adatigénylés

92 ezer forintot kér tőlünk a bloggerei szerződéseiért a 92 milliárdból működő MTVA

Az évi 90 milliárd forintból működő közmédia 3 év alatt 56 millió forint honoráriumot fizetett ki a Fidesz-közeli bloggereinek, de a jelek szerint néhány dokumentum beszkennelésére már nem futja a büdzséből.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Április közepén számoltunk be arról, hogy az MTVA szárnyai alatt működő blogbirodalom kormányközeli szerzői 3 év alatt összesen majdnem 60 millió forint honoráriumot kaptak a bejegyzéseikért cserében.

Közel 60 milliót fizetett a fideszes blogbirodalom szerzőinek az MTVA az elmúlt három évben

A fideszes propagandagépezet egyre meghatározóbb részévé válik a blogbirodalom, ahol Schmidt Mária, Lánczi Tamás és ifjabb Lomnici Zoltán mellett olyan feltörekvő politikusok is tolhatják az olvasók arcába a kormánypárti üzeneteket, mint például Király Nóra, Újbuda alpolgármestere, a Fiatal Családok Klubja alapítója.

Nem sokkal ezután azt is megírtuk, hogy az MTVA adatszolgáltatása hiányosnak tűnik, ugyanis Szita Károly kaposvári polgármester a vagyonnyilatkozatai szerint a közmédia által közölt összeg tízszeresét vette fel bloggerkedésért.

A tisztánlátás érdekében közadatigénylésben kértük ki a bloggerekkel kötött szerződéseket, de az MTVA azokért 91.719 forint költségtérítést kér. Az indoklás szerint azért, mert az Átlátszó „adatigénylésének teljesítése az MTVA alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár”.

Itt érdemes megjegyezni azt, hogy a közmédia idén minden eddiginél nagyobb összegből, bő 92 milliárd forintból gazdálkodhat. Emiatt különösen jogtalannak érezzük, hogy költségtérítést kérnek néhány dokumentum beszkenneléséért, ezért panaszt tettünk az MTVA ellen a NAIH-nál.

2015-ben, amikor elindultak a közmédia blogjai, szintén közadatigénylésben kértük ki a szerzőkkel kötött megállapodásokat. Akkor is érdekesen reagált az MTVA: a dokumentumok elküldése helyett a saját bloguk, a Skoff Elza egy bejegyzését linkelték, ami az adatigénylést a közmédia lejáratását célzó demagóg dolognak állítja be. Ebbe a blogbejegyzésbe viszont belinkelték az MTVA sajtóközleményét (ami mára eltűnt), és annak mellékleteként elérhetőek voltak az általunk kért szerződések.

Az MTVA honlapján a közérdekű adatok menüpontból ma is letölthető (ZIP) néhány bloggerrel kötött szerződés.

Ezt már az adatigénylésünk beadása előtt is észrevettük, de ezek még a 2015-ös igénylésünk miatt közzétett megállapodások, azóta pedig születtek újak – például ifj. Lomnici Zoltán blogja is csak tavaly indult -, és azokra is kíváncsiak vagyunk. Az viszont egészen abszurd, hogy a már korábban nyilvánosságra hozott szerződésekért is pénzt kér a közmédia.

Címlapfotó: Szakál Szebáld / Átlátszó

Megosztás