közösségi őrkutyázás

Valami fura dolog épül nálatok? Küldd be nekünk, és mi utánanézünk, ki csinálta és mennyibe került!

Sok kicsi sokra megy: a korrupció nem a luxusjachtozásnál kezdődik, kicsiben is el lehet csípni szemtelenségeket és helyi kiskirályokat. Az Átlátszó nem csak gigaprojekteket vizsgál, helyi ügyeknek is utánajárunk. Épít valamit nálatok az önkormányzat vagy állam, és nem érted a célját, vagy soknak találod a projekttáblán szereplő összeget? Esetleg nem is írták ki a beruházás árát, és hiába kérdezted meg, nem árulták el? Fotózd le és rövid szöveges leírással küldd el nekünk, mi pedig kinyomozzuk mi az, ki csinálta és mennyibe került.

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Az Átlátszó közösségi szolgáltatás: működésünk nagy részét olvasóink adományai fedezik, és nagyon sok cikkünk témaötlete származik tőletek.

Az olvasói tippekért nagyon hálásak vagyunk, hiszen hiába működtetünk a fővárosi szerkesztőség mellett kiterjedt vidéki tudósítói hálózatot is, nem tudunk ott lenni mindenhol. Helyi olvasóink viszont tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy mi történik/épül náluk közpénzből – akár a magyar állam, akár az Európai Unió irányítja az összeget az adott célra -, és információik hatalmas segítséget jelentenek számunkra. Ezzel a lehetőséggel korábban is több ízben éltünk.

Küldj az Átlátszónak furcsa uniós projektet a lakóhelyedről!

Nyaralót vett a polgármestered EU-s pénzből? Vagy kitettek egy táblát a tó mellé, hogy turisztikai látogatócentrum 300 millió forintért, de csak egy lángosos bódé van? Esetleg a tábla már majdnem szétrohadt, de a rajta beígért fejlesztésnek még neki sem álltak? Fotózd le, és egy rövid szöveges leírással küldd el nekünk, utánanézünk!

A furcsa uniós projektek bejelentését már korábban is kértük tőletek, és ezután nektek köszönhetően született cikk például a balatonfenyvesi jachtkikötőről, Becsóék hollókői házáról, a mádi borászlobbiról, a bizarr hatvani objektumról, és legutóbb Szatmáryék badacsonyi borászatáról.

Viszont nem csak uniós támogatásból, hanem önkormányzati vagy állami pénzekből is hajlamosak drága dolgok furcsán, vagy furcsa dolgok drágán épülni. Gondoljunk csak a 4,5 millió forintos kazincbarcikai vagy az 5 milliós józsefvárosi buszmegállókra, vagy épp a különböző indokokkal dráguló mindenféle építkezésekre.

Ha épül nálatok valami, és soknak találod a projekttáblán szereplő összeget, vagy nem is lehet tudni a beruházás árát, segítünk! Fotózd le, és rövid leírással küldd el nekünk az [email protected] email címre, vagy a MagyarLeaks beküldő platformon, és kinyomozzuk mi az, ki csinálta, és mennyibe került.

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás