sajtóelhárítás

Szigorítana a kormány a drónszabályokon: magánlaksértés lehet más ingatlanát levideózni

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint 2021. január 1-jétől csak a HungaroControl appjával lehet drónokat reptetni, és „a családi élet háborítatlansága érdekében” magánlaksértés miatt vonható felelősségre az, aki kamerás drónnal az érintettek hozzájárulása nélkül készít videót más ingatlanáról vagy az ott tartózkodókról. Nem nehéz látni a tervezett szabályozás és a Mészáros Lőrinc hadijárműveiről készült felvételek miatti rendőrségi nyomozás összefüggéseit: ha a rendelkezés életbe lép, könnyedén felelősségre vonhatók lesznek a NER-potentátok ingatlanjairól drónvideót készítő újságírók.

Támogatási kampány

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2020. november 11-én reggel 8:45-kor közleményt adott ki arról, hogy a tárca törvényjavaslata szerint 2021. január 1-től változnak majd a drónozás szabályai. A közlemény címe a barátságosan hangzó „Mobilalkalmazás támogatja a drónok szabályos és biztonságos üzemeltetését” mondat, valójában azonban komoly szigorításokról van szó.

Az ITM javaslata szerint a jövőben a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet a repülőeszközökről, a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről és üzembentartóikról. A magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják. Az új előírások bevezetik a pilóta nélküli játék légijármű fogalmát, amely alatt a 120 grammnál könnyebb, a kezelőtől 100 méternél messzebbre eltávolodni nem képes drón értendő. Ezekre a járművekre nem terjed majd ki a nyilvántartásba-vételi kötelezettség.

Azonban a nyilvántartásba vett járművek is csak a HungaroControl applikációjának használatával lesznek reptethetőek az ITM törvényjavaslata szerint.

„A drónok kezelői a repülésbiztonság növelése érdekében a mobilalkalmazásból tájékozódhatnak a légtérhasználati lehetőségekről, a korlátozott vagy tiltott területekről.” Arról azonban nem szól a közlemény, hogy mi alapján és milyen feltételek mellett minősítenek majd egy-egy légteret korlátozottnak vagy tiltottnak a drónok számára.

A minisztérium közleménye szerint az állami regisztráción és kötelező app-használaton kívül további jelentős szigorítás lesz az, hogy valakinek az ingatlanáról csak az ő hozzájárulásával lehet majd drónvideót készíteni.

„A családi élet háborítatlansága érdekében magánlaksértés miatt vonható felelősségre az, aki kamerával felszerelt légi járművével az érintettek hozzájárulása nélkül más lakásáról vagy az ott tartózkodókról felvételt készít.”

Mivel épp rendőrségi nyomozás van folyamatban a Mészáros Lőrinc cégének bicskei birtokáról és az ott álló „tankokról” készült felvételek miatt, és már korábban is nehezményezték a NER-potentátok, ha a sajtó bemutatta a luxusingatlanjaikat, nem nehéz meglátni az összefüggést: ha ez a törvény életbelép, vagy nem tudnak/fognak ilyen drónvideókat készíteni az újságírók (hisz nyilván nem fog senki ilyen hozzájárulást adni nekik), vagy ha mégis készítenek, kvázi illegálisan, hozzájárulás nélkül, akkor komoly büntetésre számíthatnak majd.

Október végén számoltunk be arról, hogy Horn Gabriellát, az Átlátszó munkatársát tanúként hallgatta meg a rendőrség egy májusi cikke miatt, amiben arról írt, hogy Mészáros Lőrinc cégének bicskei birtokán két harci jármű parkol, amelyeket a cikkben drónvideón is bemutattunk. A meghallgatáson kiderült, hogy a három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő tiltott adatszerzés bűntette miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség arra volt kíváncsi, hogy Horn milyen körülmények között írta meg a „Megnéztük közelebbről a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárműveket” című cikket, és hogy annak mi volt a hírértéke. Arról is megkérdezték munkatársunkat, hogy ki készítette a cikkben megjelentetett drónfelvételt, és ki engedélyezte az Átlátszónál a cikk publikálását.

Tiltott adatszerzés gyanújával nyomoz a rendőrség az Átlátszó bicskei drónvideója után

Munkatársunkat, Horn Gabriellát tanúként idézte a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya hétfőn. A meghallgatáson kiderült, hogy a három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett tiltott adatszerzés bűntette miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen, majd a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárművekről szóló cikkünkről, és az ahhoz készült videófelvételről kérdezték az Átlátszó újságíróját.

Egy ehhez hasonló idei ügyünkben a kormányzati propagandakampányokat évi több tízmilliárd forintért lebonyolító New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. egyik tulajdonosának, Balásy Gyulának nem tetszett, hogy drónfelvételeket készítettünk a frissen vásárolt luxusvillájáról. Balásy Gyula szerint ezzel megsértettük a személyes adatai védelméhez fűződő jogát, ezért az adatvédelmi hatóságnál indított eljárást. A NAIH határozata szerint azonban a hazai és a nemzetközi jogi előírások alapján a sajtószabadságba belefér közüggyel kapcsolatban a magánszférát nem sértő drónfelvétel készítése.

A NAIH szerint is jogszerűen készítettünk drónfelvételeket a kormánypropagandából meggazdagodott Balásy Gyula luxusvillájáról

Ez év februárjában mutattuk be a kormányzati propagandakampányokat évi több tízmilliárd forintért lebonyolító New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. egyik tulajdonosának, Balásy Gyulának a frissen vásárolt luxusvillájáról készített drónfelvételeinket.

Ha az ITM törvényjavaslata életbe lép, akkor nagy mértékben megnehezíti, gyakorlatilag ellehetetleníti majd a sajtónak hasonló drónvideók készítését, hiszen nyilvánvaló, hogy sem Mészáros Lőrinc, sem Balásy Gyula, sem Tiborcz István, sem más közéleti szereplő nem fog ahhoz hozzájárulni, hogy az újságírók drónfelvételeket készítsenek az ingatlanjaikról. Hozzájárulás hiányában viszont az újságírók magánlaksértés miatt lesznek büntethetők.

 

Tiborcz István egyhektáros, úszómedencés birtokot vett a Balatonnál

A miniszterelnök veje március elején vett meg Felsőörsön két egymás melletti területet, melyeknek együttes nagysága 9500 négyzetméter. A földhivatali nyilvántartás szerint mindkettő zártkert gazdasági épületekkel, házszámuk nincs, csak helyrajzi számuk, és a közútról nem észrevehetőek. A levegőből azonban jól látszik, hogy egy hatalmas úszómedencés villa rejtőzik a sűrű növényzet és a magas kerítés mögött.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Drónfelvétel Mészáros Lőrinc bicskei birtokáról és az ott álló harci járművekről (fotó: Németh Dániel/Átlátszó)

Megosztás