Elios-akták

Újabb öt közvilágítási tendert nyertek el magyar és szerb kormányközeli cégek Szerbiában

A Balkaninsight.com értesülései szerint újabb megbízásokat nyertek el azok a cégek, amelyek már korábban is taroltak a közbeszerzéseken, ha közvilágításról volt szó. A szálak Magyarországra, az Eliosig vezetnek.

Nem tetszik a családnak a kormánypropaganda? Ajándékozz Átlátszó-előfizetést karácsonyra!

Megközelítőleg 15 millió euró összértékű megbízást húztak be kormányközeli cégek Beocin, Becej, Bogatic, Jagodina és Krusevac települések önkormányzataitól a közvilágítás-korszerűsítésekre kiírt pályázatokon Szerbiában.

A nyertes Resalta, Esco Elios, U Light és Keep Light az elmúlt években szinte minden további közvilágítással kapcsolatos szerbiai tenderen is sikerrel szerepeltek.

Nem volt nehéz dolguk: a pályázatok ugyanis olyan szigorú kritériumok szerint voltak megírva, hogy csak kevés vállalkozás tudott megfelelni a paramétereknek. A versenytársakat – ha egyáltalán benyújtották az ajánlataikat – többnyire hiányosságokra hivatkozva elutasították.

A Balkaninsight szerint a négy cég 2016 óta 22 közvilágítás-korszerűsítésre kiírt pályázaton szerepelt sikeresen, és összesen több mint 50 millió eurót kaszáltak.

Szerb és magyar politikusok sejlenek fel a háttérben

Ahogy arról a Direkt36 és a BIRN balkáni oknyomozó hálózat korábban beszámolt, a felsorolt vállalkozások olyan üzletemberek érdekeltségébe tartoznak, amelyeket összefüggésbe hozhatók Orbán Viktorral, valamint Ana Brnabic szerb miniszterelnökkel és Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökkel.

A 24.hu tavaly rámutatott: az OLAF által vizsgált 35 projektből összesen hét esetben bukkant fel az U Light: Cegléden, Hatvanban, Sárváron, Jászberényben, Bácsalmáson, Hajdúböszörményben és Mórahalmon. Minden esetben veszítettek.

Harag azonban nem alakult ki a „versenytársak” között, ami nem is csoda, tekintve, hogy szoros kapcsolat kötötte össze az U Light Kft.-t és az Elios Innovatív Zrt.-t. Mindketten tulajdonosok voltak ugyanis az Elios-csoport szlovák leányvállalatában.

Az Elios Slovakia-t Pozsonyban alapították meg 2015-ben. Az alapító az Elios Innovatív Zrt., a szlovák S Commerce, s.r.o., illetve a szintén szlovák E-E-E LED Lighting, s.r.o. volt. A cégbe később beszállt a Woody Holding Kft. is, amelynek tulajdonosa Erdei Bálint, azaz Tiborcz István jóbarátja, aki az Elios volt tulajdonosai között is felbukkant. A Kft. 2016-ban kiszállt, azóta az Elios Slovakia legnagyobb (ötven százalékos) tulajdonosa az U Light Kft., de húsz százaléka maradt a szintén Erdei Bálint által alapított és tulajdonolt Elios International Kft.-nek – mutatott rá a 24.hu.

Arról, hogyan működött a gyakorlatban az Elios külföldi menetelése, az Átlátszó is beszámolt:

Proxy-hálózat a Balkánon – így tarol az Elios a határokon túl is

A szerb törvények szerinti közérdekű adatigényléssel fordulnak helyi politikusok a vajdasági Ada polgármesteri hivatalához, hogy megtudják, valójában spóroltak-e és pontosan mennyit a Tiborcz kapcsán elhíresült Elios LED-lámpáin, vannak ugyanis fenntartásaik. A fogyasztói panaszok Szerbiában hasonlóak, mint Magyarországon: sötétebb van, mint volt, különösen a járdákon.

A szerbiai projektek másik kulcsfigurája Mark Crandall, a Resalta egyik részvényese. Crandall volt ugyanis Ana Brnabic főnöke, amikor Branic volt a Continental Winds szélerőmű-vállalkozás szerb fiókjának igazgatója.

Hogy a tenderek sorozatos elnyerése és a kapcsolatok között bármilyen összefüggés lenne, minden érintett tagadta a BIRN-nek.

Katus Eszter

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás