szolgálati közlemény

A rendőrség volt az Átlátszó támogató buli meglepetésvendége szombaton az Aurórában

Szombaton Átlátszó támogató buli volt az Aurórában: közönségtalálkozó a tavalyi évünkről szóló beszámolókkal, filmvetítés, koncertet adott a Diabolus in Musica és a The Kula Band. A meglepetésvendégek a rendőrségtől érkeztek 22 óra magasságában: azért jöttek, hogy ellenőrizzék, valóban bezárt-e az italpult a józsefvárosi önkormányzat által régóta támadott közösségi házban.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Az Átlátszó támogató buli lenyűgöző és hallatlanul érdekes prezentációkkal vette kezdetét szombaton 18 órakor, munkatársaink beszámolóit és a közönség kérdéseit a Facebookon élőben közvetítettük:

A közönségtalálkozó után levetítettük az „Egy nő fogságban” című dokumentumfilmet, majd elkezdődtek a pincében a koncertek:

Átlátszó támogatói buli, 2019.04.27.

A támogató buli meglepetésvendége a rendőrség volt, erről egy résztvevő az Instagramra is posztolt:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Az @atlatszo támogatói buli közepén megjelent 4 rendőr, és feltehetőleg a jegyző, és azzal vannak elfoglalva, hogy zárva van-e a büfé

Panka (@panka) által megosztott bejegyzés,

Józsefváros fideszes vezetésű önkormányzata régóta támadja az Aurórát: tavalyelőtt a vendégeknél talált kis mennyiségű marihuánára, tavaly pedig egy eldátumozásra hivatkozva próbálták meg bezáratni a számos civil szervezetnek otthont adó közösségi házat. Az önkormányzat még azt is felajánlotta az Auróra tulajdonosának, hogy megveszi az ingatlant, csak zárjon be a hely.

Auróra: Józsefváros elzárta a sörcsapot, de közösségi házként továbbra is működik

A kerti és házon belüli vendéglátóegységek engedélyeinek elvétele ellehetetleníti a civil szervezeteknek is helyet adó közösségi ház működését, mondják az Aurórában. A 8. kerületi Fidesz, a hatóságok és a pártközeli média egyszerre ugrottak neki a helynek. Videóriport.

Végül a józsefvárosi jegyző lakossági panaszokra hivatkozott, így az önkormányzat elrendelte, hogy 22 órától nem tarthat nyitva a hely kocsmarésze, az Auróra Kioszk. Ezt azóta számos alkalommal a rendőrséggel karöltve ellenőrizték is, legutóbb éppen a szombati Átlátszó támogató bulin.

Az intézkedést elszenvedő Mekler Zsuzsa az Aurórától azt nyilatkozta nekünk, hogy „az önkormányzattól jöttek ellenőrizni, a rendőrség csak kísérte őket. Azt ellenőrzik, hogy bezárt-e a kioszk, felvesznek egy jegyzőkönyvet arról, hogy mit látnak a házban. Számos alkalommal volt már ilyen, eddig egyszer sem találtak semmilyen szabálytalanságot, ami miatt eljárást lehetett volna indítani.”

A közönség tagjai közül néhányan „1980-as évek beli hangulatra” panaszkodtak: akkoriban volt szokás, hogy az állampárt a rendőrséggel vegzáltatta a kellemetlennek tűnő rendezvények helyszínét.

Ha lemaradtál a támogató buliról, az interneten keresztül is támogathatod szerkesztőségünket, és az szja 1 százalékodat is felajánlhatod az Átlátszónak május 20-ig.

Megosztás