közbeszerzés

Mintegy 3,5 milliárd forintért újítja meg a Penta Kft. a Vörösmarty és a Podmaniczky teret

A troli-végállomás megszüntetésével megújul Budapest belvárosában a Podmaniczky tér, a munkát a Penta Kft. végezheti el. A Vörösmarty teret szintén a gödöllői cég varázsolja újjá 2,3 milliárd forintért.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Január 9-én jelentette be Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere, hogy felújítják a Vörösmarty és a Podmaniczky teret. Most kiderült, hogy a szerződéseket már két nappal korábban megkötötte az önkormányzat a kivitelezővel.

A Penta Általános Építőipari Kft. nyerte el az V. kerületi önkormányzattól azt a beruházást, amely révén a Podmaniczky tér központi részét megnövelik „a trolibusz végállomás megszüntetésével, és a teret körülvevő Bank utca, Vadász utca és Arany János utca ide eső szakaszának a térrel azonos szintre való emelésével” – áll az EU-s közbeszerzési értesítő legújabb számában. Az önkormányzat a céggel már idén január 7-én meg is kötötte a szerződést, amelynek pontos, áfa nélküli összértéke 1,15 milliárd forint.

A beruházás során fejlesztik a közvilágítást is, új utcabútorokat telepítenek, és hozzávetőlegesen 900 négyzetméteres zöldfelületet alakítanak ki 82 fa és cserje telepítésével. A legnagyobb változás az lesz, hogy megszüntetik a helyszínen az Arany János utcai troli-végállomást.

A tájékoztatás szerint ezzel „a Bank utca és az Arany János utca egyirányúvá válik, és lehetővé teszi a gépjárművekkel azonos felületen való biztonságos kerékpározást.” A Bajcsy-Zsilinszky úti közbenső troli- és buszmegálló utasainak széles gyalogátkelőhelyekkel rendezett és biztonságos átközlekedés kialakítását ígérik a metró épülete felé, és a tervekben szerepel 5 db új parkolóhely kialakítása is.

A felújított Podmaniczky tér látványterve (forrás: Szentgyörgyvölgyi Péter Facebook-oldala)

A Penta Általános Építőipari kft. nyerte az V. kerületi önkormányzat másik kapcsolódó tenderét is: a Közbeszerzési Értesítőben megjelent, hogy a Vörösmarty tér megújítását is a cég végzi, és ezért a munkáért nettó 2,3 milliárd forintot kap.

A munka során többek között „a tér burkolatát egyedi természetes lapkő térburkolattal faltól falig cserélni kell, igazodva a Váci utca megújuló burkolatsíkjához. A mozgáskorlátozottak és a kisgyermekesek érdekeit figyelembe véve részleges akadálymentesítés kell végezni.” Felújítják illetve cserélik a közvilágítási elemeket és utcabútorokat is, a téren tartott rendezvények kulturált és gazdaságos lebonyolíthatósága érdekében pedig a burkolatba rejtetten építik ki a közműhálózatot.

Szentgyörgyvölgyi Facebook-oldala szerint a Vörösmarty téren január 10-én már el is kezdődtek a munkálatok.

Az Átlátszó 2015-ben írta meg a Pentáról, hogy a cég egyre több közpénzes megbízást kapott az évek során. A kft. kínos mellékszerepet játszott Székely Zoltán volt kisgazda politikus büntetőügyében: a 2002-ben vesztegetés miatt börtönbüntetésre ítélt Székely a Pentát próbálta meg alvállalkozónak belobbizni Pest megyei csatornázásokhoz. A gödöllői székhelyű Penta Kft. 2014-2015-ben – részben konzorciumban – több mint 50 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el, 2016-ban és 2017-ben pedig 10-10 milliárd forint körüli nettó árbevétele volt a cégnek.

 

Börtönviselt kisgazdától a belvárosi díszburkolatig: a Penta Kft. diadalmenete a közbeszerzéseken

Kisközgéppé (Marketté, Duna Aszfalttá) nőtte ki magát az a Penta Kft., amely kínos mellékszerepet játszott Székely Zoltán volt kisgazda politikus büntetőügyében: 2002-ben vesztegetés miatt börtönbüntetésre ítélt Székely a Pentát próbálta meg alvállalkozónak belobbizni Pest megyei csatornázásokhoz.

Csikász Brigitta

Címlapkép: a felújított Vörösmarty tér látványterve (forrás: Szentgyörgyvölgyi Péter Facebook-oldala)

Megosztás