migráció

Magyarország nélkül dolgozik a Frontex az embercsempészek ellen Albániában

50 határőrt, 16 járművet és egy mozgó hőkamerát küld Albániába a közös uniós határőrizeti szerv, a Frontex, hogy segítsék a határon átnyúló bűnözés elleni küzdelmet a görög partokhoz közeli részeken. Az első nem uniós műveletben az embercsempészek ellen is fellépnek. 12 ország küldött egységeket, Magyarország nem.

12 ország – Ausztria, Horvátország, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Lettország, Hollandia, Románia, Lengyelország és Szlovénia – vesz részt abban a közös európai határvédelmi együttműködésben, melyben az albán-görög határon a helyi határvédelmi erőkkel közösen lépnek fel a határokon átnyúló bűnözés ellen, beleértve az embercsempészetet, az emberkereskedelmet és a terrorizmust is. Ez a közös uniós határőrizeti szerv, a Frontex hírleveléből derül ki.

50 határőrt, 16 járművet és egy mozgóhő kamerát küldenek Albániába, a Frontex-műveletben részt vevő tisztviselőket és berendezéseket az albán-görög határon állítják fel, így támogatják a helyi hatóságokat. A migrációs ügyekért felelős uniós biztos Dimitris Avramopoulos szerint a közös együttműködéssel jobban kezelhetővé válik a migráció és a közös határok védelme.

Az albán misszióban Magyarország nem vesz részt. Pedig Fidesz-kormány folyamatosan a határok védelmét hangoztatja, a rendőrök rendszeresen utaznak a macedón-görög határra. Igaz, Orbán Viktor szerint – aki nem először kampányol az unió ellen – „a migrációt és a határvédelem jogát el kell venni a Bizottságtól”, mivel szerinte a 2015-ös válság óta az unió „vezetői képtelenek arra, hogy a migráció és a határvédelem ügyét megoldják.”

Hogy pontosan mire gondolt a kormányfő, nem tudni. A Frontex rendszeresen közzéteszi migrációs adatait. A legutóbbi, áprilisi számok azt mutatják, az európai fő vándorlási útvonalakon az illegális határátlépések észleléseinek száma 4900-ra csökkent, ami 19 százalékkal kevesebb az előző hónaphoz képest.

Beszédes, hogy 2019 első négy hónapjában összesen 24 ezren jöttek, ami 27 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Vagyis a magyar kormányzati rettegést az uniós határőrizeti szerv adatai nem támasztják alá.

A hazánkat érintő Nyugat-Balkáni útvonalon áprilisban több mint 600 illegális határátlépést észleltek. Az első négy hónap összege közel 3400, vagyis duplája, mint egy évvel korábban. Összehasonlításképp: a 2015-ös migrációs csúcs idején naponta több mint tízezren jöttek.

Kerestük a Belügyminisztériumot, hogy Magyarország miért nem vesz részt az albán misszióban. Levelünkre az Országos Rendőr-főkapitányság reagált, válaszadásig türelmünket kérték. Amint megjön a válasz, közzétesszük.

Segesvári Csaba

Megosztás