Egyéb

Tombor András ügyvédje dolgozott a Metrovagonmasnak

 

Tombor András, fidesz-közeli háttérember ügyvédje, Illés Géza Márton volt az orosz Metrovagonmas jogi képviselője a hármas metró szerelvényeinek felújításáról szóló szerződés megkötésekor. Mindez egy Népszava-cikkből derült ki, bár a lap nem említi a Tombor-kapcsolatot.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

A Népszava érdekes írást közölt a minap a BKV és az első Orbán-kormány honvédelmi államtitkára, Perenyei Tamás ügyvédi irodája közötti szerződéseket elemezve. Eszerint a Perenyei és Társa Ügyvédi iroda hat év alatt közel félmilliárd forint megbízást kapott a BKV-tól, egyebek mellett a felújított orosz metrókocsikat szállító Metrovagonmas céggel kötött szerződés előkészítése volt a feladata.

Perenyeiék már 2013-ban is dolgoztak a szerződés előkészítésén, holott a fővárosi közgyűlés csak 2014-ben határozott arról, hogy egyáltalán megpályáztatja a szerelvények felújítását.

A napilap fél mondatban említi a BKV-Metrovagonmas szerződés orosz oldalának jogi képviselőjét is. A cikk szerint Illés Géza Márton ügyvédi irodája végezte a munkát. A jogászt kérdeztük, nem elírás-e, valóban ő működött-e közre a megállapodásban, válaszát várjuk.

Illés Géza Márton Tombor András ügyvédje. Ha nem is ugyanakkor, de mindketten megfordultak a Morando Kockázati Tőkealap Kezelőnél is. Illés volt a képviselője annak a liechtensteini cégnek is, ami előre haladott tárgyalásokat folytatott a Vasárnapi Hírek a Szabad Föld, illetve történetesen a Népszava kiadójának megvételéről. Erről bővebben:

Tombor András felé vezetnek a Népszava-eladás szálai, borulhat az üzlet

Tomborról sokat írtunk. Az első Orbán-kormány idején a miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadója volt. Vezette Csányi Sándor bankár reklámcégét, belekeveredett a 2006-os sikertelen konzervatív Orbán-ellenes királypuccsba, de bocsánatot nyert. 2010 után Lázár János közelében bukkant föl, de úgy tűnik, rugalmasan állt át a konkurens Rogán-Habony-körhöz.

Habony Árpád egyebek mellett a tőle kapott magánkölcsönnel indokolta fényűző életvitelét a NAV előtt. Tombor a Mathias Corvinus Collegium konzervatív tanintézmény és szellemi műhely alapítója, nyár óta pedig övé a Mandiner kiadója is. Egy időben a fővárosi gazdasági ügyekben mondták erősnek a befolyását.

Az Index minapi tényfeltáró írásában Tombort – akárcsak a Tarlós környezetében szintén felbukkant volt MVM-vezért, Kocsis Istvánt – kifejezetten “orosz üzletemberekkel kapcsolatban álló lobbistaként” emlegették.

A cikk az orosz manipulációnak tudja be azt is, hogy távoznia kellett a Budapesti Közlekedési Központ vezetőjének, Vitézy Dávidnak, aki nem volt lelkes híve az exszovjet ipar remekei újrahasznosításának. Annak ellenére engedték el Vitézyt, hogy távoli rokona Orbán Viktornak.

Kocsis szerepét a Metrovagonmas-üzlet kijárásában az Átlátszó is elemezte.

Kapcsolódó cikkeink

Tombor Andrásé a Mandiner

Fantomtulajdonosok Tombor András médiacégében: a Mandiner a következő befektetési célpont

Ő a Fidesz Baja Ferije? Tombor András az online médiába tart

Welsz Tamás, Kovács Gábor és egy rosszhírű lett bank is üzletelt a Lavecóval

Így mozognak a nemzeti tőkésosztály magánrepülőgépei

Vajna nyomul Rákosi IKO-jára, Tombor reklámcége hasít

Nem pihen a kormányközeli médiaúthenger: itt a Krskó & Tombor sales house

Rádi Antónia

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás