határvédelem

Magyarország önkéntesen marad távol az albán Frontex missziótól

Nem árulta el az ORFK, miért nem vesz részt az albán Frontex-misszióban Magyarország, miközben a Frontex elmondta: vannak magyar résztvevők is, csak épp a görög oldalon. Közben Fabrice Leggeri, a Frontex EU-s határ-, és partvédelmi szervezet vezetője szerint az európai uniós tagállamok több határőr bevetését jelentik be hivatalosan, mint amennyit ténylegesen mozgósítanak.

Támogasd a munkánkat pólóvásárlással!

Ötven határőrt, 16 járművet és egy mozgó hőkamerát küld Albániába a közös uniós határőrizeti szerv, a Frontex, hogy segítsék a határon átnyúló bűnözés elleni küzdelmet a görög partokhoz közeli részeken.

Az első nem uniós műveletben az embercsempészek ellen is fellépnek. 12 ország küldött egységeket, Magyarország nem – írtuk májusban. Akkor kérdéseket küldtünk a Belügyminisztériumnak, hogy miért maradt ki Magyarország a misszióból, miközben a kormány rendszeresen a határvédelem kiterjesztését követeli.

A Belügyminisztérium nevében az Országos Rendőr-főkapitányság válaszolt. Cikkünk megjelenése után arra a kérdésre, hogy miért maradt ki Magyarország az albán misszióból azt írták, “Magyarország részt vesz Frontex műveletekben, azonban a szervezet tevékenységének kommunikációja nem a rendőrség hatásköre.” Majd közölték, “kollégáink jelenleg az észak-macedón-görög, valamint a szerb-észak-macedón határ területén segítik az adott ország határőrizeti tevékenységét.”

Szerencsére a Frontex sajtóirodája nem volt ilyen szűkszavú. Az Átlátszó kérdésére azt írták, “a döntés, hogy részt vesz-e a Frontex által koordinált konkrét műveletekben, önkéntes, és az EU egyes tagállamaitól függ.” Vagyis Magyarország önként döntött a távolmaradástól. De a Frontex ennél többet is elárult, azt, hogy a magyar tisztek jelen vannak a görög-albán határon, igaz, a görög oldalon, valamint a görög-török határon is.

Ugyanakkor a Frontex vezetője szerint a határvédelem így sem elégséges. A napokban a német Welt am Sonntagnak azt nyilatkozta, hogy az EU-tagállamok több határőr bevetését jelentik be hivatalosan, mint amennyit ténylegesen mozgósítanak.

Fabrice Leggeri, a Frontex EU-s határ-, és partvédelmi szervezet vezetője szerint tárgyalásokat kezdtek a tagállamokkal annak megállapítása céljából, hogy miért mozgósítanak túlságosan kevés határőrt. Azt nem árulta el, hogy mely tagországoknál mutatkozik eltérés a határőrök bejelentett és tényleges száma között.

Segesvári Csaba

Fotó: Fabrice Leggeri Algeciras kikötőjében Dél-Spanyolországban 2018-ban MTI/EPA/A. Carrasco Ragel

Megosztás