Közszolgálat

Térképre tettük az összes budapesti hangos gyalogos-jelzőlámpát, amelyek a vakokat és a gyengénlátókat segítik

Budapesten 375 olyan gyalogos-átkelőhely van, amely a vakokat és gyengénlátókat hangosított jelzőlámpával segíti. Mivel térkép nem készült belőle, ezért ezt mi most pótoljuk.

A teljes listát az ELTE médiaszakos hallgatója, a maga is látássérült Nagy Fruzsina kérte ki a Budapesti Közlekedési Központtól, de itt is elérhető, és le is lehet tölteni. A BKK 2018-ban 18 új hangosított jelzőlámpa telepítését tervezi. A XI. kerületben 10, a XX. kerületben 4, a XII. kerületben 2, a XIV. és a XV. kerületekben pedig 1-1 új hangosított jelzőlámpa várható, ennek pontos helyét még nem tudni. Arra a kérdésre, hogy eleve mi alapján döntik el, hogy hova telepítenek akadálymentesített jelzőlámpákat, a BKK-tól nem kaptunk választ.

Kerületek

A legtöbb hangos jelzőlámpa a XI. kerületben, Újbudán van, összesen 54 db, és ugye ide terveznek még idén újabb tízet telepíteni. Csepel és Kispest kivételével a külvárosi kerületek azonban nagyon rosszul állnak hangos jelzőlámpákkal.

Azt is szerettük volna megtudni, hogy hány vak és gyengénlátó él az egyes kerületekben, de sajnos erről pontos statisztika nem létezik. A a 2011-es népszámlálás nyilvános, budapesti jelentésében csak a teljes fővárosi statisztika szerepel, kerületi nem, és a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint 2016-os mikrocenzus Budapesten külön nem vizsgálta a vakok és gyengénlátók számát, a mintavételen alapuló becslések pedig kevésbé megbízhatóak.

Így a 2011-es népszámlálás szerint akkor Budapesten 11474 gyengén- és aliglátó és 1713 vak élt. A fővárosi gyalogos átkelők akadálymentesítéséért is küzdő Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Egyesületének (VGYKE) a hozzánk eljuttatott statisztikája szerint 706 regisztrált tagja van.

Ponttérkép

A térképen pirossal jeleztük a beszélő, kékkel pedig a sípoló jelzőlámpákat. A térképbe bele lehet kattintani, a jelek fölött megjelenő ablakban a kerületet, illetve a kereszteződés nevét lehet látni. A térképbe természetesen bele lehet nagyítani. A térkép itt elérhető nagy méretben, és innen lehet mást szájtokba beágyazni is.

Hőtérkép

A hőtérképen jól látszódik a jelzőlámpák sűrűsége az egymástól való távolságuk szerint. Ezt a térképet itt lehet nagyban elérni.

A lámpák elhelyezkedéséből és sűrűségéből azt lehet látni, hogy a telepítésekkor egyfelől a tágabb belváros számíthatott prioritásnak, illetve érdekes módon Csepel központi területe. Szintén az elhelyezkedésből látható, hogy a pesti oldalon a belvárostól kifelé legyezőalakban inkább a körutakat érintette a telepítés, így a Kiskörút, Nagykörút, illetve kijebb a Könyves-Kálmán-, Hungária-, Róbert Károly körútgyűrűt, még kijebb pedig a Kőrösi Csoma-, Fehér út, Nagy Lajos király útja gyűrűt.

A budai oldalon a Margit körúton egészen a Széll Kálmán térig, továbbá délen a Bocskai út Kosztolányi Dezső téri szakasza mondható viszonylag sűrűn betelepítettnek. A belvárosból kivezető sugárutak közül a Rákóczi út mondható jól ellátottnak.

Adatok letöltése

Nagy Fruzsina — Bátorfy Attila

Megosztás