cikkünk nyomán

Tiltott adatszerzés gyanújával nyomoz a rendőrség az Átlátszó bicskei drónvideója után

Munkatársunkat, Horn Gabriellát tanúként idézte a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya hétfőn. A meghallgatáson kiderült, hogy a három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett tiltott adatszerzés bűntette miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen, majd a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárművekről szóló cikkünkről, és az ahhoz készült videófelvételről kérdezték az Átlátszó újságíróját.

Támogatási kampány

A tiltott adatszerzés a Büntető Törvénykönyv szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűntett, amelyet az követhet el, aki személyes adat, magántitok, gazdasági titok vagy üzleti titok megismerése céljából más lakását, ingatlanát titokban átkutatja, az ott történteket technikai eszköz alkalmazásával megfigyeli vagy rögzíti, más zárt küldeményét felbontja vagy megszerzi, vagy elektronikus hírközlő hálózaton másnak tárolt vagy továbbított adatot kifürkész.

Horn Gabriellát, az Átlátszó újságíróját október 26-án hétfőn tanúként hallgatta meg a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának munkatársa, aki arról tájékoztatta munkatársunkat, hogy tiltott adatszerzés bűntette miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség arra volt kíváncsi, hogy milyen körülmények között írta meg a „Megnéztük közelebbről a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárműveket” című cikket, és hogy annak mi volt a hírértéke. Arról is megkérdezték munkatársunkat, hogy ki készítette a cikkben megjelentetett drónfelvételt, és hogy ki engedélyezte az Átlátszónál a cikk publikálását.

A májusban megjelent cikkünkben arról volt szó, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő híradása nyomán egy kamerás drón segítségével próbáltuk kideríteni, miféle harcjárművek állomásoznak Mészáros Lőrinc bicskei birtokán, és hogy magánhadsereg toborzására készül, vagy csak egy újabb drága luxushobbiról van szó a közpénzes munkákon meggazdagodott nagyvállalkozónál.

Megnéztük közelebbről a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárműveket

Két katonai járművet fényképezett le nemrég Hadházy Ákos Mészáros Lőrinc bicskei birtokán, a képeket a Magyar Hang múlt heti száma közölte. A cikk megjelenése után sokan találgatták, kivel készül harcolni, vagy kitől fél a felcsúti nagyúr, és mi is kíváncsiak lettünk a járművekre.

A drónfelvétel segítségével sikerült azonosítanunk a Mészároséknál állomásozó egyik páncélost, egy BRDM2-2 típusú kétéltű csapatszállító járművet. A másik harci eszközt a mi légifelvételünkön sem lehetett felismerni, mert le volt takarva egy ponyvával.

Megnéztük közelebbről Mészáros Lőrinc bicskei harckocsijait – Drónvideó from atlatszo.hu on Vimeo.

Dr. Tóth Balázs ügyvéd, az Átlátszó jogi igazgatója szerint a drónfelvételünkkel kapcsolatban szóba sem jöhet a tiltott adatgyűjtés bűntette, hiszen elkövetési magatartásokként olyan titkos módszereket és eszközöket határoz meg a Btk., amelyeket jogszerű eljárásuk során a bűnüldöző hatóságok is kizárólag bírói vagy az igazságügyért felelős miniszteri engedéllyel alkalmazhatnak: titkos adatszerzés, titkos információgyűjtés.

Ezzel szemben a drónfelvétel készítése nyilván nem ahhoz hasonló, titkos, rejtett eszköz felhasználásával megvalósított megfigyelés, mint egy rejtett kamera, vagy mikrofon vagy lehallgató szoftver. Ráadásul egy kúriai döntés szerint a  technikai eszközzel való megfigyelésen személyek mozgásának, magatartásának, szóbeli megnyilvánulásainak, illetve azok hiányának az érzékszervekkel való huzamosabb ideig tartó észlelését értjük. Végezetül a felvétel készítésére nem magántitok jogosulatlan megismerése céljából került sor, hanem arról kívántunk megbizonyosodni, hogy a politikai hatalomhoz ezer szállal köthető Mészáros Lőrinc rezidenciájánál valóban parkoltak-e harci járművek.

Ennek hírértékét elég nehéz kétségbe vonni.

Egy ehhez hasonló idei ügyünkben a kormányzati propagandakampányokat évi több tízmilliárd forintért lebonyolító New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. egyik tulajdonosának, Balásy Gyulának nem tetszett, hogy drónfelvételeket készítettünk a frissen vásárolt luxusvillájáról. Balásy Gyula szerint ezzel megsértettük a személyes adatai védelméhez fűződő jogát, ezért az adatvédelmi hatóságnál indított eljárást. A NAIH határozata szerint alaptalanul, mert a hazai és a nemzetközi jogi előírások alapján a sajtószabadságba belefér közüggyel kapcsolatban a magánszférát nem sértő drónfelvétel készítése.

A NAIH szerint is jogszerűen készítettünk drónfelvételeket a kormánypropagandából meggazdagodott Balásy Gyula luxusvillájáról

Ez év februárjában mutattuk be a kormányzati propagandakampányokat évi több tízmilliárd forintért lebonyolító New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. egyik tulajdonosának, Balásy Gyulának a frissen vásárolt luxusvillájáról készített drónfelvételeinket.

Megosztás