korrupcióinfó

Hadházy Ákos: luxus minigarzon árából lett nyilvános WC Soroksáron

Soroksár önkormányzata egy luxuslakás áráért, négyzetméterenként 1,1 millióért alakít ki egy nyilvános WC-t a HÉV-megállóban, ahol már amúgy is van egy kezdetleges mosdó, tehát a víz, szennyvíz bekötéseket nem kell kialakítani – állította Hadházy Ákos a szokásos heti Korrupcióinfó címmel tartott sajtótájékoztatóján. A független országgyűlési képviselő szerint a piaci árakhoz képest többszörösen túlárazott beruházásra került sor Budapest XXIII. kerületében.

A Hadházy által hűtlen kezelésre emlékeztető túlárazással megkötött megbízásnak minősített beruházásról szóló dokumentumokat Soroksár Önkormányzat Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottságának tagja, Koncz Róbert kérte ki az Átlátszó közadat-igénylő felületén, a KiMitTud-on keresztül. Koncz a kapott szerződésekben foglalt termékekre piaci ajánlatot is kért, és ezt összevetette a megbízásban foglalt árakkal.

Hadházy szerint Soroksáron régóta téma a Hősök terén egy nyilvános WC létesítése, s ennek többször neki is futott az önkormányzat. Egészen mostanáig, amikor a HÉV megálló épületének egy részét bérelték ki és alakítják át nyilvános WC-vé. 2018-ban elkészültek a tervek (akkor 20 500 000 Ft + ÁFA költséggel), de később ezt a tervezett költségbecslést félretették, és a ME-GOLD 2002 Kft-vel csináltattak egy újat. A végleges kivitelezési szerződés már 24 588 611 Ft + Áfa összegről készült (bruttó 31 227 536 Ft).

Hadházy az ügy kapcsán azt is kifogásolta, hogy a helyet ugyan át kell alakítani, de mivel korábban is volt már ott egy mosdóhelyiség, például a közműcsatlakozások már rendelkezésre állnak.

A megbízást az önkormányzattól egy olyan cég (Bolyky-Épker Kft.) nyerte, amelynek – akárcsak a kapcsolt vállalkozásként jelzett Demanding Build Kft.-nek – több szerződése is volt már a soroksári önkormányzattal. A közbeszerzés részleteit, árait Koncz Róbert elküldte néhány vállalkozónak, akik – Hadházy beszámolója szerint – egyértelműen túlárazottnak, illetve sok tételt teljesen feleslegesnek vagy ellenőrizhetetlennek tartottak. Néhány konkrét példa a túlárazásra:

  • Geberit selnova fali wc mélyöblítésű rimfree: 25 189 + ÁFA a neten itt, ezzel szemben az ajánlatban 45 200 + ÁFA
  • Geberit Selnova vizelde, hátsó bekötésű, hátsó kifolyású vizelde: 44 008 Ft + ÁFA a neten itt, ezzel szemben az ajánlatban 83 450 + ÁFA
  • Babapelenkázó: a mellékelt pdf-es ajánlat alapján 74 491,2 Ft + ÁFA, az ajánlatban 185 000 Ft
  • Szappanadagoló LOSDI: 4 370 Ft + ÁFA  itt, az ajánlatban 7 800 Ft + ÁFA.

Az üggyel kapcsolatos dokumentációt a Korrupcióinfó oldaláról lehet letölteni.

Megosztás