megszorítások

Létszámstop az EMMI-intézményekben, aznap kaptak levelet róla az érintettek, hogy bevezették

Június 21-től létszámstopot vezetett be az EMMI a tárcához tartozó számos közintézménynél, köztük a mentőknél, múzeumoknál, színházaknál – legalábbis erről szóló email érkezett az érintettekhez tudomásunk szerint. Kérdeztük az EMMI-t, egyelőre nem válaszolnak.

Június 20-i létszámadatokat kért egy nappal későbbi emailjében tucatnyi közintézménytől az Emberi Erőforrások Minisztériuma személyügyi főosztályvezetője – értesült az Átlátszó. A levélben azt is írja a feladó, hogy:

„Tájékoztatom, hogy 2018. június 21. napjával létszámstop kerül elrendelésre, ennek megfelelően 2018. június 21. napját követően új, foglalkoztatásra irányuló jogviszony nem létesíthető a létszámstop feloldásáig. A tilalom kiterjed a már folyamatban lévő ügyekre is.”

A tucatnyi címzett között található egyebek mellett az Oktatási Hivatal, az Országos Mentőszolgálat, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, múzeumok, például a Ludwig Múzeum és a Szépművészeti Múzeum, színházak, így az Opera és az Operett, az Országos Széchényi Könyvtár vagy a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért.

Volt pedig, ahol éppen káderfejlesztést terveztek. Mint korábban részletesen beszámoltunk róla, az Országos Széchényi Könyvtárban például digitalizáló munkaállomásokat gondoltak kialakítani.

Emailben kértük az EMMI-t, hogy erősítsék meg, pontos-e az értesülésünk a létszámstopról, s ha igen, árulják el, a stop csak az EMMI-intézményekre vonatkozik, vagy minden kormányzati fenntartású intézményre. Vonatkozik-e esetleg az EMMI-re magára is (illetve a többi minisztériumra)? Fontos lenne tudni továbbá, hogy ez az intézkedés napján szétküldött levél volt-e az egyetlen „egyeztetés” az ügyben érintettekkel vagy megelőzte valami komolyabb előkészítés is – várjuk válaszukat.

Rádi Antónia

Címlapfotó:  Glódi Balázs / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Adattár és Digitális Archívum

Megosztás