cikkünk nyomán

Már kész kéne legyen, de még kivitelezője sincs a Roma Oktatási és Kulturális Központnak

Április közepén számoltunk be arról, hogy még el sem kezdődött az építése a Roma Oktatási és Kulturális Központnak, amelynek átadását idén tavaszra ígérte Balog Zoltán korábbi EMMI-miniszter. A beruházás csúszásával kapcsolatos kérdéseinkre a tárca nem válaszolt, de közadatigénylésünkre részletes tájékoztatást adott. Eszerint a Tavaszmező u. 6. szám alatti ingatlant mégsem bontják el, mert műemlék, de az új épület kivitelezőjét még nem választották ki. A leendő központ szakmai alapkoncepciója azonban már elkészült, és létrejött a Művészeti Tanácsadó Testület is. A közbeszerzési értesítőből pedig kiderül, hogy az ingatlan melléképületeit a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő ZÁÉV Zrt. bontotta le 120 millió forintért.

Támogató buli


Átlátszó támogató buli – adj 1 százalékot a független sajtónak!

Két és fél évvel ezelőtt, 2016. október 25-én jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), hogy a kormány létrehozza Budapesten a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központot. A bejelentés szerint „A központ célja, hogy színvonalas körülmények között, komplex módon mutassa be a roma nemzetiségi kultúra hagyományait, valamint teret adjon oktatási programok lebonyolításának.”.

Az intézmény helyszínének az EMMI a Tavaszmező u. 6. szám alatti ingatlant választotta ki, amelynek tulajdonosa a VIII. kerületi önkormányzat volt. Az önkormányzat kiköltöztette az épület bérlőit (6 lakás és 2 roma szervezet), majd az ingatlan csereügylettel került az állam tulajdonába.

2018. március elsején Balog Zoltán EMMI-miniszter és Balázs János zongoraművész, a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ művészeti vezetője letette az intézmény alapkövét. Balog ekkor elmondta, hogy minden szükséges engedély megvan a beruházáshoz: a jelenlegi épület lebontása után kezdődhet az építkezés, ami 2,5 milliárd forintba fog kerülni, és előreláthatólag 2019 tavaszára fejeződik be.

Ellátogattunk a helyszínre 2019. április elsején, és arra számítottunk, hogy legalább egy végéhez közeledő építkezést fogunk látni. Ehelyett azonban zárt kaput, mögötte elhagyatott területet, és a rossz állapotban lévő eredeti épületet láttuk.

El sem kezdték építeni a Roma Oktatási és Kulturális Központot, aminek átadását mostanra ígérte az EMMI

2016 őszén jelentette be az EMMI, hogy létrehozza Budapesten a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központot a Tavaszmező utca 6. szám alatt. Az ingatlant cserével szerezte meg az állam a józsefvárosi önkormányzattól, amely a beruházás miatt két roma szervezetet is kilakoltatott az épületből.

Ezután levelet írtunk az EMMI-nek, melyben tájékoztatást kértünk a beruházás csúszásának okáról, és az építkezés várható kezdetéről. A minisztérium azonban – sok más állami szerv hónapok óta bevett gyakorlatát követve – nem válaszolt a megkeresésünkre, ezért kérdéseinket közadatigénylésben is feltettük.

A tárca az adatigénylésünkre részletes tájékoztatást küldött:

„Az ingatlan korábban önkormányzati tulajdonban volt, 2017. augusztus 29-én vette át a beruházó. Ezt követően indulhattak el az előkészítő munkálatok. A tervezési és megvalósítási folyamatokat megnehezítette – többek között – az épület műemléki védettsége, illetve annak kiterjesztése a melléképületekre, a szomszédos épület megtámasztása, az életveszélyes helyzetek elhárítása, és a közművekkel kapcsolatos vitás kérdések tisztázása.

Összhangban a műemlékvédelmi szakhatóságok véleményével a főépületet nem fogják lebontani, mivel védettség alatt áll. A bontás az udvari műhelyépületekre vonatkozott. Tekintettel arra, hogy a melléképületek is műemléki védelem alatt álltak, csak ennek rendezését követően, 2018. harmadik negyedévben lehetett elindítani a tényleges munkákat.

Ennek részeként megerősítésre és stabilizálásra került az utcafronti főépület, valamint elbontásra kerültek a védettséggel már nem érintett műhelyépületek. A főépület tekintetében sor került az életveszélyes állapotok megszűntetésére a beruházás építési feladatainak megkezdése érdekében, valamint elkészültek az állagmegóvási munkálatok, régészeti feltárások.  Az építési terv engedélyét a beruházó megkapta, az előkészítő munkálatok zajlanak.

Az előkészítő munkálatokkal egyidejűleg megkezdődtek a Központ tartalmát meghatározó folyamatok is. Roma művészek bevonásával elkészült a Központ szakmai alapkoncepciója.

Létrehozásra került roma és nem roma művészek, elismert szakemberek részvételével a központ szakmai tartalmát, konkrét programját meghatározó Művészeti Tanácsadó Testület.

Az adatigénylés d.) pontja tekintetében tájékoztatom, hogy az új épület kivitelezése a kivitelezési közbeszerzési eljárás lefolytatása után kezdődhet meg, erre tekintettel az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kért adattal nem rendelkezik, így nem tekinthető az Infotv. 3. § 9. pontja értelmében vett adatkezelőnek.”

Ez a kissé nyakatekert utolsó mondat azt jelenti, hogy még nem folytatták le a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzést, így nem tudni, hogy ki fogja megépíteni a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központot, és mennyibe fog kerülni.

A Közbeszerzési Adatbázisban egyelőre csak a melléképületek bontása szerepel: az állami tulajdonú MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt tendert a ZÁÉV Zrt. nyerte 116,6 millió forintos ajánlattal. A felek tavaly július közepén kötötték meg a szerződést, és 120 napban (vagyis 4 hónapban) határozták meg a munkálatok időtartamát. December közepén azonban a határidőt 178 napra (vagyis közel 6 hónapra) emelték feszültség alatti méretlen vezetékhálózat felbukkanása, és a műemlék épület zárófödémének leszakadása miatt. Idén januárban további 45 nappal meghosszabbították a munkavégzési határidőt, és 120,7 millió forintra emelték a munkálatok költségét, mert két melléképület bontásához meg kellett erősíteni statikailag a szomszédos telken álló, hozzájuk csatlakozó önkormányzati ingatlant.

Az EMMI adatigénylésünkre adott válasza, és április elsejei helyszíni szemlénk szerint ezek a munkálatok már befejeződtek. Mivel azonban az új épület kivitelezőjét még nem választották ki, idén tavasszal már biztosan nem készül el a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ.

Címlapkép: Balog Zoltán EMMI-miniszter és Balázs János zongoraművész, az intézmény művészeti vezetője leteszik a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ alapkövét, 2018. március 1. (fotó: Bartos Gyula / EMMI)

Megosztás