Széchenyi 2020

Heti nyertes: jöhet a nyolc elővárosi motorvonat a MÁV-START Zrt.-nek

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, ipari parkok fejlesztése, továbbá agrárlogisztikai centrum létesítése és városrészek rehabilitációja – ezekre költhetnek a Széchenyi 2020 program uniós forrásaiból a legutóbbi nyertesek.



Társadalmi célú hirdetés

2017 óta rendszeresen frissített, könnyen kereshető adatbázisban követjük, hogyan pörgeti ki a kormány a Széchenyi 2020 program uniós forrásait. Az adatbázist itt lehet megnézni. Böngéssz az adatok között, keress rá a lakóhelyedre, nézd meg, ki és mire kapott uniós támogatást, és ha valami gyanús dolgot észlelnél, jelezd nekünk, mi utánanézünk. Az érdekesebb nyertesekről időnként szöveges összefoglalót is közlünk, ez az Átlátszó “Heti nyertes” rovata.

A Széchenyi 2020 program keretében 12 ezer milliárd forint áll rendelkezésre, ebből most 39 milliárd forintot hívhat le a MÁV-START Zrt. az IKOP-keretből nyolc elővárosi motorvonat beszerzésére, amelyet már korábban beharangoztak.

A program révén önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése történhet meg Szegeden; idősek otthona, a polgármesteri hivatal Széchenyi Téri épületei, valamit nyolc óvoda és egy bölcsőde részesült támogatásban összesen mintegy 2,5 milliárd forintból.

Szintén energetikai fejlesztést lehet végrehajtani Szombathelyen, az Oladi Szakgimnázium és Szakközépiskolában, illetve a Maros és Pipitér Óvodában összesen 635 millió forintért.

Ezeken kívül Kiskunfélegyháza 307 millió forintot fordíthat Bankfalu nevű városrészének az újjászületésére, Nemesgörzsöny 229,2 millió forintért létesíthet agrárlogisztikai centrumot. Dombóvár pedig 95 milliót kapott Mászlony elnevezésű területének rehabilitációjára.

Kőszegen ipari parkot fejleszthetnek 182,6 millió forintból, és szinte ugyanennyit költhet erre Celldömölk is. Ez utóbbi városban a turisztikailag fontos „Vas-paripán a vulkánhoz” projekt is kapott mintegy 220 milliót.

A heti nyertesek között van még az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében a Piarista Rend Magyar Tartománya, amely 500 millió forintot fordíthat a kecskeméti általános iskolájának infrastrukturális fejlesztésére. Legutóbb egyébként éppen EFOP-nyertesekről számoltunk be.

Csikász Brigitta

Megosztás