büntetőeljárás

Egy értékes solymári telek volt a tétje a Welszék által csalással átvett panamai offshore cég által indított pernek

Nem a néhai Welsz Tamás által csalással megszerzett cégnek, a panamai Five Star Solution S. A.-nak adott igazat első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) múlt szerdán. A 2013 júniusa tartó eljárás tétje egy jelenleg több tízmillió forintot érő solymári telek.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Február 27-én elutasította a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) a Five Star Solution S. A. keresetét, amelyet Bartók Attila ellen nyújtott be. Welsz Tamás egykori barátnőjének, Horthy Andreának a sógora 2007-ben jegyeztette be a Five Star Solution S. A. és az Acropolis Property Developments S. A. cégeket Panamában.

2012 augusztusában azonban Welsz Tamás a helyszínen a részvényesek nevében eljárva kezdeményezte az igazgatótanács összetételének, a vezetőknek, és a rezidens ügynökök személyének megváltoztatását.

Bartók Attila egy Welsz Tamás által írt levélből értesült arról, hogy a kalandor üzletember az Acropolis Property új elnöke. Mivel a panamai vállalkozás 55 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett a magyar IVS Invest Kft.-ben, a többségi szavazati jog alapján Welsz Tamás ebben a cégben is változásokat hajthatott végre. Ezt megelőzendő Bartók Attila megbízottja révén 2013. március 8-án megsemmisíttette Welszék módosításait Panamában.

Ám Welsz Tamás ismét kiutazott a közép-amerikai országba, és újra a saját nevére íratta a cégeket. Majd eladta az egyik vállalkozás tulajdonában lévő Mercedes C500-ast 18 ezer dollárért, egy ingatlant 17 ezer dollárért, illetve az IVS Invest egyik befektetési csomagját, mely egy telekrész tulajdonának 55 százalékát jelenti részvények formájában, mintegy másfél millió dollár értékben.

Bartók erre feljelentést tett Panamában, és az ottani nyomozás arra az eredményre jutott, hogy a panamai hatóságok szerint Welsz Tamás és Horthy Andrea csalárd módon szerezték meg a vállalkozásokat, tehát elkövették az okirat-hamisítást, ami kint a közhitelesség elleni bűncselekmény (csalás) fogalma. A vádiratot korábbi cikkünkben nyilvánosságra is hoztuk.

A panamai ügyészség szerint csaltak Welszék az offshore cégekkel – közreadjuk a vádiratot

Pontatlanok azok a sajtóban megjelent értesülések, amelyek szerint lezárta az V. kerületi kapitányság azt a nyomozást, amelyet Welsz Tamás hagyatékával kapcsolatban folytatott csalás és közokirat-hamisítás miatt. Az eljárásban gyanúsított lett a furcsa körülmények között elhunyt vállalkozó volt élettársa, Horthy Andrea. Első körben erre jutottak a nyomozók, majd utána elbizonytalanodtak abban, hogy kinek van igaza.

Az eljárás közben Welsz és élettársa megszegték a velük szemben elrendelt ország elhagyási tilalmat és megszöktek az országból. Miután ez kiderült, elrendelték a pár Interpol-körözését. A panamai bíróság 2017. december 18-án négy év szabadságvesztésre ítélte Welszt és Horthy Andreát és egy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A börtönbe vonulást azonban a nő kiválthatta 7 500 balboa, mintegy két millió forint egy éven belül történő megfizetésével.

Eközben zajlott a Five Star Solution S. A. által elindított per, amelyben február 27-én a PKKB döntést hozott.

Bartók Attila természetesen a kereset elutasítását kérte. Részben azért, mert a Five Star Solution S. A. az ő tulajdona és üzleti érdekeltsége, így Horthy Andrea nem volt jogosult a társaság képviseletére. A tárgyalás során igazolta is, hogy a szerződés megkötésekor neki volt jogosultsága eljárni. Emellett a védekezésében az alperes előadta azt is, hogy miután Panamában a cég működését felfüggesztették, így a Five Star Solution nem rendelkezik jogképességgel és nem is tehet érvényes jognyilatkozatot.

A perben harmadik nekifutásra hozott ítéletet a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) február végén. Ugyanis először elutasította a keresetet, majd megszüntette a pert, ám a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék mindkét esetben hatályon kívül helyezte a határozatot és új eljárás lefolytatását rendelte el.

A harmadik eljárásban a PKKB bírája, Vagyóczky Ildikó kimondta, hogy a kereset alaptalan, mert a szerződés megkötésekor az alperes, vagyis Bartók Attila volt a Five Star Solution S. A. képviseletére jogosult személy, így megköthette a per tárgyát képező, adásvételi szerződést felbontó megállapodást.

Az Átlátszó részt vett az ítélethirdetésen, és megkérdezte Bartók Attilát, hogy elégedett-e a bíró döntésével. Azt felelte, hogy igen, ám a cégében történt álképviselet miatt fontolgatja, hogy büntető feljelentést tesz. Megkerestük a másik felet is. A Five Star Solution S. A. ügyvédje, Stelzel Viktor nem kívánt arról nyilatkozni, hogy fellebbeznek-e az ítélet ellen, Horthy Andrea pedig bár visszahívást ígért, de eddig nem jelentkezett.

Csikász Brigitta

A fotó a szerző felvétele.

Megosztás