rendőrség

33 milliós kártérítést fizetett a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság maradandó egészségkárosodás miatt

Elkövetési tárgyban bekövetkezett kár, jogellenes bilincshasználat, büntető eljárás elrendelésének jogszerűtlensége és fogdán fogva tartott, maradandó egészségkárosodást szenvedett személy – ilyen ügyek miatt kellett államigazgatási jogkörben okozott kár miatt kártérítést fizetniük a rendőr-főkapitányságoknak. Mindez az Átlátszó adatigénylésére adott rendőrségi válaszokból derült ki.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Nem rögzítettek nyomokat és nem kerestek tanúkat a rendőrök egy állatlopási ügyben, és ezzel „államigazgatási (nyomozóhatósági) jogkörben” kárt okoztak a sértettnek – mondta ki a bíróság egy jogerős ítéletében még 2013 novemberében, aminek következtében félmillió forintos kártérítés megfizetésére kötelezte a testületet. Az esetről a hvg.hu számolt be 2015-ben.

Az Átlátszó kíváncsi volt arra, hogy az elmúlt négy évben mennyi kártérítést fizettek ki a megyei rendőr-főkapitányságok, ezért közérdekű adatigényléseket küldtünk nekik, illetve a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak és az Országos Rendőr-főkapitányságnak is. Azt kértük tőlük, hogy adják meg, hogy államigazgatási (közigazgatási) jogkörben okozott kár miatt 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban október 31-ig hány esetben, milyen ügyben, milyen jogcímen és mekkora összegeket fizettek ki kártérítésként.

Közigazgatási jogkörben okozott kárért a felelősséget akkor lehet megállapítani, ha a kárt közhatalom gyakorlásával vagy annak elmulasztásával okozták, és a kár rendes jogorvoslattal, továbbá a közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránti eljárásban nem volt elhárítható.

A főkapitányságok peres és nem peres eljárásokban fizették ki a kártérítéseket többek között jogellenes rendőri intézkedés vagy rendőri intézkedéssel okozott kár miatt. A közérdekű adatigénylésre kapott válaszokból összesítést készítettünk, de aki kíváncsi a részletekre, azok a testületeknél található linkekre kattintva megtekinthetik azokat.

Több rendőr-főkapitányság a válaszában nem részletezte, hogy konkrétan milyen ügy miatt kellett a kárt megtéríteniük, de voltak, akik megjelölték azt. A főkapitányságok közül egyébként egyedül a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság nem küldött választ.

Három testület – a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság és a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság – pedig azt a tájékoztatást adta, hogy náluk nem voltak ilyen kifizetések.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság pénztárát sem terhelte meg az államigazgatási jogkörben okozott károk rendezése, ugyanis erre négy év alatt csupán két eset miatt kellett összesen 115 909 forintot kiadnia.

A listát nem meglepő módon az egyik legnagyobb magyar rendőri testület, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezeti, amely 2015. január 1-je és 2018. október 31-e között mintegy 82 millió forintot fizetett ki államigazgatási (közigazgatási) jogkörben okozott kártérítésekre. Az összeg felét a tavalyi évben történt kifizetések teszik ki.

A második helyen a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (ZMRFK) végzett. Ugyan csak három ügyük volt államigazgatási jogkörben okozott károk megtérítésével kapcsolatban, de az egyikben 33 milliót fizettek ki rendőri intézkedéssel összefüggésben kárügy miatti kártérítésként.

Az Átlátszó erre külön rákérdezett, és a ZMRFK részéről azt közölték, hogy 2009-ben egy, a főkapitányság fogdáján fogva tartott személy maradandó egészségkárosodást szenvedett.

Az ügyben pert indítottak közigazgatási jogkörben okozott kár megtérítése iránt, amelyben a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság részleges kártérítési felelősségét megállapították, így 2015-ben 33 millió forintot fizettek meg kártérítésként.

Harmadik helyre került az államigazgatási jogkörben okozott kár miatti kártérítések kifizetésében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, amely négy év alatt 7,1 millió forintot költött ezeknek a teljesítésére.

Az ilyen jogcímű kártérítéses ügyeket 200 ezer forinttal megúszta az Országos Rendőr-főkapitányság. 248 ezer forintba kerültek az ilyen jellegű ügyek – többek között épületről lehullott tárgy okozta kár miatt – a Nógrád megyei testületnek. A Pest megyei főkapitányságnak 267 ezer forintot kellett kártérítésre fordítania. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság esetében sem sokkal nagyobb az erre kiadott összeg, csupán 283 ezer forintról van szó.

Pontosan 830 ezer forintot kellett leperkálnia a Veszprém megyei főkapitányságnak államigazgatási jogkörben okozott kárért. Az összegből félmilliót sérelemdíjként fizetett ki 2017-ben rendőrségi felhívásban közzétett valótlan tényállítással megvalósított jó hírnévhez fűződő személyiségi jog megsértése miatt. A Győr-Moson-Sopron megyei testület ilyen jogcímen a kártérítésekre 1,22 millió forintot adott ki, amiből 100 ezer forintot jelentett az, hogy kárt okoztak magántitok védelméhez való jog megsértésével 2018-ban.

Nem jutottak el négy év alatt a kétmillió forintos kártérítési összegig a Csongrád megyei testületnél és a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon. Az előző többek között elkövetési tárgyban bekövetkezett kár és szükséghelyzetben okozott kár miatt 1,7 millió forintot fizetett ki. Az utóbbi pedig például jogellenes bilincshasználatért és büntető eljárás elrendelésének jogszerűtlenségéért fordított 1,57 millió forintot közigazgatási jogkörben okozott károk rendezésére.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányságnál érdekességként említenénk meg két 2016-os kártérítési ügyet. Az egyik esetben közlekedési balesettel kapcsolatos rendőri intézkedés hiányosságaiért fizettek ki 1 548 089 forintot, míg a másik ügyben jogszerűtlen rendőri intézkedés kapcsán személyiségi jog megsértése miatt kellett félmillió forintot fizetniük.

Csikász Brigitta

Címlapkép: Rendőrsorfal a Fidesz-székház mellett 2018. december 13-án (fotó: Tremmel Márk / Átlátszó)

Megosztás