Egyéb

Korrupcióinfó: A tanulmányírás az új olajszőkítés

 

Újabb EU-s forrásokból finanszírozott gyanús közbeszerzéseket mutatott be Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a heti korrupcióinfó sajtótájékoztatón. A KLIK tízmilliárdos Köznevelés az iskolában fantázianevű TÁMOP pályázatából több olyan tanulmányt is kifizettek, melyeknek részletei szóról szóra megegyeznek. A költségvetés részletes elemzésekor az Átlátszó rábukkant egy gyorsan felívelő, Fidesz-közeli informatikai cégre is.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Közérdekű adatigényléssel fordult Hadházy Ákos az Klebersberg Kunó Intézményfenntartói Központhoz (KLIK) annak érdekében, hogy a tízmilliárdos Köznevelés az iskolában című TÁMOP-pályázatból kifizetett közbeszerzéseket megvizsgálja. Az igénylésében külön kitért az EU-s forrásokból kifizetett tanulmányokra, így azokat teljes terjedelmében megkapta.

Számos esetben éppen a 25 milliós a nyílt közbeszerzés értékhatára alatt rendeleték meg a tanulmányokat, így ez is gyanúra ad okot Hadházy szerint. Ezért is fogalmazott úgy a politikus, hogy

„A tanulmányírás az új olajszőkítés.”

Az Átlátszó megvizsgálta a Hadházy által nyilvánosságra hozott tanulmányokat, és ahogyan Hadházy előre jelezte, számos esetben szövegegyezőségre bukkantunk. Több esetben szó szerint megegyeztek oldalak és bekezdések egymással.

Például “A helyzetértékelés tanulságai és a fejlesztési tervekkel való koherenciája” című tanulmány ötödik oldala, illetve “Az intézményfejlesztési tervek minősége hazai és nemzetközi kontextus alapján” című tanulmány 12. oldalán található bekezdések betű szerint ugyanazt tartalmazzák. Hadházy úgy értékelte, hogy ezek csupán alibitanulmányok. Érdekes módon ugyanazon aláírás szerepel az összes tanulmány összes oldalának sarkában.

 

A helyzetértékelés tanulságai és a fejlesztési tervekkel való koherenciája című tanulmány 5. oldala

 

Az intézményfejlesztési tervek minősége a hazai és nemzetközi kontextus alapján című pályázat 12. oldala

 

Hasonló szövegegyezés van még összesen legalább nyolc helyen például az alábbi pályázatoknál is.

 

Az intézményfejlesztési tervek minősége a hazai és nemzetközi kontextus alapján című pályázat 4. oldala

Nemzetközi és az azonosított hazai gyakorlatok adaptálásához kapcsolódó javaslatok 9-10. oldal

 

A program tízmilliárdos költségvetése alapján bérköltségre közel két milliárd forint ment el, és másfél milliárd forintot fordítottak szellemi termékek vásárlására.tanulmányok java része bullshit-generátorral születhetett Hadházy szerint. Példaként hozza fel, hogy a program zárótanulmányának összegzése ilyen, és ehhez hasonló mondatoktól hemzseg:

A képzésről gyűjtött információkat nehéz egyértelműen összegezni. Talán a képzés fejlesztőivel és megvalósítóival konzultálva, a megvalósult képzés tapasztalatait is hasznosítva pontosabban meg lehetne határozni hogyan kellene változtatni a képzésen, hogy magas szinten segítse a résztvevők nevelőmunkájának tervezését.

A program keretében megkötött szerződések listájából szemezgetve további érdekes tételeket lehet találni. Például 200 db CD lemezért 283.591 forintot fizetett a KLIK. Előfordult olyan eset is, hogy ugyanazon céggel (Euro One Számítástechnikai Zrt), ugyanazzal a megnevezéssel (adatbekérő rendszer kialakítása a KLIK-ben) két szerződést is kötöttek, az egyiket egymilllió forintos, a másikat közel 14 millió forintos értékben.

Közbeszerzési tanácsadásra közel 40 millió forint értékben kötött szerződést a KLIK négy beszállítóval. Közhiteles iratarchiválásra több, mint százmillió forintot fordítottak. Mozi, színház, állatkert és fürdőbelépők is elszámolásra kerültek, Hadházy szerint teljesen kiszámíthatatlan alapon.

Korábbi cikkeink a Korrupcióinfóról

Korrupcióinfó: Dél-Békésben is varázsoltak a közpénzekkel

Korrupcióinfó: Azért szüntetik meg az egyik legkorruptabb háttérintézményt, hogy eltüntessék a nyomokat

Korrupcióinfó: fidesz-közeli cégek nyerészkedhetnek a túlárazott Erzsébet-táborokon

Korrupcióinfó: Hová tűnt a Fidelitashoz kötődő Új Nemzedék pénze?

Korrupcióinfó: fideszes kötődésű vállalkozó nyerészkedhetett a munkahelyi képzéseken

Korrupcióinfó: 558 millió forint EU-s pénz ment el 59 darab földbe ásott lyukra

Az Euro One Zrt, számítástechnikai iparágban dolgozó vállalat több, mint 560 millió forint értékben kötött szerződést több tételre a KLIK-kel a pályázat keretén belül. Ezek közül is kiemelkedik a személyügyi rendszer kialakítására kötött három szerződés összesen 283 millió forint értékben.

Az Euro One Zrt a második Orbán-kormány alatt hatalmas fejlődésnek indult, ami nem függetelen az állami megbízásoktól. 2012-ben még 6,5 milliárd forint bevétele volt az értékesítésekből, 2015-re ez már közel háromszorosára, 17 milliárd forintra nőtt. Számos közbeszerzési keretmegállapodással rendelkezik a cég a honlapja szerint.

Legfrissebb állami megbízásában a Nemzeti Kulturális Alapnak szereztek be Microsoft licenszeket. Jó politikai kapcsolatok kialakítása nélkül ez a látványos ugrás nehezen ment volna. Az Euro One helyszínt üzemeltetett 2012-ben a tusnádfürdői nyári egyetemen, ahol Orbán Viktor minden évben szellemi útmutatást ad politikai közösségének.

Ezen a nyári egyetemi helyszínen beszélgetést moderált Gulyás Kovács Gergely (GKG), akit az Euro One stratégiai vezérigazgatójának aposztrofáltak. GKG az első Orbán-kormányban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának volt a főtanácsadója, majd később Fellegi Tamás miniszternek adott tanácsokat. Ugyanő a botrányosan bedőlt Quastornál is betöltött vezetői pozíciót.

Vágó Gábor

Kép: mno.hu

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás