A dolgok állása

Focizhatsz, de nem gyülekezhetsz: megint intézkedtek a rendőrök az autós tüntetésen

Úgy tűnik, Magyarországon a véleménynyilvánítás is tilos a járványügyi veszélyhelyzetben – ezt a következtetést vonták le a harmadik autós-dudálós tüntetés szervezői és résztvevői hétfőn délután. A múlt hétfőihez képest láthatóan jóval nagyobb rendőri készültség várta a miniszterelnök irodája alatt, a budai Clark Ádám téren tiltakozókat. A rendőrök ezúttal elsősorban nem a dudálás, hanem „indokolatlan közterületen tartózkodás” és a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó, szerintük a járványügyi veszélyhelyzetben nem megengedett rendezvényen való részvétel miatt intézkedtek.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

„Műkörmöshöz megyek, és utána Rogán Cecília szépségversenyére” – ezt válaszolta a rendőrök kérdésre az egyik tüntető a Szél Bernadett és Hadházy Ákos által szervezett, „Dudálj, hogy hallják a Várban is!” demonstráció harmadik eseményén a budai Clark Ádám téren, a miniszterelnök várbeli irodája alatti téren.

A rendőrök ugyanis ezúttal főként nem a KRESZ indokolatlan hangjelzéssel való megsértése miatt, hanem a kijárási korlátozás megszegése gyanújával intették le a körforgalomból az autósokat. Olyan résztvevőt is, aki nem is dudált, csak az útitársa a nyitott ablakon keresztül egy műanyag trombitát fújt.

A rendőrök a megállított autósoktól több esetben is azt kérdezték, hogy hova mennek és milyen céllal, s emlékeztették az embereket a kijárási korlátozás rendelkezéseire, például arra, hogy a lakóingatlant ilyenkor csak alapos indokkal lehet elhagyni.

Volt olyan tüntető, aki erre azt válaszolta, hogy ő nem indokolatlanul tartózkodik a közterületen, hanem a véleményét akarta kifejezni, erre az volt a rendőri válasz, hogy ezt a járványügyi veszélyhelyzetben márpedig nem lehet megtenni.

Az Átlátszó és a Magyar Helsinki Bizottság jogi szakértője, Tóth Balázs ügyvéd szerint egyáltalán nincs rendben, hogy a kijárási korlátozás alatti indokolatlan közterületen tartózkodás és véleménynyilvánítás miatt állították meg az embereket a rendőrök.

A legutóbbi tüntetésen kiszabott bírságokra Hadházyék 400 ezer forintot gyűjtöttek közadakozásból, amit a megbírságolt résztvevők megkaphatnak a képviselőtől. Hadházy azt mondta tudósítónknak, hogy az összeg negyede fogyott el mostanáig. Magát a képviselőt is megállították a rendőrök, de őt nem bírságolták, csak képviselőtársával, Szél Bernadettel szemben intézkedtek.

„A rendőr azt kérdezte, hogy miért használtam hangjelzést, erre én azt válaszoltam, hogy nem használtam, hanem Bach Máté passiójának modern, autókürtre hangszerelt verzióját hallgattam megfelelő hangerővel és ezzel tiltakoztam a kormány intézkedései ellen. Erre megkérdezte, hogy mit csinálok itt? Mondtam, hogy munkából jöttem és munkába megyek és aztán megyek haza. Erre megkérdezte hogy mit dolgozom? Megmondtam neki, hogy országgyűlési képviselő vagyok. Ezután elengedett.”

Szél Bernadettet is megállították, és tőle is megkérdezték, hogy mit keres a helyszínen. Ő is azt mondta, amit Hadházy, de amikor kitért arra, hogy „és véleményt nyilvánít a kormány munkájáról”, akkor a rendőr kijelentette, hogy „na azt nem szabad”, és arra hivatkozott, hogy a kijárási korlátozás miatt nem engedélyezi a véleménynyilvánítást.

„Egyértelműen politikai büntetés, azt bizonyítja, hogy azon erőlködik a kormány, hogy jogi passzust találjon a véleménynyilvánítás megakadályozására. Márpedig ezt a jogot, s az alkotmányt a járványügyi vészhelyzetben sem lehet felfüggeszteni.”

A tüntetés során foganatosított rendőri intézkedésekkel kapcsolatos kérdéseinkre a BRFK sajtóügyelete azt válaszolta, hogy

„A rendőrség az Ön által említett helyen és időben összesen 49 főt jelentett fel. A feljelentések szabálysértések és egy esetben bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt történtek. Az intézkedések során voltak olyan személyek is, akikkel szemben a rendőrök több szabálysértés elkövetése miatt is feljelentést tettek.

A rendőrök a 2012. évi II. törvény 224. §-a alapján, közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés miatt összesen 31 főt jelentettek fel. Ezen szabálysértési feljelentések oka az volt, hogy a feljelentettek megszegték az 1/1975 (III.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 30.§-ban, a 21.§-ban, vagy az 5. §-ban foglalt rendelkezések valamelyikét.

A rendőrök a közlekedési szabálysértéseken túl intézkedtek továbbá a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) Korm. rendeletben, valamint a 46/2020. (III.16.) Korm. rendeletben foglalt magatartási szabályok megsértése miatt is, melyek miatt összesen 44 fővel szemben tettek szabálysértési feljelentést.

A rendőrök visszaélés gyülekezési joggal szabálysértése miatt két főt jelentettek fel. A fenti szabálysértéseken túl a rendőrök egy fővel szemben tettleges becsületsértés miatt büntetőfeljelentést tettek.”

A Hadházy Ákos által a tüntetésen hallgatott zeneművet itt lehet letölteni MP3 formában.

Horn Gabriella

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás