büntetőeljárás

Ötödször kerültek szabadlábra a pilisi emberölésért életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt vádlottak

Másodszor helyezte hatályon kívül a Fővárosi Ítélőtábla a szerepjátékos emberölésként elhíresült ügyben hozott elsőfokú ítéletet, így az ügyben harmadszor kerül sor elsőfokú eljárásra. A vádlottak immár ötödször is szabadlábon védekezhetnek, ami az egyik védő, Kertész Gusztáv szerint egyedülálló a magyar jogtörténelemben.

Támogasd a munkánkat
pólóvásárlással!

„A Fővárosi Ítélőtábla indokolása szerint a második elsőfokú ítélet oly mértékben megalapozatlan, hogy az felülbírálatra alkalmatlan, mivel sérültek a vádlotti Alapjogok az eljárásban” – közölte az Átlátszóval Kertész Gusztáv, a pilisi emberölés egyik vádlottjának védője a július 12-ei ítélethirdetés után.

2017 júniusában írta meg az Átlátszó, hogy 2010. április 17-én eltűnt el egy budapesti fiatalember. A történtek tisztázására első körben közigazgatási eljárás indult, majd egy nyomozás is, amit aztán megszüntettek. Ám az újra indult, mivel az eltűnt férfi két barátjára, M. Gergelyre és T. Andrásra egyik ismerősük terhelő vallomást tett. Így őket gyanúsították meg a gyilkosság elkövetésével.

Első fokon a Budapest Környéki Törvényszék M. Gergelyt és T. Andrást emberölésért 16 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Ezt a bírói döntést azonban a másodfokon eljáró bíróság hatályon kívül helyezte, a vádlottakkal szemben pedig csupán lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

Az új eljárásban a bíróság ismét előzetesbe helyezte a vádlottakat. Amit a Fővárosi Ítélőtábla nem tartott megalapozottnak, és ismét szabadlábra helyezte a két férfit. Hogy miként folyt a csiki-csuki, erre a linkre kattintva elolvashatja.

Negyedszer kerültek szabadlábra az emberölésért első fokon 16 év fegyházra ítélt férfiak

Előzetesben, majd szabadlábon, ismét bent, majd újra kint – ez a példátlan csiki-csuki zajlik már negyedszer a pilisi emberölés ügyének két vádlottjával kapcsolatban – mondta el az Átlátszónak az egyik terhelt védője, Kertész Gusztáv. Az ügyvéd két évtizedes pályafutása alatt nem tapasztalt még olyat, hogy egy ilyen súlyos bűncselekmény vádlottjai negyedszer kerülnek szabadlábra.

A Budapest Környéki Törvényszék 2018. október 12-én arra jutott, hogy a vádlottak követték el a bűncselekményt. A törvényszék mindkét vádlottat társtettesként, előre kitervelten és aljas indokból elkövetett emberölésért életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elsőrendű vádlott legkorábban 25 év letöltése után, míg a másodrendű legkorábban 30 év letöltése után helyezhető feltételes szabadlábra.

A bűnösségük kimondása után a bíróság ismét elrendelte a két vádlott előzetes letartóztatását. Ez most, a Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján megszűnt a vádlottakkal szemben és immár ötödször újra szabadultak.

„A vádlottak alapjogainak sérülése mellett az elsőfokú bíróság az indokolási kötelezettségét nem teljesítette” – mondta Kertész Gusztáv. Hozzátette: az ítélőtábla alapvetően spekulációnak nevezte az elsőfokú bíróság által kimondott tényállást és 15 iratellenes megállapítást is talált az ítéletben.

„Ráadásul a Fővárosi Ítélőtábla korábbi végzésében előírt kötelezettségeit az elsőfokú bíróság csak kis részben teljesítette. Felállított egy verziót, amit azonban nem indokolt, továbbá nem zárta ki azt, hogy a cselekmény másként, máshogy vagy más által elkövethető volt-e.”

Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy az ügyben csak közvetett bizonyítékok állnak rendelkezésre, ezek pedig csak akkor lehetnek alapjai az ítéleti tényállásának, ha azok zárt láncolatot alkotnak. „Mégpedig olyan zárt láncolatot mely más következtetés levonására nem adhat alapot. És mindezek tetejében az elsőfokú bíróság az iratok tartalmával ellentétes megállapításokat foglalt az ítéletbe.”

A védő megjegyezte, külön érdekessége a mostani másodfokú eljárásnak, hogy a magyar jogtörténelemben egyedülálló módon ötödször kerültek szabadlábra a vádlottak. Kertész Gusztáv úgy vélte, hogy jelentősége van annak is, hogy sem a hatályon kívül helyezést, sem a vádlottak letartóztatásának megszüntetését nem fellebbezte meg az ügyészség. „A Fővárosi Ítélőtábla részletes iránymutatást adott a megismételt eljárásra, amely várhatóan soron kívül, ősszel kezdődik újra.”

Csikász Brigitta

A kép csak illusztráció. Fotó: MTI

Megosztás