emberi jogok

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa is üzent a magyar kormánynak a homofób törvény miatt

Ma szavaz a parlament a homofób pedofiltörvényről. Tegnap ezrek tüntettek emiatt az Országház előtt, Dunja Mijatović biztos pedig sürgeti a magyar parlamenti képviselőket, hogy utasítsák el a szexuális és nemi identitásról, valamint a nemi sokszínűségről szóló vitát tiltó módosításokat.

Felszólítom a magyar országgyűlési képviselőket, hogy utasítsák el a »születési nemtől eltérő nemi identitás, a nemváltoztatás és a homoszexualitás ábrázolásának és népszerűsítésének« gyermekek számára történő betiltására irányuló javaslatot fogalmaz Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosának június 14-i közleménye.

Arra kérem Önöket, hogy továbbra is legyenek éberek az olyan kezdeményezésekkel szemben, amelyek az emberi jogokat korlátozó vagy a társadalom egyes tagjaival szemben megbélyegző intézkedéseket próbálnak keresztülvinni tette hozzá a biztos, aki szerint ha elfogadják, a gyermekvédelmi törvény, a családvédelmi törvény, a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény, a médiatörvény és a közoktatási törvény módosításai betiltanák a különböző nemi identitások és szexuális irányultságok bármilyen ábrázolását vagy megvitatását a közszférában, beleértve az iskolákat és a médiát is.

„Ez nemcsak az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) személyek jogai és identitása elleni támadás, hanem minden magyar ember véleménynyilvánítási és oktatási szabadságát is csorbítja. A javasolt törvénymódosítások ellentétesek a nemzetközi és európai emberi jogi normákkal. Félrevezető és hamis az az állítás, hogy a gyermekek védelme érdekében vezetik be őket” olvasható Mijatović közleményében.

Az emberi jogi biztos emlékeztet: 2017-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy ítélte meg, hogy a nem hagyományos szexuális kapcsolatok kiskorúaknak szóló propagandájára vonatkozó törvényi tilalom káros a gyermekekre nézve és diszkriminatív, valamint hogy az LMBTQ emberekkel szembeni előítéleteket erősíti, ami összeegyeztethetetlen egy demokratikus társadalom értékeivel.

Nemzetközi emberi jogi szervezetek hangsúlyozzák, hogy a gyermekeknek és fiataloknak joguk van átfogó szexuális felvilágosításban részesülniük, számos védett jogból eredően, beleértve az erőszak és megkülönböztetés nélküli élethez való jogot, az elérhető legmagasabb szintű mentális és fizikai egészséghez való jogot, az információhoz való jogot, valamint a minőségi és inkluzív (a tanulók sokszínűségéből fakadó eltérő nevelési igényekre pozitívan reagáló) oktatáshoz való jogot, beleértve az emberi jogi oktatást is. Ez nem lehetséges egy olyan környezetben, amely gyakorlatilag megtiltja az LMBTQ-kérdések nyilvános megvitatását.

Az Európa Tanács Miniszterek Bizottságának 2010 (5) számú, a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló megkülönböztetés elleni küzdelemről szóló, a tagállamokhoz intézett ajánlása szerint az Európa Tanács tagállamainak vezetői felelősek az oktatásért, az előítéletek és a megkülönböztetés elleni küzdelemért, valamint az LMBTQ emberek elfogadásáért való munkáért.

Tüntetők a Parlament előtt 2021. június 14-én (fotó: Átlátszó/Halász Áron)

A Political Capital részletesen bemutatta, hogy a magyar kormány szóban forgó törvénymódosítása a putyini rezsim mintájára összemossa a pedofíliát a homoszexualitással. Oroszországban 2013-ban vezették be a „melegpropaganda elleni törvényt”, azóta pedig megnőtt az LMBTQ-közösség elleni – több esetben halálos kimenetelű – atrocitások száma, egyes orosz szélsőjobboldali csoportok pedig szabályosan vadásznak az LMBTQ-közösség tagjaira. Magyarországon is számos támadás ért már LMBTQ-embereket, a létező homofób előítéletekre való kormányzati ráerősítés pedig nagyban növeli a tettlegesség elharapózásának kockázatát – írja a Political Capital.

 

Az LMBTQ-ellenes törvény: magyar kormány orosz úton

A Fidesz politikájának évtizedek óta alapköve az ellenségképek gyártása. Sűrűn rotálódtak – csak hogy a „legnépszerűbbeket” említsük – a kommunisták, a liberálisok, a brüsszeli bürokraták, a bevándorlók, Soros György, időről időre pedig a melegek kerülnek a célkeresztbe.

A magyar országgyűlés ma szavaz a homofób törvény elfogadásáról, emiatt tegnap, június 14-én ezrek tüntettek a Parlament épületénél.

 

Tüntetés a Parlament előtt 2021. június 14-én (fotó: Átlátszó/Halász Áron)

Horn Gabriella

Fotók: Halász Áron

Megosztás