adatigénylés

Kipereltük a Külügyminisztériumtól az új amerikai kémfőnököt is pénzelő alapítvány elszámolásait

A magyar állam 2015-ben bízott meg egy alapítványt azzal, hogy népszerűsítse a magyar kultúrát és Magyarországot az Amerikai Egyesült Államokban. Erre a célra évi többszázmillió forint közpénzt adtak az alapítványnak, ám annak gazdálkodását nem voltak hajlandók nyilvánosságra hozni. Bepereltük az adatokért a Külügyminisztériumot, és nyertünk. Kisebb összegekkel a kapott elszámolásokban is szerepel Richard Grenell cége, a Capitol Media Partners, amelynek utazási költségtérítés és konzultáció jogcímén teljesítettek kifizetéseket. 

2018 februárjában írtuk meg, hogy a magyar kormány évi több mint 700 millió forinttal finanszíroz egy alapítványt Amerikában, hogy az népszerűsítse a magyar kultúrát, kapcsolatot tartson az amerikai magyarokkal, illetve erősítse a két ország kapcsolatait. A Magyar Foundation of North America (MFNA) 2015-ben kapott megbízást a magyar államtól erre a feladatra, és azóta több milliárd forintot költhetett el az Egyesült Államokban.

Közadatigénylésekben kértük az MFNA beszámolóit és pénzügyi elszámolásait az alapítvány működését felügyelő Külgazdasági- és Külügyminisztériumtól, de a tárca nem számolt be arról, mire költi az alapítvány a magyar közpénzt. Először a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultunk emiatt, ám mivel ez sem vezetett eredményre, 2018 májusában bepereltük a Külügyminisztériumot az adatokért.

Bepereltük a külügyminisztériumot, hogy kiderüljön, mire költik a magyar adófizetők pénzét az Egyesült Államokban

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium továbbra sem árulja el, mire költi a magyar adófizetők pénzét Washingtonban a hivatalosan a magyar kultúrát népszerűsítő Magyar Foundation of North America, ezért a Fővárosi Törvényszékhez fordultunk. Eközben más forrásból ismét közelebb kerültünk a megoldáshoz: az Átlátszó ismerteti a szervezet 2016-os amerikai adóbevallását.

Közben megszereztük az MFNA által az Egyesült Államokban benyújtott adóbevallásokat, melyekből kiderült, hogy a szervezet vezetői ezer szállal kötődnek Arthur J. Finkelsteinhez, a néhai republikánus politikai stratégához, aki 2017-ben bekövetkezett haláláig a Fidesznek is dolgozott.

Titkolja a külügy, hogy mire költik a magyar állam százmillióit Finkelstein „gyermekei” az Egyesült Államokban

Kétmilliárd forintot költött el 2015 óta a magyar adófizetők pénzéből az Egyesült Államokban a Magyar Foundation of North America (MFNA) nevű nonprofit szervezet. Az állami támogatás hivatalos célja az, hogy az amerikai bejegyzésű alapítvány a magyar kultúrát népszerűsítse Amerikában, kapcsolatot tartson a magyar származású amerikaiakkal, illetve a magyar-amerikai kapcsolatok szorosabbra fűzésén dolgozzon.

Néhány napja pedig a Quincy Intézet nevű amerikai think-tank (és ennek nyomán a Washington Post) az Átlátszó cikkére és Kimittudos adatigénylésére hivatkozva arról írt, hogy Richard Grenell berlini amerikai nagykövet, akit Donald Trump amerikai elnök nemrégiben a titkosszolgálatok tevékenységét koordináló Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság megbízott vezetőjének is kinevezett, korábban a Capitol Media Partners nevű lobbicégével az MFNA-nak is dolgozott. Grenell összesen több mint 668 ezer dollár jövedelemre tett szert a cégből, amiből 103 750 dollárt a magyar kormány által finanszírozott alapítványtól kapott PR-tevékenységért.

Átlátszós adatigénylésből derült ki, hogy a magyar kormánynak is dolgozott Trump új kémfőnöke

2018-ban számoltunk be arról, hogy kétmilliárd forintot költött el 2015 óta a magyar adófizetők pénzéből az Egyesült Államokban a Magyar Foundation of North America (MFNA) nevű nonprofit szervezet.

A Külügyminisztérium ellen indított pert tavaly nyáron megnyertük, és megkaptuk az MFNA által leadott, 2015-re, 2016-ra, 2017-re és 2018 első félévére vonatkozó számlaösszesítőket, amelyekből kiderül, hogy mire költötték a magyar adófizetők pénzét Washingtonban.

A Jo Anne Barnhart ügyvezető által szignált összesítésekből kiderül, mennyit kerestek az MFNA vezető tisztségviselői, kiknek fizettek utazási költségeket, milyen cégekkel álltak szerződéses kapcsolatban – kisebb összegekkel ezekben is szerepel Richard Grenell cége, a Capitol Media Partners, amelynek utazási költségtérítés és konzultáció jogcímén teljesítettek kifizetéseket. A papírok egy részét szinte az olvashatatlanságig eltorzítva küldte meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium, eredetiben innen (2015-2016, 2017 és 2018), optikai karakterfelismerő programmal átalakítva innen (2015-2016, 2017 és 2018) letölthetők.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlászónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás