A dolgok állása

Hétfőn negyedszer dudáltak Orbánnak a Clark Ádám térről, erős rendőri jelenlét mellett

A hétfőn negyedik alkalommal tartott „Dudálj, hogy a várban is hallják!” címmel szervezett autós tiltakozásra térfigyelő kamerákat is felszerelt a helyszínen a rendőrség. A korábbi alkalmakkal indokolatlan hangjelzés, illetve a kijárási korlátozás megszegése miatt autósokat és gyalogosokat is büntettek a rendőrök. Több alkalommal feljelentést is tettek egyes résztvevők és a szervezők, Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők ellen. Élőben közvetítettük a tüntetést.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A várbeli miniszterelnöki iroda alatti Clark Ádám téren ezen a héten hétfőn is megjelentek a körforgalomban többször is körbejáró, tülkölő autósok. A nagy létszámban felvonult rendőrökön kívül több újságíró, és néhány gyalogos és biciklis érdeklődő is részt vett az eseményen. Az Átlátszó élőben közvetítette a tüntetést:

A tegnapi számokat még nem tudjuk, de múlt hétfőn 49 résztvevőt jelentett fel a rendőrség. A demonstrációt Szél Bernadettel és a Momentum mozgalommal együtt szervező Hadházy Ákos a kirendelt rendőrök vezetőjétől szerette volna megtudni, ki adott nekik parancsot a fokozott rendőri jelenlétre, ám a rendőr a BRFK sajtóosztályára irányította az országgyűlési képviselőt a kérdésével.

„Amikor emberéleteket veszélyeztet egy kormány, akkor nem lehet csendben maradni, mint ahogy akkor sem lehetett, amikor a miniszterelnök verte az asztalt, hogy nem zárják be az iskolákat, most meg azt mondja, milyen jó, hogy időben intézkedtek. Ki kell állni azokért, akiket kiraktak a kórházakból, vagy be sem engedtek oda, azokért, akik elvesztették a munkájukat”  foglalta össze Hadházy, hogy miért demonstrálnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

? „Nem hátrálunk!” – képek a mai „dudálós” demonstrációról, a Clark Ádám térről #demo #budapest #hadhazy #nincsrukverc #nemhatralunk #police #tüntetés ⚽ ? A kormányzat tudatosan és változatos módszerekkel igyekszik ellehetetleníteni a független sajtó munkáját. Mi azonban továbbra is kitartóan dolgozunk a tények kiderítésén és közzétételén. Szerintünk ez a független sajtó feladata. ➡️ Adj 1%-ot, hogy megírhassuk, mi történik a közpénzekkel ma Magyarországon. ❤️ Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány ❤️ Legyél támogató: https://atlatszo.hu/tamogatom ❤️

Atlatszo.hu (@atlatszo) által megosztott bejegyzés,

Hadházy az Átlátszó érdeklődésére azt mondta, hogy akik eljöttek, megmutatták, hogy nem nézik némán, ahogy a kormány a járvány alatt is csak kampányol kormányzás helyett. A rendőrség eljárásáról a független képviselő azt mondta, hogy ha egy rendőr az országgyűlési törvényt semmibe véve nem hajlandó válaszolni a kérdéseire, az mindennél jobban mutatja a demokrácia végét. Ha ugyanis sem a sajtó, sem az ellenzék nem kap semmilyen információt, akkor senki nem ellenőrizheti a hatalmat.

Focizhatsz, de nem gyülekezhetsz: megint intézkedtek a rendőrök az autós tüntetésen

Úgy tűnik, Magyarországon a véleménynyilvánítás is tilos a járványügyi veszélyhelyzetben – ezt a következtetést vonták le a harmadik autós-dudálós tüntetés szervezői és résztvevői hétfőn délután. A múlt hétfőihez képest láthatóan jóval nagyobb rendőri készültség várta a miniszterelnök irodája alatt, a budai Clark Ádám téren tiltakozókat.

Szöveg: Horn Gabriella

Fotó, élő közvetítés: Dohi Gabriella

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás