koronavírus

Orvosok, ápolók, mentősök, és medikusok a járvánnyal kapcsolatos beszámolóit várjuk

Szeretnénk bemutatni, hogy milyen ellátásban részesülnek a koronavírus miatt kórházi ellátásra szorulók, és milyen körülmények között végzik munkájukat az orvosok, ápolók, valamint a tesztelést végző mentősök és egyetemisták. Kérjük az egészségügyi dolgozókat, hogy küldjenek fotókat és szöveges beszámolókat a munkájukról az Átlátszónak – kérésre névtelenséget is biztosítunk, hogy ne érje őket semmilyen retorzió.

Támogatási kampány

A magyar egészségügy koronavírussal kapcsolatos állapota és kapacitása a hivatalos kormányzati kommunikáció szerint teljesen megfelelő és elegendő, azonban az ellátásban dolgozók és/vagy ismerőseik beszámolói szerint hatalmas a leterheltségük és teljesítőképességük határán vannak.

Romániában beengedtek egy covidkórházba egy stábot, és a közel fél órás riportban arccal-névvel nyilatkozott az igazgató mellett több orvos és ápoló is. Nálunk ez elképzelhetetlen: a kórházak csak az irányításukat ellátó Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) engedélyével nyilatkozhatnak – illetve nyilatkozhatnának, de általában nem kapnak rá engedélyt.

Azt is csak az Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalára tavasszal feltöltött videókon láthatta a lakosság, hogy milyen egy-egy magyar intézmény, ahol koronavírusos betegeket kezelnek. Még az állami hírügynökség, az MTI képanyagából sem derül ki semmi a jelenlegi helyzetről: az utolsó kórházas fotók október 15-én készültek Debrecenben a Richter koronavírus elleni gyógyszerének klinikai vizsgálata kapcsán, előtte pedig június 11-én tettek közzé egy képriportot egy ápolónő éjszakai műszakjáról a Szent János Kórházban.

Tavasszal több intézményből is közöltek fényképeket, de a második hullámban már semmit nem mutatnak meg.

A Magyar Orvosi Kamara által gyűjtött anonim beszámolók szerint a kórházi helyzet tragikus: lélegeztetőgép ugyan van bőven, de személyzet kevés, és egyre fáradtabb, leterheltebb, mert egyre több a beteg. Lovas András, a Szegedi Tudományegyetem volt aneszteziológus és intenzív terápiás adjunktusa, jelenleg is COVID-19 betegellátásban dolgozó orvos, a kevés arccal-névvel nyilatkozni merő szakember egyike is erről ír az Átlátszónak.

Koronavírusos betegeket gyógyító orvos indít cikksorozatot az Átlátszón

Cikksorozatommal a laikus közönséghez szeretném közelebb hozni az intenzív terápia szakmai világát. Célom, hogy a COVID-19 betegek ellátásának bemutatásán keresztül valós és hiteles képet kaphassanak az olvasók arról, hogy valójában mi folyik egy kórház falain belül, hiszen Olaszországgal vagy Nagy-Britanniával szemben hazánkban ezek a videó felvételek és riportok hiányoznak a nyitott tájékoztatáshoz.

A tesztelésbe kvázi kötelező jelleggel bevont egészségügyi hallgatók is fejetlenségről számoltak be: az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkáját kell segíteniük, de az OMSZ-t nem készítették fel kellőképpen az érkezésükre. Egy orvostanhallgató a retorzióktól tartva névtelenül írta az alábbi beszámolót, amit Pusztai-Pintér Mónika, a Momentum politikusa tett közzé a Facebookon: 14 órás műszak, napi 1 szendvics és 5 ezer forint.

Koronavírus: totális szervezetlenség és káosz az orvostanhallgatók munkába állítása körül

Az Operatív Törzs a járvány megfékezéséhez az orvostanhallgatók segítségét kérte. A medikusok egy úgynevezett „kötelező önkéntesség” keretében támogatják az Országos Mentőszolgálat munkáját. A kényszerhelyzet szülte kezdeményezés lebonyolítása azonban rendkívül kaotikusnak látszik a rosszul szervezett kommunikáció és az átgondolatlan feladatkiosztási rendszer miatt.

Szeretnék bemutatni a valós helyzetet, ezért továbbra is várjuk az egészségügyi dolgozók (orvosok, ápolók, mentősök, szakdolgozók, medikusok) beszámolóit és fotóit az [email protected] címre, vagy az anonim Magyarleaks postaládánkba. Kérésre anonimitást biztosítunk: sem a nevüket, sem más, a beazonosításukra alkalmas adatot nem teszünk közzé, a fotókon az arcokat kitakarjuk.

Címlapkép: Megkezdődött az országos koronavírus-tesztelés a szociális intézményekben 2020. november 20-án. (fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu)

Megosztás