magabiztos fellépés

Politikai kapcsolataival kérkedve húzott le több tízmilliót egy csaló reménybeli befektetőkről

Magabiztos fellépés, márkás ruhák, gyakran cserélt drága autók és jónak tűnő kapcsolati háló, köztük miniszterekkel, kormányközeli emberekkel. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy az emberek megbízzanak N. Péterben, és rábízzák több tízmillió forintjukat. Amit aztán nem kaptak vissza. A sértettek közül többekkel beszéltünk, de kevesen vállalták történetük elmondását. Akik megtették, azok se nagyon akarták a nevüket adni. A károsultak egy része csalás miatt tett feljelentést, amit aztán fél évig egymásnak passzolgattak a Pest megyei rendőrkapitányságok. Bár nem tudni, hogy N. Péter hol tartózkodik, körözést nem adtak ki ellene.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Tavaly szeptember végén tett feljelentést Perneczky János a Gárdonyi Rendőrkapitányságon. A budapesti férfi arról számolt be a nyomozó hatóságnak, hogy egy bizonyos N. Péter jelentős összegre lehúzta. A történet 2015 tavaszán indult, amikor Perneczky János 15 millió forintért eladta óbudai lakását. A pénzt le akarta kötni valamelyik bankban, de az egyik ismerőse azt ajánlotta, hogy találkozzon inkább N. Péterrel, aki pénzügyi befektetésekkel foglalkozik.

A személyes beszélgetés során N. Péter azzal állt elő, hogy egy angliai cégen keresztül egy Hongkongban található bankban le lehetne kötni az összeget, amit aztán egy év múlva a kamatokkal megfejelve kapna vissza. Mivel az átlagosnál magasabb kamatról volt szó, Perneczky Jánost érdekelte a dolog, és megkérte N. Pétert, tárgyalják meg a továbbiakat solymári otthonában.

Ekkor közölte N. Péter, hogy neki is van a településen egy több százmilliót érő háza, és meg is mutatta az ingatlant, ami állítólag egy nagy cégnek bérbe adott. Ez erősíthette Perneczky Jánosban, hogy jó helyre kerül a pénze, bár az nem derült ki, hogy N. Péter igazat mondott-e, mert a házba nem mentek be. Hasonlóan járt Perneczky más ingatlanok esetében is, amelyeket a gazdag üzletember képében mutatkozó, Porschéval járó N. Péter a magáénak mondott.

N. Péter a befektetéssel kapcsolatban azt ecsetelte, hogy a pénzt az üzlettársa egy hongkongi bankban helyezné el a közös vállalkozásuk nevében. Perneczky Jánost érdekelte, mi történik akkor, ha átadja a pénzt, majd netalán N. Péterrel valami történik, ebben az esetben miként kapja vissza a pénzét. Erre az volt a válasz, hogy N. édesapja, aki szintén érdekelt az angliai cégben, kezeskedik azért, hogy Perneczky visszakapja a befektetett összeget.

Perneczky János ugyan a szerződés tervezetet átolvasta, de ügyvéddel nem nézette meg az iratot. Megbízott N. Péterben, és több részletben összesen 45 millió forintot adott oda neki befektetésre. A pénzt azonban azóta sem kapta vissza, N. Pétert pedig egy idő óta nem éri el, azt sem tudja, hol tartózkodik – mondta el az Átlátszónak. Mindezek után tette meg tavaly szeptemberben a feljelentését, csalás gyanúja miatt a Gárdonyi Rendőrkapitányságon.

A rendőrséghez fordult továbbá a férfi barátja, akit N. Péter 28 millió forinttal károsított meg, sőt a nyomozó hatóság segítségét kérte N. volt élettársa, gyermekének anyja is, mert a férfi 16,5 millió forintra lehúzta úgy, hogy rávette lakása eladására. Miután N. Péter eltűnt, a nő nagy bajba, és kis híján  az utcára került a gyerekkel együtt.

A sors fintora, hogy exe egy további károsultja húzta ki a nőt a csávából. Az illető házát bérelte az egykor boldog pár, ahonnan N. Péter nem akart kiköltözni még akkor sem, amikor a bérleti szerződést már felmondták. Hogy N. elhagyja a házat, a tulajdonosnak végül egy vagyonvédelmi cég bevonásával sikerült elérni. Az ingatlant ugyanis a vállalkozásnak is kiadta, és a beköltöző biztonsági emberekkel együtt zajló közös élet már nem tetszett N. Péternek, aki végül tovább állt.

Egymásnak küldözgették a kapitányságok az aktát

A károsultak által megtett feljelentés alapján elrendelt nyomozás lefolytatására időközben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) a dunakeszi kapitányságot jelölte ki, miután a rendőrkapitányságok az ügyet egymásnak passzolgatták. Perneczky János ugyanis a Gárdonyi Rendőrkapitányságon tett feljelentést, ahonnan továbbították az aktát Budaörsre, mondván a solymári szerződéskötés miatt az ottani kapitányság illetékes az ügyben eljárni.

A budaörsi nyomozók viszont arra jutottak, hogy a 28 millióra lehúzott sértett Dunakeszin lévő lakhelye miatt nem nekik kell vizsgálódniuk, hanem az ottani kollégáiknak. Ám ennek a szervnek a parancsnoka is vitatta az illetékességét az ügyben. Ezt a huzavonát a PMRFK vezetője zárta rövidre azzal, hogy idén február 20-án a dunakeszi rendőröket jelölte ki az ügy gazdáinak.

A büntetőeljárás jelenlegi állásáról az Átlátszó megkeresésére a PMRFK csak annyit közölt, hogy a nyomozás folyamatban van és ennél bővebb tájékoztatást nem adhatnak. Az egyik sértettnek az ügy előadója azt mondta, hogy N. Pétert nem találják. Körözést viszont nem adtak ki vele szemben, legalábbis a police.hu körözési nyilvántartásban a cikk készítésekor a férfi nem szerepelt.

Befolyásos emberek üdvözölték N. Pétert

Azok a károsultak, akikkel az Átlátszó tudott beszélni, egyöntetűen azt mondták, hogy N. Péterben nem csak fényűző életmódja miatt bíztak meg, hanem azért is, mert folyamatosan fideszes kormányzati vezetőkre hivatkozott. A találkozók helyszínéül szolgáló éttermekben például állítólag miniszterek is odaköszöntek a férfinak.

Egy sértett arról számolt be az Átlátszónak, hogy tudomása szerint N. apja rendőrként dolgozott. Az a vállalkozó pedig, akinek a házát olyan nehezen hagyta el N. Péter, azt mondja, hogy a férfi egy olyan cég megalakításába akarta őt bevonni, amely a külföldi autósoktól szedte volna be a közlekedési szabálytalanságokért velük szemben kiszabott bírságot.

Az N. Péterhez köthető, nem túl sikeres vállalkozások között vagyonvédelmi cégek is vannak, és kapcsolatban állt a férfival Mikó István is, aki a „Kubatov katonáinak” vagy a „hatalom kopaszainak” nevezett biztonsági embereket foglalkoztató Patrol Group Kft. tanácsadója.

N. Péternek volt egy cége Angliában is, éppen azon a londoni címen, ahol Habony Árpád vállalkozása is megtalálható volt. Az azonos cím magyarázata az, hogy Laczkó Gyula anno mindkét cég megalapításában részt vett az angliai cégalapításra szakosodott vállalkozása révén.

Laczkó Gyula N. Péter cégében ugyanúgy ügyvezető volt egy darabig, mint Habony Árpád angliai vállalkozásában, a Danube Business Consulting Ltd.-ben, ahol Lánczi Tamás vette át a pozícióját.

Csikász Brigitta

Megosztás