Egyéb

Rácsok, konténerek, sátrak: a röszkei menekülttábor és a szegedi határrendészet belülről

Szabó Tímea országgyűlési képviselő (PM) kedden látogatást tett a szegedi határrendészeti kirendeltségen, és a röszkei ideiglenes menekülttáborban. Kíséretének tagjaként fotókon és videón dokumentáltuk a képviselőasszony látogatását.

 

Szegeden Éberhardt Gábor rendőr ezredes, a helyi határrendészeti kirendeltség vezetője fogadta Szabó Tímeát (PM), aki az országgyűlési képviselők jogállásról szóló törvényben rögzített jogával élve látogatást tett az intézményben. A képviselőasszony először a kirendeltségvezetővel folytatott beszélgetés keretében tájékozódott a kirendeltség munkájáról és körülményeiről, majd körülnézett az intézmény területén.

Éberhardt Gábor elmondása szerint a szegedi objektumot évekkel ezelőtt körülbelül évi 30 fő határátlépővel kapcsolatos feladatok ellátásra tervezték, így a megnövekedett létszámból (napi 600-700 fő) adódó ügyfeldolgozás jelentősen leterhelte a kapacitásukat, beleértve az állománylétszámot, a tolmácsolást, az informatikai és egyéb eszközöket, illetve az elhelyezést is.

Az állomány létszámát rotáló rendszerben pótolják más megyei rendőrkapitányságok és a Készenléti Rendőrség állományával, valamint schengeni tagállamként az európai uniós Frontex-től is kapnak segítséget.

A kirendeltségen dolgozók védőoltásokban részesültek, és többek között egészségügyi, kommunikációs, valamint konfliktuskezelési képzéseken is részt vettek, fizikai és pszichikai állapotukat pedig folyamatosan figyelik, a túlterheltséget elkerülendő szükség esetén soron kívül pihenni – szabadság vagy más feladat ellátására való beosztás – küldik őket. A rendőri állomány felkészítését nagyon fontosnak tartja Éberhardt ezredes, aki szerint a konfliktuskezelésben a megelőzésen van a hangsúly.

A szegedi határrendészeti kirendeltség területén egészségügyi szolgálat és fertőtlenítőegység is működik, előbbi egy épületben, utóbbi egy konténerben. Az „ügyfelek” egy részét szintén konténerekben helyezik el szükség esetén arra a néhány, jogszabály szerint maximum 24 órára, amíg elvégzik az ügyükkel kapcsolatos adminisztratív feladatokat, és kiderül, hova kell továbbutazniuk, de csomagok tárolására is használják az egyéb, elhelyezésre használt helységekhez hasonlóan ráccsal felszerelt konténereket.

 

A kirendeltségvezető szerint a rend megőrzése érdekében szükség van az elhelyezettek rácsok mögött tartására, szabad mozgásuk akadályozná a munkát, illetve konfliktusok forrása is lehetne.

Éberhardt Gábor elmondása szerint minden tőlük telhetőt megtesznek, szakmailag korrekten és humánusan dolgoznak. Történelmi egyházakkal, segítő szándékú civil szervezetekkel, és a Vöröskereszttel is együttműködnek, és a kirendeltségvezető szerint a civilekkel való közös munka jól megy, és mindkét fél számára hasznos, de fontos a pontos koordináció, hogy valóban hatékony legyen a segítség.

Még több videóriport a menekültekről

“Meglepően sokan próbálnak segíteni” – önkéntes ételosztók és rasszista taxisok a szegedi éjszakában

“Ha Afganisztánban béke lenne, visszamennénk” – migránsok a szerb határon, videóriport

Szeged után Röszke következett, ahol a képviselőasszony megnézte a menekülttábort. A hatalmas hangár nagy részén a regisztrációjukra váró elfogottak foglalnak helyet több sorban lerakott priccseken, melyeket rendőrségi szalag választ el jelképes kerítésként az üres területtől.

A hangáron belül a bejárat közelében zajlik a regisztrációs eljárás, melynek során leveszik az elfogottak ujjlenyomatát, kapnak egy sorszámot, ami rákerül a csuklójukra és a csomagjukra is, motozáson esnek át, majd kint a hatalmas katonai sátrakban várják a buszt, ami a rendszer következő állomására – gyakran a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségre – szállítja őket.

Erdélyi Katalin

Video: Halász Áron

A fotók és videók Szabó Tímea (PM) országgyűlési képviselő látogatásának dokumentációjaként készültek. Az elfogottak a személyiségi jogaikra való tekintettel nem felismerhetőek a felvételeken.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás