Közszolgálat

Támogató kampány indult az emberi jogokért, a szabad sajtóért, és az oktatási esélyegyenlőségért dolgozó civileknek

Elindult egy új internetes oldal, a progressz.hu, amely megkönnyíti a dolgát azoknak, akik szeretnének tenni az emberi szabadságjogokért, a sajtószabadságért vagy az oktatáshoz való egyenlő hozzáférésért, de nem tudják, hogyan kezdjenek ehhez hozzá. A weblap arra bíztatja a magyarokat: ha úgy érzik, nincs idejük tenni a változásért, támogassák anyagilag azokat a civil szervezeteket, akik minden nap ezért dolgoznak.

A progressz.hu összegyűjtötte azokat a „kipróbált” civil szervezetet, amelyek pénzügyi támogatásával az állampolgárok tehetnek a demokráciáért, emberi jogokért, a szabad sajtóért vagy a hátrányos helyzetűek oktatásáért.

Az oldalon megtalálható minden felsorolt szervezethez egy olyan link, amely azonnal arra a weblapra visz, amelyen keresztül támogatni lehet őket – akár bankkártyával, átutalással, paypallel vagy számos más módszerrel.

„Senki nem szeret gyanús helyekre pénzt küldeni. Az itt összegyűjtött szervezetek hosszú évek kemény munkájával bizonyították, hogy a pénzadományokat hatékonyan és transzparens módon használják fel”- írja a progressz.hu bemutatkozása.

A demokrácia, emberi jogok és esélyegyenlőség témájában a weboldal a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a Menedék Egyesület támogatását javasolja.

Azoknak, akik a szabad sajtóba, illetve a hatalom ellenőrzésébe fektetnének, az Átlátszót, a Direkt36-ot és a K-Monitort ajánlja figyelmébe a progressz.hu.

A harmadik téma az oktatás. „A jelenlegi illiberális társadalomátalakítás igazán akkor lesz hatásos és csak nagyon nehezen visszafordítható ha felnő egy vagy több generáció, akik az óvodában, iskolában már ezt tanulják evidenciaként. Az erre való kormányzati törekvés egyértelmű. Támogass olyan oktatásközeli kezdeményezéseket, amik megadják a tanulóknak az esélyt, hogy kritikusan gondolkodó, nyitott és autonóm állampolgárai legyenek Magyarországnak!”

Ebben a kérdésben az Igazgyöngy Alapítvány és a Romaversitas Alapítvány támogatását ajánlja az újonnan indult internetes oldal.

A kezdeményezés lényegét pedig animált videókban foglalták össze:

A progressz.hu weboldal állampolgári magánkezdeményezés, és független a támogatni javasolt szervezetektől.

Címlapkép: progressz.hu

Megosztás