Egyéb

Fonyó Károly nélkül nincs szerencséje a B+N Referencia Zrt-nek

Valószínűleg olcsón akarta takaríttatni a Készenléti Rendőrség (KR) Központi Gazdasági Ellátó Igazgatósága budapesti ingatlanait, mert a pályázó cégek mindannyian magasabb árat adtak a KR által becsültnél, így az eljárás eredménytelen lett. Az induló társaságok között volt a B+N Referencia Zrt., amely idén májusig még Simicska Lajos üzlettársához, Fonyó Károlyhoz kötődött.

Hat budapesti épület – összesen 12 757 négyzetméter – rendszeres takarítására írt ki hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást a Készenléti Rendőrség. Az ingatlanok között található a VIII. kerületi Mosonyi utcai vagy a Vágóhíd utcai kiképző központ is. Három cég pályázott: a S. O. S Alfa Kft, az UNISZOL Létesítménygazdálkodási Zrt., illetve a B+N Referencia Zrt. a PMF Zrt-vel és a MÁV Létesítményüzemeltető és Vasútőr Kft-vel közösen.

Az eljárás eredménytelen lett – derült ki a Közbeszerzési Értesítőből  -, mivel egyik pályázó sem tett megfelelő ajánlatot. Valószínűleg azért, mert a KR úgy becsülte, hogy a takaríttatás értéke nem haladja meg a nettó 25 millió forintot. Azt nem tudni, hogy a cégek számításai nagyon magasak voltak a KR-éhoz képest vagy csak minimálisan lőttek fölé. Mindenesetre elesett a munkától a B+N Referencia is, amely idén májusig Fonyó Károlyhoz kötődött az üzletember tulajdonában lévő Mundus Invest Zrt. révén. Hét hónappal ezelőtt azonban a Mundus megvált üzletrészétől. Ismert, Fonyó Simicska Lajos üzlettársa.

A Mundus távozása nem hozott szerencsét a B+N Referenciának, ugyanis két hónapja – mint a VS.hu megírta – a BKV arra hivatkozva mondta ki eredménytelennek a takarítási feladatokra kiírt közbeszerzési eljárását, hogy az egyik pályázó veszélyeztette az eljárás tisztaságát. Korábban, többször is nyert a BKV tenderein, így 2012 októberében 92,5 millió forintos megbízást szerzett járműtakarításra.

A B+N Referencia Zrt. két és fél éve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ingatlanjainak takarítását nyerte el mintegy 107 millió forintért. A társaság szintén 2013-ban a Magyar Posta Zrt-vel szerződött összesen 178,6 millió forintos értékben takarítás elvégzésére. A Mundus 2011 áprilisában szerzett üzletrészt a B+N jogelőd kft-jében, amelyben 2009 januárjától 2010 márciusáig Tombor András, Orbán Viktor kormányfő egykori biztonságpolitikai főtanácsadója is tag volt.

Csikász Brigitta

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás