koronavírus

Kórházak helyett a stadionokkal büszkélkedett a kormánypárti mémgyár

A koronavírussal kapcsolatban rengeteg álhír kapott szárnyra. Ezek az információk gyakran képek, mémek formájában futótűzként terjednek a közösségi oldalakon, és csak kevesen vannak, akik alaposan elolvassák a leírtakat, vagy megpróbálják ellenőrizni az igazságtartalmukat. Ebbe a hibába esett bele a kormányt támogató Facebookos mémgyár is, amely kórházépítések címszóval valójában a stadionokra költött adóforintokkal dicsekedett.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Szombaton járta be az országot egy Facebookos bejegyzés, amely a kormányzati kék plakátokhoz hasonló külalakkal adott számot arról, hány stadion épült – kórházak helyett – az elmúlt években. A „trükk” mindössze annyi volt, hogy a stadion szót kórházra, a férőhelyeket pedig ágyszámra írták át – ezzel is jelezve, mennyivel jobban állhatna a magyar egészségügy, ha ezeket az összegeket nem a stadionokra fordítják. Íme, a lista:

Forrás: Számok – a baloldali álhírek ellenszere

A nyilvánvalóan fricskának szánt képet azonban nemcsak az ellenzéki oldalak vették át, de a szamokadatok.hu is, amely úgy hirdeti magát, mint a „baloldali hírek ellenszere”. Vagyis, ők azok, akik a az ellenzéki, lejárató álhírek helyett számokkal és adatokkal támasztják alá a valóságot.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt még tegnap szúrta ki (de azóta az Azonnali.hu is beszámolt róla), hogy ez a weboldal a következő kiírással osztotta meg a képet:

„Várjuk a baloldal hasonló listáját a 2002-2010 közötti időszakról. Nem kell idegeskedni, adunk időt, szükség lesz rá.”

Az infografikát ráadásul úgy hivatkozták meg, hogy az infomációk forrása „Magyarország kormánya”. Később valószínűleg rájöttek – a Facebookon 22 ezer követővel bíró – oldal szerkesztői, milyen hatalmas öngólt lőttek, és eltávolították a bejegyzést. A Kétfarkúak, illetve Jámbor András azonban lementették az eredetit, így az még most is megtekinthető.

Katus Eszter

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás