kéményseprőipari Nonprofit Kft. (FŐKÉTÜSZ).

Az egyesített budapesti közműcég vezérigazgatója Mártha Imre, akit 2019 decemberében nevezett ki Karácsony Gergely a FŐTÁV élére. A BKM igazgatóságának elnöke Garamhegyi Ábel, az igazgatóság tagjai Gál Zoltán, dr. Perneki Judit, Iker Áron, Szkaliczki Tünde, dr. Bajáky Tamás és Bihal Dávid. A cég felügyelőbizottságának tagjai Élő Norbert, Lukoczki Károly és dr. Láng Zsolt.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) dolgozói takarítanak a szilveszteri ünneplés után a fõvárosi Hõsök terén 2018. január 1-jén reggel (fotó: Mónus Márton/MTI)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

 

Megosztás